Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
13-11-2006

КАКВИ ИЗМЕНЕНИЯ КЪМ ДОКЛАДА НА ДЖЕФРИ ВАН ОРДЕН ПРЕДЛАГАТ ЕВРОДЕПУТАТИТЕ? ВИЖТЕ ТУК!

Портал ЕВРОПА се спира накратко върху НЯКОИ от останалите предложени изменения от някои евродепутати, членове на Външната комисия на ЕП (основните от тях вижте в "Новини"):

Джефри ван Орден призовава към Еврокомисията да има специален отдел със съответните адекватни средства, който да поддържа "с необходимата експертна дълбочина" мониторинга и "подпомагането на България" в ранните следприсъединителни периоди.

Александър Ламбсдорф предлага включване на параграф, с който се "поздравява България за резултата от президентските избори", се "окуражава президентът да продължи с про-европейския курс" на управление; и така също "се призовава президентът да използва втория си мандат, за да се обърне към страховете на онези български граждани, които са критични спрямо присъединяването към ЕС".

В поправка на Елс де Хрун и Милан Хорачек се иска, Европарламентът да бъда включен в проверката на напредъка ни, и да подпомага ЕК в тази й дейност - в сферите на съдебната система и борбата срещу корупцията.

В сходна поправка докладчикът Ван Орден допълва, че иска Европарламентът да бъде изцяло приобщен в процеса на преценка за необходимостта от задействането на предпазни клаузи.

По отношение на борбата с корупцията, в поправка на Елс де Хрун се настоява гражданското общество у нас да бъде включено в оценката на напредъка в борбата срещу корупцията.

В поправка на Милан Хорачек и Елс де Хрун се посочва, че полицейското насилие не е прекратено у нас; споменават се случаи, съобщени от български неправителствени организации, за лошо отношение спрямо роми.

Редица предложения се отнасят до подобряване условията в домовете за деца и за хора с психични отклонения.

Четирима евродепутати, сред които Елс де Хрун, настояват с предложена поправка, българските власти да престанат с пречките за регистрация на политическа партия на етническите македонци и да прекратят всяка форма на дискриминация спрямо малцинствата.

Александър Лабсдорф изразява с поправка притеснение заради "продължаващите невидими бариери пред чуждестранните инвеститори".

Евродепутатът Панайотис Беглитис предлага поправка, с която се набляга на необходимостта България да спазва целите от Протокола от Киото, призовава се Съветът и Комисията да осигурят България да изпълни ангажиментите си за навременно затваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй", както е заложено в присъединителния договор.

По същата точка в поправка Елс де Хрун настоява това да става без никакъв компромис със сигурността - тя остава "абсолютен приоритет".

Към доклада са предложени и промени от други двама евродепутати, които искат отлагане на затварянето на двата блока до края на август 2007 година. Джефри Ван Орден, препоръчва гъвкаво отношение на Евросъюза към датите за затваряне на блокове 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй".  Този доклад има по-скоро символично значение. Европейската комисия няма да отстъпи от това, което вече е било договорено за трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй", коментира обаче пред ДАРИК евронаблюдателят Кристиян Вигенин.

Комисията по външните работи на ЕП обсъжда докладите от Джефри ван Орден и Пиер Московиси за присъединяването на България и Румъния по време на извънредна среща в понеделник в Страсбург. Заседанието започва в 19,00 часа местно време в зала N 1.3. Проектодоклада на Джефри ван Орден и измененията към текста му, предложени от други членове на Комисията по външни работи, можете да намерите тук.

 

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.