Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
14-11-2006

РЕАКЦИИ ПО ДОКЛАДА НА ВАН ОРДЕН – “НЯМА МАКЕДОНСКО МАЛЦИНСТВО”, КАЗВАТ М. КАПОН И Д. АБАДЖИЕВ

Мария Капон и Димитър Абаджиев: "Евродепутатите трябва да отхвърлят поправката на зелените."

Българските наблюдатели в ЕП Мария Капон и Димитър Абаджиев  се противопоставиха категорично на поправката, предложена от Зелените, за улесняване регистрацията на партия на етническите македонци в България и за прекратяване на дискриминацията на "македонското малцинство".

Протестно писмо до всички евродепутати изпратиха Капон, Абаджиев и Мартин Димитров по повод поправката.

"Подобна намеса е изключително неуместна и заплашва независимостта на съдебната власт", каза Мария Капон и допълни, че в България не съществува такова малцинство.

Призивът на евродепутатите за запазване на звено от експерти в Европейската комисия, което да продължава да следи дали българското правителство изпълнява поетите ангажименти след членството на страната в ЕС, е  още едно доказателство за некомпетентността на управляващата коалиция.

Всички политически групи в Европейския парламент споделят мнението, че е необходим бъдещ контрол от страна на Брюксел върху съдебната система и борбата с организираната престъпност след януари 2007 г.

Ето какво още се обобщава в прес-съобщение на българските евронаблюдатели от десницата: 

Групата на ЕНП-ЕД държи Европейския парламент да бъде активно консултиран при взимане на решения за задействане на предпазните клаузи. Християндемократът Камиел Юрлингс, припомня, че подобно на предишното разширяване през 2004 г. е необходимо да се наложат временни мерки през първите три години от европейското членство на България. Те трябва да бъдат наложени с цел запазване на интересите на европейските граждани и да бъдат премахнати, когато българското правителство докаже, че е изпълнило последните критерии, поставени от Европейската комисия.

Групата на Зелените изисква засилване на ролята на българския омбудсман в борбата с корупцията. Евродепутатите разчитат институциите на гражданското общество да бъдат барометър за реалните успехи в борбата с корупцията.

Либералите в Европейския парламент смятат за необходимо да има по-добра координация в държавната администрация при прилагането на антикорупционната стратегия.

Зелените алармираха за злоупотреби на полицейски служители и изискват строг мониторинг върху службите за сигурност и полицията.

 

Джефри ван Орден апелира към страните-членки да предоставят специализирано обучение на полицейските служители при разкриването на тежки престъпления.

Евродепутатът Беглитис, от Групата на социалистите, напомни, че България е длъжна да засили специализираните полицейски звена в борбата с организираната престъпност и корупцията по външните граници на ЕС.

В доклада си Европейският парламент отново изрази загриженост от мизерните условия на живот в домовете за деца с умствени и физически увреждания.

Либералите в Европарламента напомнят на своите партньори в България, че стабилният и предсказуем инвестиционен климат е необходима предпоставка за чуждестранните инвестиции и икономическия растеж. Докладчикът за България разкритикува българското правителство за неефективността на администрацията, което представлява реална заплаха за инвестиционния климат в България.

Групата на ЕНП-ЕД се застъпва за по-гъвкав подход при затварянето на трети и четвърти блок на АЕЦ Козлодуй, с цел запазването на енергийния баланс на Балканите и намаляването на енергийната зависимост от Русия.

Християндемократите апелират за отлагането на тази процедура след зимата на 2007 г.

Портал ЕВРОПА ви представя текста на отвореното писмо от българските наблюдатели от Европейската Народна Партия в Европейския Парламент относно предложението за поправка към доклада на Джефри ван Орден за улесняването на регистрирането на партия на македонското малцинство в България:

Уважаеми Членове на Европейския Парламент,

Бихме желали да изразим пълното си несъгласие с поправка 22 към параграф 13а на проекто доклада на г-н Ван Орден за приемането на България в ЕС. Намираме за неуместен текста, с който на практика се предлага Европейският Парламент да окаже натиск върху съдебните институции в България във връзка с регистрацията на политически партии. Напълно неприемливо е да се говори за дискриминация на македонско малцинство тъй като такова не съществува в България. Подобни послания от името на Европейския Парламент могат само да засилят евроскептичните настроения в България.

Изразяваме надежда, че вносителите ще оттеглят предложението си.

С уважение:

Група на ЕНП ЕД

Българска Делегация на Евронаблюдатели

Мария Капон

Димитър Абаджиев

Мартин Димитров

Стефан Софиянски

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.