Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
14-11-2006

ДИРЕКТОРЪТ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ИНСТИТУТ КОМЕНТИРА ДОКЛАДА НА ДЖЕФРИ ВАН ОРДЕН

Юлиана Николова: "Проблемът при нас е, че голяма част от българските граждани не вярват, че заслужаваме да влезем в ЕС без предпазни клаузи - това трябва да бъде повод за страхове за политиците."

Директорът на Европейския институт Юлиана Николова коментира пред БНР тази сутрин, че снощното заседание на външната комисия на Европейския парламент в Страсбург е преминало "в добронамерен тон, но същевременно доста критичен по добре известните на всички българи точки, където са нашите слабости - това не е изненада за никого."

Просто ни напомниха, че имаме да свършим важни неща по отношение на корупцията и организираната престъпност, поясни Николова.

В предаването "Преди всички" на Програма "Хоризонт", водещата Силвия Великова коментира, че няма много разтърсващи новини от Страсбург и че може би не са се потвърдили прогнозите за втвърдяване на тона към България.

Юлиана Николова от своя страна се спря на факта, че е предложен текст, с който в Европейския парламент да не бъдат допускани хора, свързани с репресивната машина на комунистическия режим (ДС), както и лица, обвързани със съмнителен бизнес и корупция.

 

"Изненадва ме не това, че въпросът изобщо се повдига, а че го повдигат евродепутатите, а не българското общество. За съжаление изискванията, критериите за бъдещите български евродепутати се поставиха не от българските граждани, а от хората в Страсбург" - категорична е Юлиана Николова. 

На въпрос на водещата от БНР Силвия Великова, какво мисли за вчерашното поредно разсекретяване на част от архива на ДС, Юлиана Николова коментира - "Помните ли епохата, в която ни даваха? Даваха ни коли, апартаменти, даже тоалетна хартия. Пускаха периодично в малки количества дефицитни неща - това зависеше само от пускащия. Защо пак "се дава"? Такова усещане остава у мен - съмнения, че нещо се укрива, че нещо се манипулира... За това отговорност носим ние, гражданите - защо все някой трябва да ни дава, ние трябва да си поискаме!"

Справедливостта в обществото зависи не само от съда, а от цялата верига на взаимодействие на всички институции, е на мнение Юлиана Николова по повод критиките на ЕК за съдебната реформа в България. Според директорката на Европейския институт, показните съдебни процеси едва ли биха променили нещо в мнението на евроекспертите за страната ни. Тя допълни: "Никоя показна присъда не би могла да убеди българина и европееца, че е произнесена справедливо, че законът е приложен правилно. Нека само ви припомня едно изречение от майския експертен доклад на ЕК - в него се питаше риторично, щом българите толкова дълбоко не вярват в своето правосъдие, то как европейците да имат доверие в него?!"

Юлиана Николова: "От нас се очакват присъди, за да има справедливост в обществото. Иска се цялата верига в съдебната система да бъде бърза и да наказва за извършените престъпления. Това се иска, защото в Европа се говори за сътрудничество в областта на наказателните дела. Ако българският съд по отношение на българския закон не може да го прилага, така че той да дава бързо и ефективно резултати, тогава няма как да си сътрудничим с останалите европейски съдилища. Когато работата в нашата система забави тяхната, е нормално да има такива изисквания." 

На въпрос дали трябва да имаме страхове от налагането на предпазни клаузи, Юлиана Николова отговори, че страхове трябва да имат управляващите политици, а не гражданите като цяло, тъй като отговорността е на изпълнителната власт. Предпазна клауза може да бъде задействана във всеки един момент до третата година след присъединяването, припомни Николова.

В края на интервюто по "Хоризонт", Юлиана Николова коментира подготвяните големи тържества за приемането ни в ЕС. "За мен най-хубавото тържество би било, ако Първи януари го направим работен ден! Остава изключително много работа, а ние започваме европейския си етап с почивка..."

По-късно днес в интервю за Агенция ФОКУС г-жа Юлиана Николова заяви, че подкрепя становището на българските евронаблюдатели, несъгласни с предложението относно политическата партия на етнически македонци. Николова отбеляза, че регистрациите на партиите у нас са работа на съда. "Българската конституция забранява създаването на партии на етническа основа", каза още Николова. "Трябва да се има предвид дали създаването на една партия, независимо каква е тя, отговаря на българското законодателство", посочи директорът на Европейския институт. Според Юлиана Николова предложението евродепутатите най-вероятно е било провокирано от лобиране. "Парламентарните групи в европейския парламент имат своите канали за получаване на информация, техните предложения се базират на информацията от тези канали", категорична беше Юлиана Николова пред Агенция Фокус.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.