Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
23-11-2006

КОМЕНТАРИ ПО РЕШЕНИЕТО НА ВЪНШНАТА КОМИСИЯ НА ЕП ЗА ДОКЛАДА НА ВАН ОРДЕН

голям размер
Българският евронаблюдател Димитър Абаджиев заяви за Портал ЕВРОПА, че приемането от външната комисия на ЕП на предложението за гъвкав подход към затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй" и на осеммесечното отлагане дава голям шанс на България. Макар, че е с препоръчителен характер, ако бъде прието в пленарна зала, това предложение ще даде основа за лобиране, заяви Абаджиев.

По въпроса за македонското малцинство той заяви, че се надява поправката да не бъде приета и в пленарна зала. Освен представители на зелените за поправката са гласували и единични представители на Европейската народна партия и на социалистите. Според Абаджиев и Евгени Кирилов тези депутати са били подведени поради желанието си да защитават малцинствата. Двамата български наблюдатели са водели вчера дискусия с германски и гръцки депутати по въпроса и смятат, че позицията на България е била разбрана. Според Кирилов зелените са разбрали, че няма как поправката да бъде приета и има вероятност да бъде изтеглена преди гласуването в пленарна зала.

голям размер
По въпроса за АЕЦ „Козлодуй" Кирилов заяви, че доклада е обнадеждаващ, но припомни, че и преди е имало подобни предложения от външната комисия, които не са били приети. Според него ако бъде прието предложението за отлагане на затварянето с осем месеца, това ще даде политически комфорт за водене на преговори.


Отхвърлянето на опита да се подпомогне регистрация на ОМО "Илинден" в България трябва да се приветства по няколко причини - заяви евронаблюдателят Станимир Илчев пред Агенция "Фокус". Според Илчев трябва да се приветства решението на Външната комисия на Европарламента да отхвърли предложената от Зелените поправка в доклада за България, защото това решение съдържа констатацията за обективност. "Ясно е, че в Европейския парламент работи огромно мнозинство от трезво мислещи хора, с достатъчно добра политическа, но и историческа култура. Те са разбрали за какво става дума и са поставили нещата на правилните им места", посочи Станимир Илчев.

Втората причина да приветстваме това решение, е свързана със собственото ни българско очакване, че подобни опити, за които меката дума е провокация, може да намалеят в бъдеще, а в един по-дългосрочен план - да отзвучат, да изчезнат, каза още депутатът от НДСВ. По думите му - нямало да бъде чак толкова трудно и невъзможно да убедим и тези, които сега не са наясно с този въпрос, че става дума за една фикция. Не намирам по-точна дума, макар и чуждица, от думата "фикция" за това - да се повдигат аспирации за регистриране на една организация, която не е конструктивна, бе категоричен Илчев. Организацията ОМО "Илинден" ПИРИН като замисъл на създаването си е сепаратистка, посочи Илчев.

Като трета причина да се приветства решението на Външната комисия на ЕП Илчев посочи: "Разрушава се пред очите ни вероятен план на кръгове в самата дипломация на Република Македония завоалирано, задкулисно да влияят на хора, които имат празноти в историческото си образование, и в ориентацията си в сложните балкански процеси. Надявам се именно поради това подобни планове да бъдат посрещани със скептицизъм, което би охладило ентусиазма на кръгове извън страната да подпомагат дейността на такива фигури като активистите на ОМО "Илинден" ПИРИН.

голям размер
Бившият външен министър и настоящ председател на комисията по външни работи на Народното събрание Соломон Паси изрази изключително удовлетворение от работата на Джефри ван Орден, който от няколко години „добронамерено помага да преодолеем слабостите, които сме имали".

Според Паси въпросът за АЕЦ „Козлодуй" е поредното ярко доказателство за правотата на философията за преговори на предишното правителство за възможно най-бързо и в срок приключване на преговорите. Сега когато няма съмнение, че след няколко седмици ще бъдем член на ЕС, вече кръговете в съюза са на мнение, че могат да бъдат търсени гъвкави подходи към АЕЦ, заяви той за Портал ЕВРОПА.

Паси предупреди срещу прекаления оптимизъм по въпроса, тъй като има огромна разлика между приемането на предложение от външната комисия на ЕП и взимането на окончателно решение на ниво Европейски съюз. „Това е много сложен и труден процес и не трябва да сме свръх оптимисти", заяви той.

По въпроса за ОМО „Илинден" Паси заяви, че Европейският парламент е огромна институция и непрекъснато се правят най-различни предложения, които обаче не се приемат от парламента.

 



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.