Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
29-11-2006

ЧЛЕНОВЕТЕ НА ЕП ЩЕ ОБСЪДЯТ И ЩЕ ГЛАСУВАТ ДОКЛАДИТЕ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ

Членовете на Европейския парламент ще обсъдят докладите за присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз в сряда, 29 ноември. Гласуването ще се състои в четвъртък, 30 ноември.

Депутатите от комисията по външните работи приеха с 44 гласа "за", 2 гласа "въздържали се" и нито един против доклада на Джефри ван Орден (Група на Европейската народна партия и Европейските демократи, Великобритания) на 23 ноември.

Те призоваха Съвета да гледа с гъвкавост на датите за затваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй", която "може да е свързана с отлагане от 8 месеца" за провеждането на проверка. Спорното изменение относно регистрирането на политическа партия на етническите македонци в България, беше отхвърлено.

БЪЛГАРИЯ

Евродепутатите поздравяват България и приветстват присъединяването й на 1 януари 2007 г. Обаче те отбелязват неотложната необходимост от видими резултати в критичните области и призовават българските власти да предприемат бързи и задълбочени действия, за да избегнат активирането на предпазните клаузи и други съпътстващи мерки. ЕК трябва да се съобрази с позицията на ЕП при разглеждане на активирането на предпазни клаузи, се казва в доклада. 

Членовете на парламентарната комисия считат, че България трябва да демонстрира осезаеми резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност. Те призовават за максимална прозрачност в приватизацията и назначенията на обществени постове и в съдебната система. Според тях България трябва да въведе сериозни санкции за прокурорите, които бавят и пречат на развитието на делата. Евродепутатите приветстват усилията да се разсекретят архивите на секретните служби, но препоръчват това да бъде контролирано от политически независима комисия.

Те призовават за разширяване на специализираните полицейски части, които работят в борбата срещу организираната престъпност и корупцията, разпространението на наркотици и трафика на хора най-вече на границите. Държавите-членки би трябвало да предложат специализирано обучение  за полицейските служители и да пращат компетентни специалисти, които да помогнат на българските власти при разчистването на натрупалите се случаи със сериозни престъпления, както и за намаляване на действията на  криминалните босове.

Членовете на Комисията по външните работи призовават за подобряване на условията в детските домове, както и в домовете за хора с умствени и физически увреждания. Те са притеснени от съществуващите невидими бариери за чуждестранните инвеститори и призовават българското правителство да вземе мерки срещу административни решения, които могат да попречат на развитието на положителен климат за инвестиции в страната. Депутатите подчертават значението на правилното управление и контрол на средствата от фондовете на ЕС.

В заключение те припомнят подкрепата си за българските медицински сестри и палестинския доктор, настояват за бърз и задоволителен изход и компенсации от либийските власти за страданията, причинени на "тези невинни хора".

Консолидираният текст на доклада след гласуване в парламентарната комисия, когато е финализиран, ще можете да намерите тук.

РУМЪНИЯ

Комисията по външните работи приветства и присъединяването на Румъния към Европейския парламент на 1 януари 2007 г. като прие доклада на Пиер Московиси (ПЕС, Франция) с 51 гласа „за", 1 въздържал се и нито един „против".  Членовете на парламентарната комисия поздравиха румънските власти за големия напредък, постигнат за кратко време, но и напомниха, че е необходимо да се запази ритъма на реформите след присъединяването. Според тях другите  държави-членки трябва да отворят границите си за румънските работници.

Комисията по външните работи оцени напредъка по отношение на малцинствата. Според тях обаче законът за малцинствата трябва да бъде приет колкото се може по-скоро и трябва да се направи повече за защитата на малцинствата, децата и хората с увреждания. Относно ромското малцинство депутатите призовават Румъния да консолидира предприетите реформи и да осигури необходимото финансиране. Според тях трябва да се отделят средства за по-добри образователни стандарти.

Парламентарната комисия отбелязва, че според ЕК трябва да се направи повече за борбата срещу корупцията, усвояването на земеделски субсидии и прилагането на европейското законодателство относно безопасността на храните. Румъния трябва да ускори разглеждането на исковете, свързани с реституцията на собственост, конфискувана от комунистическия режим. Необходимо е да се положат повече усилия за опазването на околната среда, като  дават за пример златната мина Рошия Монтана.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.