Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
30-11-2006

КОМЕНТАРИ ЗА ПРИЕМАНЕТО НА ДОКЛАДА НА ДЖЕФРИ ВАН ОРДЕН ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

Портал ЕВРОПА потърси за коментар на гласуването на доклада на Джефри ван Орден в Европейския парламент българският евронаблюдател от левицата Евгени Кирилов.

голям размер

Според Евгени Кирилов е било решено поправката на ван Орден относно възприемането на гъвкав подход към затварянето на АЕЦ"Козлодуй" да не бъде разглеждана, тъй като е имало вероятност тя да бъде приета. Вместо това е било прието за гласуване предложението на зелените за обръщение към България да спази сроковете, посочени в Договора за присъединяване.

Евгени Кирилов смята, че от групата на зелените са били обезпокоени от нарастващата подкрепа за българската атомна енергетика. „Ако нашите представители вече бяха европейски депутати, изходът от гласуването можеше да бъде напълно друг", смята той.

Припомняме ви, че поправката на зелените бе приета с разлика от пет гласа, 269- „за" и 264- „против".

Евронаблюдателят отказа да коментира решението на председателстващия заседанието Скот Макмилън да не даде на два пъти думата на Джефри ван Орден, който след заседанието изрази дълбоко разочарование. Според Кирилов обаче, Макмилън не е трябвало да дава думата преди гласуването на Ребека Харм( група на зелените), която обвини ван Орден, че отклонява с доклада си Европейския парламент от рамките на Договора за присъединяване. Кирилов смята, че с изказването си Харм е настроила някои депутати срещу предложението на докладчика.

На въпрос дали решението за „Козлодуй" щеше да бъде различно, ако българските власти бяха наели лобист, Кирилов отговори: „Вече сме отминали този период. В Европейският парламент и Европа като цяло вече има достатъчно групи, които работят за България и ядрената енергетика по лична убеденост".

По повод системните действия на ван Орден за защита на българските интереси, Кирилов заяви:" Джефри ван Орден е чудесен приятел на България. Той ясно осъзнава обществените настроения и мненията на експертите в полза на енергийната независимост и нуждата от „Козлодуй", той действа от вътрешна убеденост."

Евгени Кирилов заяви, че борбата в Европейския парламент за АЕЦ „Козлодуй" не е приключила и трябва да се работи за едно „още по-силно мнозинство". Според него следващи действия ще бъдат приети след 1 януари 2007г. когато ще има български депутати в Европейския парламент.

Докладът на Джефри ван Орден за България е балансиран, но не е добър за нашата страна, защото не подкрепи възможността да се подходи по-гъвкаво към затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлдодуй", заяви пред Агенция "Фокус" независимия депутат и бивш евронаблюдател Димитър Абаджиев.

голям размер

"Разочарован съм от пропускането на тази възможност", посочи Абаджиев. По думите му в Европейската народна партия е било направено всичко възможно да бъдат убедени евродепутатите докладът да е положителен за АЕЦ "Козлодуй". "За съжаление по национален признак бе създадено едно лоби от евродепутати от Австрия, Германия, а и от групата на "Зелените и не бе подкрепена възможността да се подходи по-гъвкаво към 3-ти и 4-ти блок", посочи Абаджиев.

Той посочи, че българските евронаблюдатели са положили сериозни усилия и са успели да убедят депутатите в несъстоятелността на предложението на депутатите от фракцията на "Зелените" да не се пречи за регистрацията на партия на македонското малцинство и то е отпаднало от доклада.

Като цяло докладът за България, който Европейският парламент одобри днес, е добър, заяви пред "Фокус" евронаблюдателят Стефан Софиянски.

голям размер

Той изрази съжаление, че само 5 гласа не са достигнали за приемането на предложението за "гъвкав подход" при затварянето на АЕЦ "Козлодуй". "Това ни поставя в доста затруднено положение", коментира Софиянски. "Още когато това предложение бе одобрено от Външната комисия на Европейския парламент само с едни глас повече "за", още тогава казах, че имам притеснения дали този текст ще мине при гласуването в парламента", допълни още той.

Софиянски каза още, че основните критики в доклада са били за сигурността и граничния режим.

Той посочи, че предложението на депутатите от фракцията на "Зелените" да не се пречи за регистрацията на партия на македонското малцинство е отпаднало, тъй като е било "твърде агресивно".

Като цяло докладът, който гласува Европейският парламент, е справедлив, добре балансиран, подкрепящ България, каза пред "Фокус" Антония Първанова, евронаблюдател и депутат от НДСВ по повод приемането на доклада за България и Румъния от Европейския парламент.

голям размер

Докладът признава усилията на България и плана за действие, който беше реализиран от правителството с изключително бързи темпове. Докладът подкрепя и нашата визия, че България се нуждае от асистиране и през следващите години след присъединяването, допълни Първанова.

По думите й, българските евронаблюдатели не са очаквали да се отхвърли предложената поправка за АЕЦ "Козлодуй". "За нас това може би не беше очаквано, защото предварителните разговори, които водиха трите големи парламентарни групи - на либералите, социалистите и на Народната партия, и с усилията, които евронаблюдателите положихме, се опитахме да убедим колегите си, че е изключително важно да има гъвкавост във връзка с АЕЦ "Козлодуй", каза тя.

Включването в едно предложение на точно този гъвкав подход с отлагане с 8 месеца за затварянето на ІІІ и ІV реактори предизвика изключително много въпроси в антиядреното лоби. Имало е опасения, че евентуално през тези 8 месеца можело да бъдат направени нови проверки в България и да се подхване процедура за незатварянето на реакторите, според Антония Първанова.

Очевидно мнозинството от европейските парламентаристи прецениха, че кредитът на доверие към България е изчерпан и въпреки добрата воля отразена в доклада на Джефри ван Орден и предложението на външната комисия, отказаха да подкрепят предложението за АЕЦ „Козлодуй", заяви за Портал ЕВРОПА избраният днес за евронаблюдател от групата на ДСБ Константин Димитров.

голям размер

Според него злоупотребата с доверието на европейските депутати от страна на българското правителство, която се изразява в системното неизпълняване в срок на поети ангажименти, е довело до решението на ЕП да не приеме поправката за гъвкав подход към затварянето на АЕЦ „Козлодуй". Действията на българското правителство изчерпаха кредита на доверие към България, смята Димитров.

Димитров изрази и своята благодарност към Джефри ван Орден, който според него е високо ерудиран приятел на България.

 

 



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.