Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
12-12-2006

КОЯ Е ФИРМАТА “WHITE & CASE”?

Българи работят във фирмата, получила най-много пари за лобизъм от България.

Американската фирма White & Case е декларирала 1 милион 12 хиляди 637 долара и 53 цента, получени от Република България - за това, че е била генерален юридически представител на страната ни. Това е записано в редовния доклад за първото полугодие на тази година, който традиционно американският правосъден министър предоставя на Конгреса на САЩ. 

Припомняме, че регистрираната в Ню Йорк компания White & Case е фирмата, получила най-много пари за лобизъм от българската държава за целия период 1997-2005 г. - през второто полугодие на 2004 година са й изплатени 1 милион 609 хиляди 863 долара и 83 цента. По това време министър-председател на България е Симеон Сакскобургготски, за когото общественото мнение отначало вярваше, че е човек със солидни политически връзки в целия свят благодарение на биографията и произхода му.

От 1997 г., когато за пръв път фирмата декларира, че работи за българската страна, до края на 2005, White & Case е взела най-малко 2 милиона 696 хиляди 633 щатски долара и 15 цента (без да броим този над един милион, за който съобщаваме днес). Сумата може да се окаже още по-голяма, понеже половината от регистрираните договори на White & Case с България са без декларирана стойност.

Най-големите суми са й изплащани по времето на Сакскобургготски (наведнъж над милион и триста хиляди долара, после между 460 и 290 хиляди на полугодие). Прави впечатление, че изплащаните суми на фирмата White & Case по времето на Костов са между 15 и 72 хиляди долара на полугодие, но по времето на Сакскобургготски и Станишев са давани по около 300 хиляди на полугодие, без да броим споменатите милион и триста (2005) и милион (2005-2006 г.).

Както Портал ЕВРОПА писа още на 10 април, в доклада на американския главен прокурор и правосъден министър до Конгреса на САЩ за фирмите, лобирали за чуждестранни клиенти, за второто полугодие на 2005 г. е отчетена сума, платена от България на White & Case, в размер на 338 188 щатски долара и 53 цента. Фирмата отчита пред щатските власти, че договорът й с нашата страна е да бъде генерален юридически представител на българската държава.

White & Case е фирмата, която съдейства на България при сделките с брейди-книжата.

От сайта на фирмата става ясно, че сред адвокатите, работещи в White & Case, има и българи - Севдалена Стайкова, Силвия Тонова и Владимир Няголов.

Г-ца Севдалена Стайкова (на снимката - бел.ред.) се е занимавала със сливания и придобивания, чуждестранни инвестиции, енергетика и инфраструктура. От сайта на White & Case четем, че Стайкова е съветвала множество купувачи и продавачи по разнообразни приватизационни сделки, "включително представителството на водеща европейска енергийна група във връзка с придобиването на мажоритарния дял акции в българските електроразпределителни дружества". Стайкова е била в екипа представители на Европейската банка за възстановяване и развитие във връзка с придобиването на дялове в български енергийни компании. Пак от сайта на White & Case става ясно, че адвокатката е представлявала "крупен европейски телекомуникационен оператор" при придобиването на "най-големия български алтернативен оператор на фиксирана телефонна мрежа и доставчик на интернет-услуги". Госпожица Севдалена Стайкова освен това е представлявала "водеща европейска прес- и медийна групировка при стартирането на бизнеса й в България, включително създаването на смесено предприятие с местен партньор". Стайкова е била част от екипа, представляващ българското правителство, в приватизацията на "основния телекомуникационен оператор на фиксирани телефонни услуги", пише още на сайта. Стайкова е давала текущи съвети на водещите инвеститори в сектора на електроенергията, тя е "допринесла за създаването на българския Закон за енергетиката с оглед на предстоящото й присъединяване към ЕС". Стайкова е съветвала водещ европейски летищен оператор по време на участието му в търга за концесията на две български летища.

Портал ЕВРОПА изчисли миналата пролет, че за периода 97-2005 г. най-много пари за лобиране са дадени от кабинета на Симеон Сакскобургготски- 3 милиона 148 хиляди 397 щатски долара и 65 цента за 4 години (от второто полугодие на 2001 до първото полугодие на 2005 г.). Следва, но с почти тройно по-малко дадени пари, 4-годишният период, когато министър-председател е Иван Костов: 1 милион 151 хиляди и 74 щатски долара (от 1997 до първото полугодие на 2001 г.) Откакто премиер е Сергей Станишев, само за половин година (второто полугодие на 2005 г.) са дадени най-малко 371 хиляди 519 долара и 58 цента.

Като се сравнят средните суми, давани на всяко полугодие, може да се направи изводът, че ако правителството на тройната коалиция запази темповете на наемане на лобисти - особено предвид информацията за "най-новия милион" - то би могло дори да надмине общата сума, похарчена по времето на кабинета Сакскобургготски.

Още за лобирането вижте в "Тема на месеца" на Портал ЕВРОПА - от поредицата разследвания на нашия екип ще научите как българският президент ползва за лобиране в своя полза парите на българска фирма с държавно участие.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.