Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
14-12-2006

ПИСМО НА АРИ ВАТАНЕН ДО ЖОЗЕ МАНУЕЛ БАРОЗУ И МАТИ ВАНХАНЕН ОТНОСНО АЕЦ "КОЗЛОДУЙ"

Финландският премиер и председателят на Европейската Комисия получиха писмо, призоваващо ги да преразгледат позицията на ЕС за затварянето на блоковете на АЕЦ „Козлодуй", съобщава EU Reporter.

В писмото си финландския депутат от Европейския парламент Ари Ватанен предупреждава Барозу и Ванханен, че ако не бъде променено решението „ние ще се изправим пред спирания на електричеството, трудности, екологични проблеми и увеличаване на зависимостта от руски газ сред балканските страни, чиято социална стабилност и икономическо възстановяване са от изключително значение за нас".


Пълният текст на писмото:

До министър-председателят Мати Ванханен

До председателят на Европейската Комисия Жозе Мануел Барозу


Присъединяването на България към Европейския Съюз/Козлодуй

Страсбург 13 декември 2006г.

Уважаеми господин министър-председател, уважаеми господин председател,

На 30 ноември Европейският парламент прие доклада си за присъединяването на България към ЕС. Поради някои маневри в последната минута и грешна информация на някои от европейските депутати, както и отказа да се разреши на докладчика да говори и опровергае погрешната информация въпреки неговите протести - един значителен параграф, гласуван от комисията бе изгубен. Този параграф се отнасяше за датите за затваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй", както и за оценката на независими експерти за сигурността на съоръжението. Като условие за започване на преговорите за присъединяване България бе задължена да затвори четири реактора на Козлодуй - два от тях са затворени от няколко години, а другите два трябва да бъдат спрени до края на 2006г.

Тук няма да навлизам в детайли, но прилагам писмото на моята колега Ейя-Рита Корхола до министър Пекаринен, което бе изпратено през юни тази година. Това писмо е добър и адекватен преглед на историята, потенциалните последствия и изборите, които са пред нас. Чувал съм аргументите за задължения по Договора, компенсациите, изпълняване на споразуменията и др. Ако обаче вие не се намесите сега, ние ще станем свидетели на спирания на електричеството, трудности, щети за околната среда, както и увеличаване на зависимостта от руски газ в балканския регион, чиято социална стабилност и икономическо възстановяване в този момент са толкова важни за нас. В допълнение, преждевременното затваряне на напълно работещи, чисти и печеливши заводи, е не само икономическа лудост - това е изключително безотговорно пилеене на парите на данъкоплатците - и е в противоречие на Лисабонската стратегия за конкурентна Европа, но е и пагубно от гледна точка на промените в климата, тъй като само електроцентрали работещи с въглища могат да заменят тези мощности до известна степен. И това ще стане съвсем скоро след публикуването на доклада Щерн за глобалното затопляне!

Според мен вие като водачи на европейското семейство имате три възможности и много малко време за взимане на решение.

1. Вие можете да приемете съображенията в прикрепеното писмо на Корхола, предишните доклади на ЕП и парламентарни въпроси и спешно да предложите на Съвета и Комисията отлагане на затварянето, което да позволи преразглеждане. Това според мен е единственото разумно решение в този момент. Ние всички приемаме, че затварянето е задължение по Договора, но по-важният обществен интерес е заложен на карта и според мен Съвета, съвместно с Комисията трябва да намерят начин да постъпят така.

2. Вие можете да предложите пълно преразглеждане в духа на писмото на Корхола, без да има отлагане на датите за затваряне и в същото време да поемете пълна отговорност за спиранията на тока, трудностите, щетите за околната среда и увеличената зависимост от руски газ, които са напълно предотвратими, ако бъде изпълнена точка 1.

3. Вие можете да продължите с линията „да не се прави нищо", която се съдържа в многобройните отговори на парламентарни въпроси, писмото на Корхола и предишни парламентарни доклади. Разбира се в този случай вие трябва да поемете пълна отговорност за негативните резултати, посочени в точка 2, само че в този случай за неопределен период. Тогава финландското председателство и Комисията на Барозу ще бъдат запомнени с пропуснатата възможност за връщането на прагматизма в политиките и процедурите на ЕС.

През последните седмици българските медии поддържат много активна връзка с европейските депутати по този въпрос. Надявам се, че следващото интервю ще бъде в подкрепа на двама ви за положителния ви отговор на това писмо.

С уважение и в очакване на смело, разумно и прагматично действие от вас като далновидни лидери на Европа,

Ари Ватанен
Член на Европейският парламент

 

Подписали писмото на Ари Ватанен от 13 декември 2006г.


Европейски депутати:

Елмар Брок
Михаел Кашман
Романа Йордан-Кижели
Ейя-Рита Корхола
Пийя-Нора Каупи
Едуард Макмилан-Скот
Джефри ван Орден
Алехо Видал-Куадрас

Наблюдатели:

Мария Капон
Иглика Иванова
Евгени Кирилов
Антония Първанова
Димитър Стоянов
Кристиян Вигенин


По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.