Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
15-12-2006

EU OBSERVER - НОВИЯТ КОНСЕНСУС ЗА РАЗШИРЯВАНЕТО НА ЕС Е МНОГО КРЕХЪК

Новият консенсус за разширяването на Евросъюза, постигнат по време на срещата в Брюксел, представлява един много крехък компромис между страните-членки, които подкрепят понататъшното разширяване и онези, които се предпазливи в това отношение, като политическите разделения скоро ще се появят отново във връзка с приемането на Турция и останалите балкански държави, отбелязва в свой коментар "И Ю Обзървър", цитиран от Агенция ФОКУС.

Заключенията на съвещанието, договорени днес са резултат от дълги и деликатни дебати в ЕС за размера и същността на Съюза, предизвикани, не на последно място, от негативния вот на избирателите във Франция и Холандия на референдума за обща европейска констипация миналата година, по време на който важна роля изиграха опасенията, свързани с по-нататъшното разширяване.

Трябва да се отбележи, че текстът на заключителната декларация потвърждава съществуващите планове за разширяване на ЕС по отношение на Турция и страните от Западните Балкани.

"Бъдещето на Западните Балкани е в Европейския съюз," се казва в документа, а по-рано европейските министри на външните работи решиха да продължат преговорите с Турция, въпреки упоритостта й по отношение а кипърския въпрос.

Заключенията от срещата, поставят, обаче, нови по-високи препятствия пред кандидатите за членство, като наред с това посочват като аргумент и самия "капацитет на ЕС да абсорбира нови членове, що се касае до вземане на решенията в Съюза и финансовите му възможности."

Европейските лидери не настояха приемането на ново споразумение за ЕС да стане преди Хърватия - следващият кандидат-член в опашката на чакащите след България и Румъния - да се присъедини, както предложи председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу, но преговорите за членство със Загреб са по-трудни, отколкото с когото и да било от досегашните кандидати, отбелязва коментарното издание.
 
По ФОКУС



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.