Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
19-12-2006

РЕАКЦИИ НА ПРИСЪДАТА В ТРИПОЛИ

Европейската комисия и нейният председател Жозе Мануел Барозу са шокирани от потвърждаването на смъртната присъда срещу българските медицински сестри и палестинския лекар от Наказателния съд в Триполи и осъждат тази присъда, заяви Йоханес Лайтенбергер, говорител на Жозе Барозу, цитиран от Netinfo.

Новината за решението на съда в Триполи бе главна тема на днешния редовен обеден брифинг за журналисти в Европейската комисия. Комисията просто не може да приеме тази присъда, добави Лайтенбергер. Той посочи, че освен другите възражения на Европейската комисия срещу присъдата, не трябва да се забравя, че Европейският съюз отхвърля по принцип смъртната присъда като съдебно решение.

Подобна мисъл изрази и Бенита Фереро-Валднер, комисар по външните отношения. "Аз не мога да приема подобна присъда и очаквам този проблем да бъде прехвърлен към по-висока инстанция. Твърдо вярвам, че ще бъде проявена снизходителност по отношение на арестуваните медици, в духа на взаимно уважение и човешко състрадание, които характеризираха интензивните дискусии на Европейския съюз със семействата на заразените в Бенгази деца," заяви Бенита Фереро-Валднер.

Говорителят на Барозу добави, че Европейската комисия е изцяло ангажирана с търсенето на положително и справедливо решение по случая. На въпрос на БТА какво конкретно смята да предприеме комисията в тяхна защита, Лайтенбергер изтъкна, че в момента Европейската комисия води консултации с Европейския съвет и страните членки на Европейския съюз, за да се реши какви стъпки да бъдат предприети в интерес на българските медицински сестри.

Моята първа реакция е дълбоко разочарование, заяви преди това еврокомисарят по правосъдие и вътрешен ред Франко Фратини, цитиран от News.bg.

Шокиран съм от такова решение, каза още Фратини и изрази надежда, че все пак либийските власти ще преразгледат това решение.

Според еврокомисаря решението на съда е пречка за сътрудничеството между Европейския съюз и Либия.

Финландското председателство на ЕС също осъди смъртната присъда на медиците, съобщава РИА „Новости".

Рита Сван от департамента за Близък Изток и Северна Африка към финландското външно министерство заяви за агенцията, че Финландия „се надява на преразглеждане на решението и в крайна сметка да бъде намерен справедлив и хуманен изход от ситуацията". Тя добави, че днес ще бъде разпространено официално изявление на Финландия от името на Европейския съюз.

Комисията за външна политика към Европейския парламент изрази смайването си от решението на либийския съд да потвърди смъртните присъди за петте български медицински сестри и палестинския лекар, обвинени в заразяване на стотици либийски деца с вируса ХИВ.

"Шокирани сме от тази стъпка на Съда. Спешно призоваваме либийските власти да осигурят справедлив процес за обвиняемите. Решението трябва да се преразгледа, а доказателствата, посочващи невиността на медиците, да бъдат взети предвид", заяви от името на Комисията нейният председател Елмар Брок.

По-конкретно, Комисията разкритикува непризнаването от Съда на научните доказателства, които ясно показват, че медиците не биха могли да бъдат отговорни за заразяването на либийските деца.

Комисията преповтори своите предишни призиви за незабавно освобождаване на петте български медицински сестри и на палестинския лекар, които са в затвора при непоносими условия вече повече от седем години.

Днес президентът Първанов също се изказа против присъдата в Триполи:Остро осъждаме и категорично отхвърляме произнесените смъртни присъди, заяви той.

Държавният глава и премиерът Сергей Станишев излязоха със съвместна позиция в Гербовата зала на президентската администрация.

"Отново не бяха взети предвид неоспоримите доказателства за невинността на медиците ни. Пренебрегната беше позицията на световната научна общност за причините и характера на епидемията от СПИН в Бенгази.

Не бяха отчетени многобройните нарушения на човешките права на нашите сънародници. Всички тези основания ни дават право да определим целия съдебен процес като напълно опорочен.

Осъждането на смърт на нашите невинни сънародници и на палестинския лекар прикрива истинските причини за възникването на СПИН епидемията в Бенгази", заяви държавният глава.

Първанов се обърна с призив либийските власти да се намесят незабавно и в името на елементарната справедливост ускорено да преразгледат и отхвърлят тези смъртни присъди и да освободят медиците и палестинския лекар.

"Апелираме към цялата международна общност категорично да осъди решението на съда и да настоява пред либийските власти са освобождаване на медиците.

Благодарни сме на нашите приятели и партньори, на правозащитници, специалисти в областта на СПИН, неправителствени организации и други, които споделят справедливата българска кауза. Вярваме, че тази подкрепа ще продължи и за в бъдеще.
Припомняме инициативите и помощта на България за подобряване на медицинските грижи, предоставени на децата и семействата, засегнати от трагедията със СПИН епидемията в Бенгази", каза още президентът.

Решението на либийския съд е разочароващо и възмутително и за пореден път не се отчетоха всички научни доказателства за невинността на българките, коментира министърът на външните работи Ивайло Калфин от САЩ, цитиран от Mediapool. Той заяви, че очаква бързо придвижване на процедурите пред последната инстанция, както и бързо приключване на процеса защото българките имат право на справедливост. Калфин обърна внимание на това, че българките се намират осма година в либийски затвор.

Позицията на САЩ винаги е била силна подкрепа на българската страна, заяви вицепремиерът.

Категорично осъждаме и решително отхвърляме потвърдените смъртни присъди, изчете позицията на парламента неговият председател Георги Пирински, цитиран от Mediapool. "Абсурдното решение на съда се основава на очевидно опорочени следствени процедури и насилствено осигурени материали. Не се вземат предвид неоспоримите юридически и научни материали за невинността на медиците. Протакането на процеса вече осма година и отказът за изслушване на свидетели показват само силна политизация на процеса", заяви Пирински.

Той отбеляза, че осъждането на смърт на невинни хора прикрива истинските виновници за възникването на СПИН-епидемията в Бенгази и задълбочава още повече трагедията на пострадалите либийски деца и техните семейства. Българската страна доказа, че е готова да на прави всичко, за да облекчи страданията на пострадалите, заяви председателят на българското Народно събрание.

Пирински изрази дълбокото убеждение на българския парламент, че подобни присъди не може и не бива да бъдат изпълнени и се обръщаме към либийските институции с призива да не допуснат това. "Апелираме към цялата международна общност категорично да осъди решението на съда и да се присъедини към нашия призив за незабавното освобождаване на българските медици и палестинския лекар", заяви Пирински.

Това съдебно решение е резултат от политика, коментираха пред българските медии представителите на международната правозащитна организация "Адвокати без граници" след произнасянето на днешните смъртни присъди, съобщава Netinfo.

От "Адвокати без граници" смятат, че процесът е воден в разрез с международните правни норми, което създава основания за ново обжалване пред Върховния касационен съд.

Френският външен министър Филип Дуст-Блази заяви, че е "шокиран" от осъждането на смърт на петте български медицински сестри и палестинския лекар и призова либийското правосъдие да ги помилва, съобщава „Фокус"

Ще бъде заведено дело срещу мъчителите на българските медицински сестри. Това обяви главният прокурор Борис Велчев преди извънредното заседание на Висшия съдебен съвет, съобщава Агенция "Фокус". По думите на Борис Велчев - тази идея никога не е била подценявана и след днешното решение на съда българската страна няма на какво да се надява.

"Това, което днес стана в Либия, доказа, че делото няма нищо общо с доказателствата и с правото", бе категоричен главният прокурор. Борис Велчев обясни, че познава доказателствата по делото и в тези доказателства няма нищо, на което да се основава днешната присъда.

"Колкото и да е парадоксално, в днешния ден има и нещо положително: Сложихме край на едно двуличие и двуличието се изразяваше в очакването ни, че има справедливост в един съдебен процес", каза Велчев. Той обясни, че сега проблемът минава на политическа плоскост, където трябва да бъде решен. "Вярвам, че либийската страна направи днес един огромен морален компромис, допускайки на смърт да бъдат осъдени невинни лица, но продължавам да не вярвам, че е възможно тя да се съгласи да бъдат изпълнени присъдите".

Борис Велчев каза още, че не знае каква е цената на свободата, но българската страна не може да се поддаде на никакъв рекет. "За мен е изненада, че процесът се пренася отново пред Върховния съд", каза още той. Според Борис Велчев - нито един либийски съд няма да произнесе решение, различно от днешното. Трябва да се работи в посока - помилване от страна на полковник Муамар Кадафи. Борис Велчев каза още, че оттук нататък политическият натиск от всички трябва да бъде много по-голям.

Изключително съм възмутена от присъдите на либийския съд, заяви за Агенция "Фокус" евронаблюдателят ОДС Мария Капон.

"Управляващите през 2003 г. и сегашното правителство защитаваха тезата, че това не е политическо дело, а то ще се базира на правото и справедливостта. Очевидно е днес, че то има политически характер", коментира Капон. По думите й българските политици трябва да внимават какво говорят в "този тежък и деликатен момент". "Не мога да разбера становища като това да приемем хладнокръвно тази присъда", допълни Капон.

Попитана какво трябва да се направи, за да се търси положителен развой на събитията, Капон отговори: "Трябва да има политически решения".

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.