Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
09-01-2007

МАКОВЕЙ: РЕФОРМИТЕ В РУМЪНИЯ СЕ ЗАБАВЯТ


Румънският правосъден министър и борец срещу корупцията Моника Маковей заяви в интервю за EUobserver, че след като Румъния стана член на ЕС борбата с корупцията ще се забави и добави, че дори премиера „показва желание да не се намесва".

Само дни след приемането на Румъния в ЕС, Маковей заяви, че политическата подкрепа за реформите видимо намалява като парламентаристите и съдиите показват нежелание да продължат реформите, въпреки предупрежденията на Европейската Комисия.

Запитана дали политическата подкрепа за реформите намалява след присъединяването на страната към ЕС, тя отговори: „ако разглеждаме парламентарните действия през 2006г. относно антикорупционното законодателство, а в някои случаи дори и действията на правителството, то отговора е да".

„Има много по-малко ентусиазъм за антикорупционни действия, отколкото през 2005г.", добави тя.

Маковей е бивш активист за защитата на човешките права и не е обвързана политически, но има подкрепата на президента Бъсеску, който спечели изборите през 2004г. с антикорупционна платформа.

Маковей подчерта изолираната си позиция с изявлението: „Мисля, че никой от правителството или членовете на парламента не ме обича. Видях как с наближаването на присъединяването, когато датата стана сигурна, мерките за борба с корупцията ставаха все по-нежелани и критикувани".

Като пример тя посочи Агенцията за интегритет, която трябва да бъде независима структура за проверка на състоянието на политици и чиновници и за конфликт на интереси.

Законопроекта за Агенцията „отлежава" в румънския парламент от април 2006г., въпреки че ЕК многократно е подчертавала важността й.

Маковей заяви: „конфликта на интереси е огромен източник на корупция. Трябва ни институция, която да следи тази сива зона, която до сега не е била покривана".

Междувременно обаче румънските депутати силно ограничиха правомощията на институцията, което принуди комисаря по разширяването Оли Рен да напише писмо до румънския премиер Търичану, в което го призовава да „убеди" депутатите да приемат закон за силна агенция. Търичану обаче отговори, че не може да се намеси заради разделението на властите.

„За мен това показва желание за ненамеса", Маковей критикува собствения си премиер, тъй като според нея не може да има пълно разделение на властите.

Маковей в същото време приветства наложения от Брюксел режим на мониторинг и проверки на борбата с корупцията в страната дори и след присъединяването й.

„Според мен е добре да поддържаме връзката с Комисията и да има периодични доклади, защото това ще позволи на реформите да имат „щастлив край", заяви тя.

Въпреки че вече някои високопоставени политици като бившия премиер Адриан Нъстасе са подсъдими за корупция, според Маковей истинската проверка за реформите ще бъде начина, по който съдиите водят делата.

„Не съм много доволна, че в много от тези случаи има редица забавяния", заяви тя.

Случаите на депутатите се разглеждат от Върховния съд - институция, която според Маковей не е достатъчно отделена от политическата класа.

"Имаме съдии с доживотни назначения от бившия президент Илиеску, без каквито и да било формални процедури, критерии, прозрачност", заяви Маковей и добави, че тези съдии вероятно имат най-малкото сантиментална или психологическа привързаност към издигналата ги партия.

 



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.