Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
09-01-2007

ДОКЛАД НА М. КУНЕВА ОТ 28.12.2006: ПАРИ ПО ФАР И ИСПА СПРЕНИ ЗАРАДИ ОТКАЗАНИ АКРЕДИТАЦИИ НА НАШИ ВЕДОМСТВА

  • Топката е във ведомствата на Орешарски, Овчаров, Гагаузов и Чакъров.
  • "24 часа": "Може да се стигне до цялостна загуба на финансирането"!

Всекидневникът "24 часа" разкрива в броя си от 9 януари, че България спира да получава средства от ЕС по програмите ФАР и ИСПА от 1 януари, защото изпълнителните агенции в четири министерства, отговарящи за приложението на програмите, не са получили от Брюксел одобрение за сключване на договори и провеждане на търгове.

Заглавието на материала е: "На 28 декември Меглена Кунева тревожно предупреждава: губим пари от Евросъюза заради 4 министерства. Агенциите им не получили одобрение от Брюксел да сключват договори."

Информацията се съдържа в последния доклад на ексминистъра Меглена Кунева, представен на правителството на 28 декември, преди тя да стане еврокомисар. В документа се предупреждава, че така ще се забави съществено изпълнението на проектите, като може да се стигне и до цялостна загуба на финансирането.

Журналистът от "24 часа" Петър Петров пише още, че агенциите, които до момента не са доказали пред Брюксел капацитет да управляват проектите самостоятелно, са: Дирекция "Централно звено за финансиране и договаряне" в Министерството на финансите, Дирекция "Предприсъединителни програми и проекти" в Министерството на икономиката и енергетиката, Дирекция "Изпълнителна агенция - програма ФАР" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Дирекция "Фондове на ЕС за околната среда" в Министерството на околната среда и водите".

От Министерството на финансите (МФ) са признали пред вестника, че по програма ИСПА временно са спрени средствата по някои финансови меморандуми. Това обаче нямало финансово измерение, тъй като средствата още се договаряли, признаха още от ведомството на Орешарски - четем още в "24 часа".

  
  
КУНЕВА: "За периода от 1 януари 2007, докато агенциите не докажат пред ЕК, че са постигнали нужния напредък по прилагане на разширената децентрализация, България няма да получава средства от ЕС за сключване на договори по ФАР и по 17 проекта по ИСПА."

Авторът цитира запознати от Брюксел, според които през лятото пропуските и слабостите на българските органи са били констатирани отново, което е довело до откази на акредитации. "24 часа" припомня, че българските ведомства са критикувани във всички доклади на ЕК от 2001 г. насам за липса на административен капацитет за усвояване на средствата по фондовете на ЕС.

Застрашени са заплануваните, но незапочнали проекти по ФАР и ИСПА, одобрени през 2005 г., вече стартиралите не са засегнати - става ясно от публикацията във всекидневника.

Пред часовия вестник от МФ са обяснили, че по договорите по ФАР, които още не са сключени, "съществува възможност за удължаване на срока за договаряне" до юни.

"24 часа" цитира също МОСВ, че следващата одитна мисия на ЕК ще е между 12 и 14 февруари. Ведомството тогава очаква получаване на акредитация. МИЕ изразява изненада, че дирекцията му е спомената сред звената, недоказали капацитета си. От МРРБ са казали, че въпреки липсата на акредитация, няма проблем.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.