Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
14-01-2007

ЛИБИЯ ПОРЪЧВА ФРЕНСКИ ИЗТРЕБИТЕЛИ, ПАРИЖ ЩЕ РАЗВИВА ТУРИЗМА Й

(по "Медиапул") Либия желае да поръча между 13 и 18 изтребителя Рафал (Rafale) от Франция в сделка, която се оценява на до 2,5 млрд. евро, предаде Ройтерс, като се позовава на френския в. "Журнал дю диманш", съобщи БТА, цитирана от "Медиапул".

"Политическото решение за купуване на френските изтребители Рафал е взето неотдавна на най-високо равнище в либийската държава", посочва в. "Журнал дю диманш", цитиран от Франс прес. Според вестника един от синовете на полковник Кадафи сам е изпробвал самолета по време на изложение за отбранителна техника в Триполи в началото на декември. Припомня се, че през 2004 г. ЕС вдигна оръжейното ембарго срещу Либия, което беше наложено на страната през 1986 година.

В същото време Али Фарес, секретар на либийската Служба за развитие на туризма, съобщи, че Франция ще помогне на Либия да развие изостаналия си туризъм като част от излизането на Либия от международната изолация, предаде Сомали нюз, позовавайки се Ройтерс. Тази седмица е подписано споразумение между Френската агенция за развитие на туризма и либийските туристически власти. Така Париж се ангажира да окаже техническа помощ за 17 нови туристически зони върху 180 км от либийската брегова ивица около източния град Тобрук. Документът включва и развитието на туризма по 20-километрова брегова ивица около Сабрат.

Официален Париж многократно е изразявал подкрепа за българската кауза по СПИН-процеса в Либия.

Преди броени дни българските медии цитираха думи на френския президент Жак Ширак, по адрес на съдбата на българките в Либия, казани пред журналисти по време на традиционните новогодишни пожелания на френския държавен глава към пресата в Елисейския дворец: "Не мога да си представя, че няма да успеем да ги измъкнем от там."

В края на декември на сайта на френския президент Жак Ширак бе публикувано специално поздравително обръщение до българския и румънския народ по повод началото на членството в Европейския съюз. Интернет-страницата предлага превод на румънски на обръщението, но не и на български език.

Както Портал ЕВРОПА вече писа, френският президент Жак Ширак присъди миналата година на бившия български премиер Симеон Сакскобургготски една от най-високите степени на Ордена на Почетния легион, след което българите, живеещи във Франция, отвориха он-лайн подписка в протест срещу награждаването на лидера на НДСВ с това отличие.

Франция беше сред последните страни-членки на ЕС, ратифицирали Присъединителния ни договор, а докладчикът за страната ни в Националната асамблея Жером Ламбер написа в своя доклад през април, че българските власти не зачитат правата на "съществуващото у нас македонско малцинство".

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.