Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
16-01-2007

МАЛТА – ПЪРВЕНЕЦ В ЕС ПО ПЛАНИРАНЕ КАК ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ЕВРОФОНДОВЕТЕ

Еврокомисарите по регионално развитие и по социални въпроси - Данута Хюбнер и Владимир Шпидла поздравиха правителството на Малта за това, че страната им е първата членка на ЕС, чиито стратегическа рамка и оперативни програми за плановия период 2007 - 2013 г. са вече одобрени от Комисията.

Още на 21 ноември Малта е изпратила на ЕК в електронен вид своята Национална стратегическа референтна рамка (НСРР),  уточняват от офисите на Данута Хюбнер и Владимир Шпидла. Точно месец след това Европейската комисия издава решението, с което одобрява документа, приоритетите на Малта и индикативните годишни финансови разчети в най-широк план.

Средствата по НСРР на Малта възлизат на 840 милиона евро. Оперативните програми (ОП) към нея са две - "Инвестиции в конкурентоспособността за по-добро качество на живот" и "Насърчаване на населението към повече от едно работно място и по-добро качество на живот". Предстои ЕК да одобри и оперативните програми на Малта.

Ресорните еврокомисари изтъкват перфектния пример на Малта и призовават останалите страни-членки да го последват.

Що се отнася до България, все още не е напълно ясен срокът, в който Брюксел ще може да одобри стратегическите ни документи за европарите.

Човекът, който практически води преговорите, е директорът на Дирекция "Управление на средствата от ЕС" в Министерството на финансите Боряна Пенчева. Тя очаква ЕК да одобри НСРР и ОП през май - както личи от презентацията на г-жа Пенчева, публикувана на Портал ЕВРОПА още миналата година със съдействието на пресслужбата на МФ.

"Очакваме одобрение на рамката през март - април. Следващият етап е договарянето на оперативните програми." - казва пък в интервю за днешния брой на вестник ДНЕВНИК заместник-министърът на държавната администрация и административната реформа Мария Дивизиева. Пред Панайот Ангарев, заместничката на министър Николай Василев пояснява, че предстои Оперативната програма "Административен капацитет" да бъде изпратена в Брюксел, "да водим официални преговори по нея и след това за подпишем документа."

Дивизиева допълва, че се предполага, че през март Финансовото министерство ще подготви национални правила за допустимост на разходите, "... за да е ясно какви проекти ще бъдат одобрявани и как може да се използва финансирането."

На специалния сайт за структурните фондове, поддържан от МФ, има презентация и на министъра на финансите Пламен Орешарски, озаглавена "Подготовка за участие на България в Структурните инструменти на ЕС". Там прогнозата на Орешарски е обобщена така: "Представяне на НСРР за одобрение в Европейската Комисия - срок до пет месеца след приемане на Регламента - реакция на Комисията - до три месеца; Представяне на Оперативните програми в Европейската Комисия - одобряване от Комисията - до четири месеца след представянето; Оценка на съответствието на системата за управление и контрол - септември - декември 2006 г.; 1 януари 2007 г. - начало на изпълнението на програмите; Годишно докладване пред ЕК за изпълнението на ОП."

ОП "Административен капацитет", както и останалите шест Оперативни програми, са част от дългосрочния стратегически документ, който очертава ролята на Структурните и Кохезионни фондове на ЕС за развитието на страната ни: т.нар. Национална стратегическа референтна рамка (НСРР).

Както Портал ЕВРОПА вече писа, НСРР бе приета от правителството на 22 декември 2006 г.

Зам.-министър Мария Дивизиева посочва пред ДНЕВНИК днес, че до края на месеца НСРР и Оперативните програми (ОП) ще бъдат изпратени в Брюксел.

През юли Мария Дивизиева каза пред Портал ЕВРОПА, че "Без да се хвалим ми се иска да кажа, че получихме доста добри отзиви от консултантите, които дойдоха да направят "екс-анте" оценка - предварителната оценка на програмата ни." Разширяването на обхвата е основната разлика между сегашния вариант на Оперативната програма "Административен капацитет" и предварителния й проект, който МДААР представи на ЕК в средата на миналата година, става ясно от интервюто в ДНЕВНИК с днешна дата. Съдебната система е включена в обхвата на Оперативната програма "Административен капацитет" по настояване на Европейската комисия. Става дума за обучение на магистратите и на съдебните служители, както и за по-добро предоставяне на услуги и информация.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.