Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
17-01-2007

КАК СЕ ПРАВИ ДЛЪЖНОСТНО ПРИСВОЯВАНЕ НА СРЕДСТВА ПО PHARE?

Син лидер се оказа факир в измамите, констатират Цветелина Терзиева и Нина Александрова от вестник СТАНДАРТ.

Факир в измамите с имоти се оказа гордостта на синия комсомол в Русе. Бившият лидер на младежкото СДС в крайдунавския град Юлиян Спасов е подменял нотариални актове на апетитни жилища и парцели с фалшиви. Преди да зареже политиката, той успял да източи и пари от програми на Евросъюза.

"2,5 кг тежи обвинителният акт срещу Спасов. Делото е уникално за страната, тъй като има общо 53 обвинения, описани в 452 страници", обясни пред "Стандарт" прокурорът по процеса Кремена Колицова. Делото е образувано срещу Юлиян Спасов, баща му Сашо Спасов, дядо му Иван Михайлов и бившия кадър на синия комсомол в Русе Емил Каракашев. Основните обвинения са за присвояване на големи суми пари, измами с недвижими имоти и документни престъпления. 43 от тях са срещу Спасов-младши. Те са извършени от края на 2001 до средата на 2004 г.

Делото е образувано по отделни материали от първия процес срещу Юлиян Спасов за това, че е използвал фалшива диплома и е работил като адвокат две години с нея. По това време е изнесъл цял том от нотариалния архив на районния съд от 1947 г. Подменил е с фалшиви шест нотариални акта на апетитни недвижими имоти в Русе и така е направил техни собственици дядо си и приятеля си Каракашев. С два от документите се реституират държавни имоти до Сметната палата в Русе на името на Иван Михайлов. По цени от 2002 г. те възлизат на стойност 800 000 лв. Така дядото се сдобил и с нотариален акт на имот на бившия посланик на Израел у нас Емануил Зисман. Според фалшифицирания документ Михайлов е купил имота от лелята на Зисман през 1947 г.

Същата схема е била подготвяна и за София. В нея е била включена срутилата се сграда на улица "Алабин" 39 и столът на военното министерство на ул. "Шести септември".

Освен за далавери с недвижими имоти Спасов е обвинен за длъжностно присвояване на средства от Европейския съюз по програма ФАР. Става въпрос за 20 000 евро, от които той е прибрал 36 000 лв. Чрез фалшиви банкови бордера се е сдобил с 19 000 лв. от "Труд" АД. Срещу него е повдигнато обвинение за измами в особено големи размери. Ако бъде признат за виновен, го очакват до 20 години затвор.

Спасов бе арестуван преди година, но после го пуснаха срещу парична гаранция от 5000 лева, защото е диабетик. В момента доучва право в Нов български университет в София. Нищо чудно Спасов да действа и в момента на територията на столицата, заяви прокурорката по делото.

"Преди 5 години не знаехме, че Спасов е следствен, коментира пред "Стандарт" лидерът на младежкото СДС Александър Тодоров. Юлиян беше изключен от партията поради несвършена работа. Структурата в Русе не беше в много лошо състояние", добави още Тодоров. Спасов е бил в ръководството на младежкото СДС само няколко месеца.

ПОРТАЛ ЕВРОПА ПРИПОМНЯ:

  • 9 октомври: Злоупотребява се с между 10 и 20% от бюджета на ЕС, а той възлиза на 110 млрд. евро, заяви Розалинд Райт, председател на надзорния съвет на Европейската служба за борба с измамите (OLAF). Райт откри семинар за борба с измамите и корупцията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз. На форума присъстваха министър-председателят Сергей Станишев, вътрешният министър Румен Петков, финансовият министър Пламен Орешарски, заместник главният прокурор Христо Манчев. Всеки акт на корупция и измама е директна кражба от джоба на данъкоплатеца, подчерта финансовият министър Пламен Орешарски и изтъкна, че е необходимо не само информиране на обществото, но и популяризиране на това разбиране. 
  • На 10 октомври 2006 г. вътрешният министър Румен Петков обяви, че четири обвинителни акта за източване на средства от европейските предприсъединителни фондове са внесени в съда, а също така са образувани 11 досъдебни производства за измами с евросредства. Петков каза това след среща с шефа на Координационната служба за борба срещу злоупотребите ОЛАФ - Франц-Херман Брюнер. Ден по-рано премиерът Станишев отчете, че има 54 случая на източване на пари от еврофондове - 20 по ИСПА, 20 по САПАРД и 2 - по ФАР.
  • В края на октомври четири от петте парламентарни фракции в германския Бундестаг приеха нарочна декларация, в която призовават България и Румъния до края на 2006 г. "да отстранят своите пропуски в съдебната система, в борбата с корупцията, в управлението на земеделските фондове и в сигурността в областта на храните и въздухоплаването."
  • През юни Европейската сметна палата разкритикува проектите по ФАР за България като прекалено амбициозни. Голяма част от парите по ФАР са потънали в "черна дупка", е установила проверката, която обхваща проекти, реализирани в периода 2000 - 2004 г. и включващи 511 млн. евро кеш за България.
  • В майския мониторингов доклад на ЕК за напредъка на България се съдържаше следната констатация: "България значително се забави с получаването на акредитация по системата за въвеждане на разширена децентрализация (EDIS) и за двете програми - ФАР и ИСПА."

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.