Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
22-01-2007

КАРИЕРИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ КОМИСАРИ

В деня, в който Меглена Кунева полага клетва като първия българин - еврокомисар, Портал ЕВРОПА прави преглед на професионалния път на политиците, заемали еврокомисарски постове, както и на първите главни преговарящи с ЕС на 10-е страни, присъединили се през 2004 г.

От Комисията Проди - до Комисията Барозо

Настоящата Европейска комисия с председател португалеца Жозе Мануел Дурао Барозо започва своя мандат на 22 ноември 2004 година и ще управлява до 2009.

След присъединяването на 10-те нови страни членки на 1-ви януари 2004 година, десет нови Комисари заемат местата си в Европейската Комисия.

Като нов председател Барозо сменя само трима от 10-е нови еврокомисари, започнали работа по време на мандата Проди. Това са комисарите от Чехия, Унгария и Латвия.

Останалите седем комисари променят само своите ресори.

Кунева по пътя на Теличка: България следва опита на Чехия

Сегашният ресор на Меглена Кунева - преди да бъде ръководен от Маркос Киприану, е бил в ръцете на Павел Теличка - и той, като Кунева, е бивш главен преговарящ на страната си с ЕС, а след това -първи комисар на Република Чехия - с ресор здравеопазване и защита на потребителя. Павел Теличка - с когото Портал ЕВРОПА е помествал интервю - е роден във Вашингтон в семейство на чешки дипломати. Завършва право в Карловия Университет в Прага. Неговата политическа кариера започва по комунистическо време: през 1986 в Министерството на външните работи на бивша Чехословакия. През 1998 година е назначен за заместник министър на външните работи и в последствие за главен преговарящ за членството на Чехия в Европейския Съюз.

Със смяната на мандата на Европейската комисия от Република Чехия за комисар по труда и социалната политика е назначен друг чех - Владимир Шпидла. Той е завършил хуманитарни науки и има докторска степен по история от Карловия Университет в Прага. През годините на политическата си кариера Шпидла заема постове на министър-председател на Чехия, председател на чешката демократическа партия, заместник министър-председател и министър на труда и социалната политика.

Комисарите от Унгария, Латвия, Малта, Кипър, Полша, Естония, Словения, Словакия и Кипър

Петер Балаз е първият комисар от Унгария по регионална политика от Комисията на Проди. Ласло Ковач е вторият евро-комисар от Унгария по Данъчно облагане и митнически съюз. Ковач завършва икономически университет в Будапеща. Започва политическата си кариера като съветник в департамента по международни отношения в Министерството на външните работи на Унгария. Впоследствие заема постовете на заместник-външен министър, първи секретар в Министерството на външните работи, член на парламента, както и два непоследователни мандата на Министър на външните работи.

От Латвия първият комисар е Сандра Калниете, която отговаря за ресор земеделие и риболов. Родена е в Русия през 1952 година, по време, когато родителите й са били депортирани там. Завършва висшето си образование по история на изкуствата в Академията на изкуствата в Латвия. Също така Калниете е заемала поста на министър на външните работи на страната си, както и дипломатически представител в ЮНЕСКО, посланик във Франция и в ООН в Женева. В комисията на Барозо комисар от Латвия е Андрис Пиебалгс с ресор енергетика. Физик по образование, в политическата си кариера Пиебалгс е заемал постове на депутат в парламента на Латвия, посланик в Естония, министър на образованието, министър на финансите и други. По време на мандата си на комисар по енергетиката, Пиебалгс поставя следните акценти във водената от него политика - подобряване на връзката между енергийната политика, опазване на околната среда и провеждане на проучвания, подобряване на енергийната ефективност и засилване на ядрената безопасност, както и промотиране на  възобновяеми източници на енергия.

Комисарят от Малта Джо Борг е ръководел ресора Развитие и хуманитарна помощ в Комисията Проди. В новата Комисия Барозо, Джо Борг заема поста комисар по Рибарство и морско дело. Също така Борг е бил главен преговарящ на страната с ЕС преди присъединяването, както и министър на външните работи. В годините след като завършва образованието си, Джо Борг е бил лектор по право в Университета в Малта, както и консултант в правни фирми. Един от основните приоритети за Джо Борг като комисар е създаването на Агенция на ЕС за контрол на риболова, която да може да работи със всички международни партньори.

Комисар по здравеопазването е Маркос Киприану от Кипър. В комисията на Проди той е заемал поста на комисар по финансите. Завършва право в Университета в Атина и Международно право в Кембридж. Магистърска степен по право получава от Университета в Харвард. След като е бил парламентарист, заема длъжността на министър на финансите. Основните приоритети в политиката му на комисар по здравеопазването е безопасност на храните, защита правата на потребителите и защита на животните. Както българските читатели знаят, Меглена Кунева пое част от ресора на Маркос Киприану, ставайки първи български еврокомисар - а именно, защитата на потребителите.

Данута Хюбнер е комисарят от Полша с ресор регионална политика. В предишната комисия тя е била комисар по търговията. Започва образованието си в Икономическия Университет във Варшава, където получава докторска степен. Прави множество специализации в висши учебни заведения. Преди да бъде назначена за член на Европейската Комисия, Данута Хюбнер е министър на външните работи на Полша за периода 2003 - 2004 година.

Заместник- председател и комисар по административни въпроси, одит и борба с измамите е Сийм Калас от Естония. В комисията на Проди той е бил комисар по икономика и финанси. Сийм Калас завършва финанси в университета в Тарту. През годините заема длъжности като министър-председател, министър на финансите, министър на външните работи и председател на централната банка в Естония. Бива преизбиран за депутат в парламента на Естония три пъти.

Членът на Комисията от Словения е Янец Поточник, който е комисар по въпросите на науката и научните изследвания. Докторът по икономически науки в Университета в Любляна е ръководел преговорния екип за членството на Словения в Европейския Съюз, а така също и министър по европейските въпроси на страната.

Ян Фигел от Словакия е комисар по образованието, обучението и културата, а в предишната Комисия е бил с ресор предприятия и информационна общество. В политическата си кариера е бил главен секретар на Министерството на външните работи на Словакия и главен преговарящ за членството на страната му в Европейския съюз.

Комисарят от Литва е Далия Грибаускаите, комисар по финансово планиране и бюджет. Преди смяната на състава на Комисията е била комисар по образованието и културата. Придобива докторска степен по икономика в Академията на науките в Москва. В последствие заема поста на заместник министър на финансите, заместник министър на външните работи, министър на финансите на Литва и дипломатически представител във Вашингтон.

Еврокомисарският пост - трамплин в кариерата

Интересно е да се проследи по-нататъшното развитие на членовете на Комисията на Романо Проди, която завърши своя мандат през 2004 година.

Една голяма част от комисарите заемат различни длъжности в държавни или европейски институции.

Други се сдобиха с постове в различни университети, институти и неправителствени организации.

Съществена, макар и малка, част от бившите комисари заемат директорски постове в банки или големи международни компании.

И неколцина стават частни консултанти в собствени или международни консултантски фирми.

Бившият комисар по регионалната политика от Унгария - Петер Балаз е лектор в Централния европейски университет в Букурещ. Майкъл Шрайер от Германия е сътрудник в Hertie School of Governance.

След членството си в комисията на Проди, Дейвид Бърн от Ирландия става съветник на Борда на университета Дъблин, както и член на управителни съвети на различни компании в страната си, например Irish Life and Permanent и Kingspan.

Марио Монти от Италия в момента е директор на Университета Бокони в Милано и директор на  Bruegel, европейска неправителствена организация.

Крис Патън от Великобритания  е съветник в Университета в Оксфорд, както и на Университета в Нюкасъл. След кариерата си на еврокомисар той е издигнат в благороднически ранг във Великобритания.

Бившият комисар Нийл Кинок от Великобритания е председател на Британския съвет и директор на университета Кардиф.

Пол Нилсон от Дания е изпълнителен директор на EuropeAid Co-operation, както и почетен професор за европейски изследвания за развитие в Университета в Аалборг и член на UNSG - консултативен съвет по водите и здравеопазването.

Първият комисар от Латвия - комисарят по земеделие, риболов и развитие на селското стопанство, Сандра Калниете понастоящем е член на парламента на Литва.

Антонио Виторино от Португалия също е избран за член на парламента в страната си.

Бившият председател на комисията Романо Проди е министър-председател на Италия.

Друг бивш комисар също заема постът на министър в страната си - Мишел Барние от Франция. За периода 2004 - 2005 той е министър на външните работи а след това заема длъжността на заместник председател на Европейската народна партия.

В същото време бившият комисар Педро Солбес от Испания е заместник председател на социалистическата партия и министър на икономиката и финансите от правителството на Сапатеро.

След като напуска поста си на комисар, Филип Бускин от Белгия е избран за член на Европейския Парламент и за председател на STOA, Европейска организация за изследвания по научни тематики. Той е и председател на Националния географски институт на Белгия, на Château de Seneffe и на стратегическия комитет на EuroBiO 2007.

През септември 2005 година бившият комисар Паскал Лами от Франция е избран за изпълнителен директор на Световната търговска организация.

След като престава да бъде комисар, Ерки Лииканен от Финландия става председател на борда на директорите на Финландската банка. 

Бившият еврокомисар от Холандия Фриц Болкещайн става действащ професор в холандските университети в Лайден и Делфт, както и в IWM - Institute for Human Sciences. След комисар, той става член на бодра на директорите на Нидерландската банка и през 2005 година е избран и за член на борда на директорите на Air France-KLM.

През периода 2004-2006 година, преди да почине през декември 2006 година, бившият заместник-председател на Комисията на Проди от Испания, Лойола де Паласио, е директор на банките BNP Paribas и Rothschild Bank, както и директор на фармацевтичната компания Zeltia.

Бившият комисар Франц Фишер от Австрия създава след 2004 година собствена консултантска фирма, която носи неговото име.

А бившият комисар по здравеопазването и зашита на потребителите от Чехия, Павел Теличка работи като консултант в компанията BXL Consulting.

Другите назначения

Настоящият председател на ЕК Барозо сменя само трима от назначените 10 евро комисари от 10-те нови страни членки. Това са комисарите от Чехия, Унгария и Латвия. Комисарите от другите 7 от новите страни членки сменят само своите ресори.

Освен седемте комисари от новите страни членки от Комисията на Проди, които остават в Комисията на Барозо, още няколко комисари са назначени преди края на мандата на Комисията на Проди и остават след смяната от 2004 година. Това са Оли Рен, който сменя своя ресор от предприятия и информационно общество на ключовата за нас позиция комисар по разширяването. Луи Мишел от Белгия сменя своят ресор от изследвания, на развитие и хуманитарна помощ. Жак Баро от Франция от комисар по регионалната политика става заместник- председател и комисар по транспорта. Хоакин Алмуниа от Испания запазва своя ресор - икономика и финанси. От Гърция Ставрос Димас от комисар по труда и социалната политика става комисар по опазване на околната среда. Вивиан Рединг от Люксембург също остава в новата комисия и сменя своя ресор от образование и култура на медии и информационно общество. Гюнтер Ферхойген също остава в новата комисия и от комисар по разширяването, става комисар по предприятия и индустрия, както и заместник-председател на комисията на Барозо. Маргот Валстрьом от Швеция остава в Комисията като заместник-председател и комисар по институционални връзки и комуникационна стратегия.

Опитът на Десетте от 2004: какво става с бившите главни преговарящи

Главните преговарящи от десетте страни-членки, присъединили се през 2004 г., заемат различни постове след присъединяването на страните им към Европейския Съюз. Двама от тях - Янец Поточник от Словения и Ян Фигел от Словакия - стават комисари от страните си в Европейската комисия - както в тази, председателствана от Проди, така и в Комисията на Барозо.

Бившият президент на Кипър Георге Василиу става член на бодра на директорите на няколко компании в страната, например InterAction Council, South Centre, International Advisory Committee, Centre for European Policy Research в Брюксел, както и на Кипърската банка. След 2004 година издава редица книги с европейска тематика, икономика и маркетинг. Ричард Каша Каруан от Малта в момента  е постоянен представител на страната си в Европейския съюз. През 2004 година Ян Кулаковски от Полша е избран за член на Европейския парламент. Той е и член на  Комисията по труда и социалната политика, както и член на делегацията към Съвместна парламентарна комисия на страните от Африка, Карибския район и Пасифика със сраните от Европейския Съюз. Той е и член на Комитета по развитие, а така също и на Делегацията за отношения със страните от Магреб. Главният преговарящ на Литва Петрас Аустревициус става член на парламента в страната си. Андрис Кестерис от Латвия е назначен за началник на кабинета на еврокомисаря от Латвия Пиебалгс.  Ендре Жухац от Унгария е избран за председател на Камарата на Европейския съд. Главният преговарящ от Естония Алар Стрейман заема няколко поста след присъединяването на страната му към Европейския Съюз: той е постоянен представител на Естония в Съвета на Европа и дипломатически представител на страната си в Швеция.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.