Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
22-01-2007

ГРАЖДАНСКА КАМПАНИЯ "ЗА ЧИСТ ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ" ЗАПОЧНА ДНЕС И В БЪЛГАРИЯ

По примера на съседна Румъния, неправителствени организации от цялата страна стартираха Гражданска кампания "За чист ЕП България-2007".

Български неправителствени организации се уговориха да сложат начало на тази кампания, чиято цел е да предупреди избирателите да не гласуват за компрометирани кандидати за евродепутати.

Списъкът е отворен - както за индивидуална подкрепа от страна на граждани, така и на организации на гражданското общество.

Бяха представени манифест на кампанията и плановете за срещи с политическите партии, проучване на кандидатите и информиране на избирателите за компрометирани кандидати.

Подписването на манифеста съвпадна с церемонията по поемането на втория президентски мандат на Георги Първанов. Организациите, учредили "За чист Европейски парламент" изразиха съжаление, че инициативата не е започнала още по-рано тази година.

Портал ЕВРОПА активно участва в кампанията, подкрепена и от Европейския институт.

Организаторите на кампанията възнамеряваме да извършим обективна и подробна проверка и да оповестим данните от нея, по отношение на всички кандидати за евродепутати по няколко конкретни критерии.

Примерът е взет от Румъния, където отдавна съществува коалиция за честно управление, т.е. чрез гражданска кампания успяват да подобрят качеството на народното представителство в нашата северна съседка. Председателката на Румънското академично общество, която оглавява Коалицията за чист парламент в Румъния - Алина Мунгиу-Пипиди, се очаква в да пристигне в България през пролетта, стана ясно на брифинга днес. (на снимката - бел.ред.)

Следващите стъпки са - разширяването на подкрепата за инициативата и запознаване на обществеността - и приоритетно на политическите партии - с критериите, формулирани в манифеста. Предстои също проучване на всеки от кандидадите за европейски парламентаристи, издигнати от политическите партии. Част от тези проверки ще е принадлежността към репресивните тайни служби, за което ще се разчита на новата комисия по досиетата в НС. Организаторите ще настояват пред партиите да не включват в избирателните си листи онези кандидати, които се окаже, че не отговарят на критериите в манифеста.

И все пак, ако останат в листите кандидати, които не отговарят на критериите, обществото ще бъде информирано за тях - чрез отпечатване на милион и половина брошури.

МАНИФЕСТ НА ГРАЖДАНСКА КАМПАНИЯ "ЗА ЧИСТ ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ -  БЪЛГАРИЯ 2007"

През тази година предстои българските граждани да избират за първи път евродепутати. Партиите вече започнаха да подготвят листите си, в публичното пространство се споменават имена на вероятните им водачи.

Но, както вече знаем, през последните години в кандидатските листи нерядко попадат:

  • корумпирани управници;
  • офицери и сътрудници на ДС, тормозили българския народ и участвали в създаването на организираната престъпност в страната;
  • кредитни милионери; 
  • безогледни кариеристи, сменили заради изгода по няколко партии;
  • богаташи с неясен произход на огромните си богатства;
  • роднини на властимащите;
  • политици, свързани с мафията.

Ние не искаме да има такива сред българските депутати в Европейския Парламент. Затова призоваваме всяка българска неправителствена организация и всеки български гражданин, които също не искат такова българско «представителство» в Европарламента, да се присъединят към нашата инициатива.

Нащата цел е да разубедим подобни лица да се кандидатират, да обезкуражим партиите им да ги подкрепят и да ги насърчим да ги заменят с честни хора, а ако все пак се кандидатират  - да  призовем избирателите да ги отхвърлят, независимо от коя партия са издигнати.

Подписалите настоящия Манифест организации:

  • като отделяме особено значение на утвърждаването на политическата почтеност и морал, на прозрачността и отчетността  в държавното и общинското управление в Република България;
  • като изразяваме решимост да работим за създаване на механизми за информираност на обществото и за граждански контрол при номинирането, избирането и изпълнението на задълженията на изборните представители в демократичните институции на страната, както и на нейни представители в международни организации;
  • като отчитаме опасността от драстичния спад на политическото доверие към институциите, на повсеместното разпространение на цинизма и злоупоребите с власт за устоите на демократичния ред в България;
  • като приветстваме и изразяваме готовност да приемем на равноправни начала всички други организации и граждани, които подкрепят нашите цели и искат да допринесат за тяхното реализиране,

обявяваме началото на гражданска кампания «За чист Европейски Парламент - България 2007».

В рамките на тази кампания ние ще извършим обективна и подробна проверка на всички кандидати за евродепутати и ще оповестим получените данни относно следните обстоятелства, които оценяваме като несъвместими с принципите на честната политика:

Критерий № 1:

Наличие на достоверни данни, че кандидатът е бил служител или сътрудник на Държавна сигурност, или че е имал (има) делови взаимоотношения с такива лица.

Критерий № 2:

Публични обвинения в корупция и/или злоупотреба с власт към кандидата на базата на публикувани и подлежащи на проверяване сведения.

Критерий № 3:

Наличие на достоверни данни за конфликт на интереси по повод заемана публична длъжност, свързан с финансова, материална или друга изгода за кандидата или за негови близки.

Критерий № 4:

Видимо несъответствие между официално обявените имущества и приходи, от една страна, и демонстрирания стандарт на живот на кандидата или на неговото семейство, от друга.

Критерий № 5:

Наличие на данни, че фирми, на които кандидатът е собственик, съдружник или изпълнява други ръководни или контролни функции, имат неизплатени задължения към държавния бюджет или към работниците и служителите си.

Критерий № 6:

Неколкократно (повече от два пъти) преминаване от една в друга политическа партия или от една в друга парламентарна група в търсене на лични облаги.


Смятаме за свой граждански дълг да уведомим както партиите, издигнали подобни кандидати, така и цялото гражданско общество за наличието на такива недопустими обстоятелства. Това ще даде възможност на българските граждани за наистина информиран избор.

В края на краищата, решаващата дума ще имат българските избиратели. Нека им помогнем при реализирането на тази висша отговорност в демократичното общество.

София, 22 януари 2007 г.

 

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.