Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
23-01-2007

ПОЛОВИНАТА БЪЛГАРИ НЕ ЗНАЯТ ПРАВАТА СИ АКО СТАНАТ ЖЕРТВА НА ДИСКРИМИНАЦИЯ

Проучването Евробарометър „Дискриминацията в ЕС" е поръчано от Генерална дирекция по заетостта, равните възможности и социалните въпроси към Европейската Комисия. В рамките на проучването за периода 7 - 20 юни 2006г. са анкетирани 1025 български граждани.

Проучването показва, че много по-голям процент българи, отколкото граждани на ЕС25 заявяват, че познават представители на ромската общност (48% срещу 12% за ЕС 25), или хора от различен етнически произход (66% срещу 55%). В същото време само 8% от българите в сравнение с 35% от останалите европейци съобщават, че познават някой, който е хомосексуален.

В същото време значително по-малко българи в сравнение с останалите европейци смятат, че различният етнически произход е източник на социално неравенство (33% срещу 62% в ЕС25). Същият модел следва и принадлежността към ромската общност- 58% към 77%. Също така българите са по-малко склонни да приемат хомосексуалността като причина за социално неравенство.

С изключение на възрастовата дискриминация, по-малко българи смятат, че дискриминацията е широко разпространена в страната им в сравнение с останалите европейци. Най-чувствителни са разликите между българите и другите европейци по въпроса за дискриминацията на основа сексуални предпочитани и религия- 25% и 19%от българите, което е с 25 пункта по-малко от средното, както и на етнически произход - 22 пункта.

Като цяло повече жени, отколкото мъже в България посочват наличието на различни форми на дискриминация.

Почти еднакъв процент българи и жители на ЕС 25 заявяват, че не знаят правата си, ако станат жертва на дискриминация или тормоз (55% на 56%). В същото време едва 21% от българите заявяват, че знаят правата си, за разлика от 32% от европейците.

Една четвърт от анкетираните българи отговарят „не знам" на въпроса дали се полагат достатъчно усилия за борба с дискриминацията, което е пет пъти повече от средното за Европа (5%). В допълнение 38 срещу 37% в България заявяват, че държавата не полага достатъчно усилия, или обратното. За сравнение 51% от европейците смятат, че държавите им не полагат достатъчно грижи.

За отбелязване е, че резултатите от Евробарометър посочват, че значително по-малко българи смятат, че трябва да има повече народни представители от различен етнически произход (17% срещу 27%). Също така 17 пункта е разликата между смятащите, че трябва да има повече жени на ръководни длъжности.

Точно половината от анкетираните българи вярват, че правителството трябва да има важна роля в борбата с дискриминацията, което е с 19 пункта повече от средното за ЕС25. повече българи, отколкото европейци смятат също така, че парламента и местните власти трябва да имат по-голяма роля в борбата с дискриминацията.

Дискриминацията в ЕС.pdf (1.27 Mb)

Данни за България.pdf (361.71 Kb)



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.