Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
26-01-2007

БЪЛГАРИЯ СЕ ОПИТВА ДА ЛОБИРА

СПАСИТЕЛНИ КАМПАНИИ ОТ ИЗГОДЕН ТИП - ЕКШЪН ПЛАН И ЗА "КОЗЛОДУЙ" - Редакционен коментар, вестник "Дневник":

"Трябва
да стане ясно, че въпросът не е национален, а международен и ЕК да се ангажира с решаването му. За това се изискват много сериозни дипломатически действия..." Ако избързате, че става въпрос за либийския казус, ще сгрешите, въпреки че грешката ще е вярна. Казаното е от министъра на енергетиката Румен Овчаров и се отнася до затворените вече 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" . По повод приетия в четвъртък от правителството "екшън план" за пускането им отново, според който един път месечно ще има по едно значимо "мероприятие" в София или в Брюксел с участие на държавните институции.

Ако планът не проработи, което според самия министър изглеждало твърде вероятно, България щяла предприеме план Б - за по-високи компенсации. Овчаров е казал всичко това, носейки хартиената лента "Не сте сами" на ревера си - същата, с която нито той, нито който и да било от "управляващия елит", няма изгледи скоро да се разделят. (И отсега да му мислят как ще я карат на плажа през лятото). Защото бодряшките предизборни заклинания за "увереност в положителния изход" в Либия неизбежно се оказаха провал, който трябваше спешно да се маскира с "общонационална" кампания и да се прехвърли за решаване на ЕС. От четвъртък на Брюксел вменихме да продължи решаването и на вече решения в договора за присъединяване въпрос с АЕЦ. Оттам основателно ни отговориха, че щом така искаме, ще трябва да се преразгледа и договорът, т.е. да излезем от Евросъюза. Вярва ли някой, че такъв екшън план има някакъв смисъл? Изненада - има. В тези "мероприятия" ще се вложат много данъкоплатски пари. Ще се наеме избран без поръчка лобист, защото щял да получи под 10 хил. лева (майтап!). Ще се "пуснат" държавно спонсорирани аксесоари. Ще се наемат билбордове - сигурно вече се знае се от кого, а кампанията ще бъде възложена на една ПР фирма - сигурно вече се знае коя.

ВЕСТНИК "СЕГА": Лобиране в Европарламента

Само официално акредитираните към Европейския парламент лобисти - надлежно изброени в интернет сайта му - са над 2400 лица, регистрирани от името на общо над 1400 различни обществени и частни структури, наричани най-общо "организации". Сред тези организации картината е изненадващо пъстра, като се започне от имената на национални, общоевропейски, а понякога и глобални браншови асоциации на бизнеса (и на отделни големи фирми, например VODAFONE, Уолт Дисни и Фолксваген), организации на работодатели (като Националния съюз на работодателите в Румъния), на отделни национални отраслови синдикати (като Съюза на шведските транспортни работници), национални и международни неправителствени организации ("Прозрачност без граници") и се стигне до емигрантски организации (Дружество на азербайджанците в Холандия) и дори частни лица. Чрез собствени акредитирани лобисти защитават своите интереси там и отделни териториални общности от страните-членки, включително и от новоприетите (например 5 от воеводствата на Полша, поне 3 региона от Чехия и др.).

Разбира се, многообразието е нещо хубаво и е характерно за Европа. Когато обаче хвърлим поглед върху българския компонент в това многообразие, се натъкваме на пълната му противоположност, или дори нещо по-лошо: то нашето дори не е "едно-образие", по-скоро е пълно "без-образие". Да, към днешна дата става въпрос именно за пълно отсъствие в този публичен списък на каквито и да било български организации. Просто нямаме официално акредитирана лобистка организация от нито един от основните видове, изброени по-горе. Търговската камара на кипърските турци (въпреки неясния от европейска гледна точка политически статут на тяхната самообявила се Севернокипърска турска република) е акредитирана лобистка организация към Европарламента. Аналогична българска организация просто няма.

(Из "Каква Европа се подава за нас изпод Европарламента?", автор Любомир Сирков, Фондация "Приложни изследвания и комуникации".)

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.