Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
01-02-2007

ПЪРВАНОВ В БРЮКСЕЛ: 35 МИНУТИ ОБЩИ ПРИКАЗКИ, 5 МИНУТИ АЕЦ И ЛИБИЯ

Коментар на Илин Станев във вестник "Капитал".

Президентът Георги Първанов наистина постави "остро" въпроса за 3-ти и 4-ти блок на "Козлодуй". Първанов намекна, че нефтените компании с бизнес в Либия не правят достатъчно за спасяването на българските медици.

В тържествената си реч по повод присъединяването на България към Европейския съюз, Георги Първанов обясни на европейските депутати, че благодарение на спирането на двата блока от АЕЦ "Козлодуй" в Албания има режим на тока. Поради тази причина, и заради проверките на международните ядрени регулаторни органи, които "доказаха, че не съществува риск", президентът поиска затварянето да бъде преразгледано. Според държавния глава, това можело да стане с използването на чл. 36 от Договора за присъединяване, който казва, че при сериозни икономически проблеми в определен сектор на Общия пазар, може да бъдат предприети предпазни мерки.

Както "Капитал" вече писа, опитът за използване на чл. 36 е малко странна идея, след като икономическите проблеми са се появили в Албания, а не в страна членка на Съюза. От Европейската комисия вече коментираха, че този инструмент няма нищо общо с аргументите на България да иска повторно отваряне на реакторите.

В същото време позоваването на Световната асоциация на ядрените Оператори и Групата по ядрените въпроси на ЕС е нож с две остриета - те никога не са казвали, че "Козлодуй" е напълно безопасен. Те твърдят, че са направени "впечатляващи подобрения, в някои случаи отвъд първоначално предложените". Първоначалните препоръки на Международната агенция за атомна енергия (TECDOC-640) обаче касаеха спешните подобрения и никога не са целили да направят малките реактори годни за продължителна експлоатация. Инженерите в "Козлодуй" наистина направиха огромни подобрения, но все пак най-големият риск - разкъсването на най-големите тръби с диаметър от 500 мм (чрез тях се охлажда ядреното гориво) не е напълно преодолян при възможно най-лошия сценарии (т.нар. консервативни предпоставки).

МААЕ признава само, че експлоатацията на реакторите е на световно ниво. Човешкият фактор, разбира се, е най-важният, но българските инженери, колкото и да са добри, просто няма как да подобрят съветския дизайн от 60-те г.

Вторият акцент в речта на Първанов бяха медиците в Либия. Президентът призова за повече солидарност от страна на останалите страни членки. Той намекна, че петролните компании, които имат "добър бизнес" в Либия, участват твърде символично в попълването на Международния фонд за подпомагане на заразените от СПИН деца. Двете послания идват, след като страните членки категорично отказаха да говорят за евентуални икономически санкции срещу Либия. Сега надеждата е, че петролните компании ще попълнят този фонд, което може да ускори завръщането на сестрите в България.

Благодарността на Първанов за помощта на парламента по делото в Либия беше единствения момент, който предизвика аплодисментите на рехавата откъм депутати зала. Като цяло тържествената реч на президента беше в типично неговия стил - без ясно послание, много думи, доста клишета и няколко исторически нововъведения. Оказа се, че според Георги Първанов, родният език българите е този на св. св. Кирил и Методи, т.е. гръцки (освен ако не вярвате в легендата, че майка им Мария всъщност е била славянка).

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.