Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
08-02-2007

ПЪРВАНОВ И ОВЧАРОВ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ С ЛОБИРАНЕТО ЗА 3 И 4 БЛОК НА АЕЦ "КОЗЛОДУЙ", СМЯТА ШЕФЪТ НА БРЮКСЕЛСКИЯ ОФИС НА "БРИТИШ ЕНЕРДЖИ"

Горивото за бъдещата АЕЦ "Белене" може да бъде доставяно и от "Уестингхаус", казва в интервю за Портал ЕВРОПА мениджърът на брюкселския офис на компанията "Бритиш Енерджи" Джонатан Кониам, който е и професионален лобист и е приел присърце каузата на българската ядрена енергетика.

Енергийната зависимост води до политическа слабост, смята британският експерт, според когото затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" увеличава енергийната зависимост на България от Русия. Мнението му обаче е, че АЕЦ "Белене" не би поставила страната ни в зависимост от Русия. Джон Кониам прогнозира, че президентът Георги Първанов и министърът на енергетиката Румен Овчаров няма да спрат дотук в действията си в защита на повторното пускане в експлоатация на блокове 3 и 4 на Първа атомна. Все пак Кониам казва, че е по-вероятно тези усилия да претърпят неуспех, но не това е важното, защото "усилията си струват".

Целия разговор на Портал ЕВРОПА с Джонатан Кониам вижте в рубриката "Интервюта".

В началото на февруари влиятелният вестник "Дневник" коментира, че речта на Първанов пред Европарламента "... още веднъж доказа, че енергетиката отдавна е напуснала сферата на чистата икономика и се е превърнала в геополитически избор". 

На 15 февруари в Брюксел се събират всички министри на енергетиката от страните-членки на ЕС. На форума министър Румен Овчаров се очаква отново да говори за безопасността на реакторите в АЕЦ "Козлодуй".

Междувременно говорителят на еврокомисаря по енергетиката Феран Тараделяс заяви в интервю за вестник "Дневник", че не е необходима нова партньорска проверка за безопасността на 3 и 4 блок - а новата проверка, както пише вестникът, беше първа точка от частта "А" на екшън-плана, за който министър Овчаров говори от парламентарната трибуна през януари.

План "Б" се очакваше да бъде искане от българска страна за по-високи компенсации за затварянето на централата. Румен Овчаров каза, че България ще поиска такива, но вчера пред електронното издание "Експрес.бг" пресцентърът на Министерството на икономиката и енергетиката заяви, че такива компенсации няма да бъдат искани засега.

Ведомството на г-н Овчаров обяви преди седмица през Портал ЕВРОПА, че засега няма да бъде наемана и консултантска фирма, която да проучела опита на други държави с техните АЕЦ и исканите компенсации за затварянето им. Пред Народното събрание Овчаров бе обявил, че в рамките на една седмица ще бъде избран консултантът - пред Портал ЕВРОПА от МИЕ уточниха, че това се планирало да стане без обществена поръчка, понеже услугата е на стойност под 10 хиляди лева.

Вестник "Дневник" припомня, че правителството на Иван Костов успя да отложи закриването на 3 и 4 блок до 2006 г. и си остави вратичка за поне още две години. Възможността двата реактора да работят една-две години след влизането на България в ЕС беше пропусната от кабинета Сакскобургготски, което подхранва сегашните обвинения, че България се третира неравностойно в сравнение със Словакия и Литва, допълва "Дневник" в обширен анализ по темата.

Междувременно външният министър на Русия обяви тази седмица, че се подготвя протокол за отношенията на страната му с Европейския съюз, в който ще се говори и за България. В скоро време Москва ще представи на Брюксел списък с проблемите, които тя вижда в отношенията си с България и Румъния като нови членове на ЕС, цитираха медиите Лавров, който е повдигнал и проблема за продължаването на дългосрочните договори за доставка на ядрени материали.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.