Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
12-02-2007

РЕЧ НА ПУТИН ПОВДИГА ТРЕВОГА ЗА ВРЪЗКИТЕ МЕЖДУ ЕС И РУСИЯ

Твърдото изказване на руския президент Владимир Путин в Германия през почивните дни, е сигнал за трудната реалност в отношенията между ЕС и Русия, съобщава EUobserver.

Руският президент използва 43-та конференция в Мюнхен по въпросите на сигурността за да атакува САЩ като безотговорна „еднополюсна" сила, да критикува разширяването на НАТО и да предупреди срещу американските планове за разполагането на противоракетни системи в Чехия и Полша.

Путин описа разширяването на НАТО като „сериозен фактор, провокиращ намаляването на взаимното доверие".

Руският лидер освен това зае позиция против САЩ и ЕС по въпроса за Косово, като посочи, че Русия ще се противопостави на всяка „наложена" форма на независимост.

Шведският външен министър Карл Билд заяви по повод изказването на руския президент: „трябва да приемаме Путин по думите му. Това е реалната Русия в момента и през следващите четири - пет години е възможно страната да направи допълнителни стъпки в тази насока".

„Трябва да имаме диалог с Русия, но трябва да сме реалисти. Трябва да отстояваме ценностите си", добави той в контекста на провалящия се опит на ЕС да договори енергийна харта с Москва.

Чешкият външен министър Карел Шварценберг благодари иронично на Путин и заяви: "Трябва да благодарим на президента Путин, който се постара не само да се даде по-голяма публичност на конференцията, отколкото очаквахме. Той изложи съвсем ясно, защо НАТО трябва да се разширява".

Естонският президент Тоомас Хендрик Илвес също призова ЕС да обмисли внимателно бъдещите отношения със „страна, която възприема демокрацията до границите си като заплаха, а деспотизма вътре в границите си като извор на стабилност".

„Не виждам как можем да преговаряме за нов договор за партньорство при тази основа", заяви германският евродепутат Ангелика Беер. „Нуждаем се от Русия заради енергията и Косово. Той го знае, но вероятно отиде твърде далеч".

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер също изрази разочарованието си: „кой трябва да се притеснява, че демокрацията и върховенството на закона се приближават до границите му?... Не мога да скрия разочарованието си".

 

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.