Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
12-02-2007

КАКВА ЕВРОПА ЖЕЛАЕМ? ВИЗИИТЕ НА БЪЛГАРИЯ, ЧЕХИЯ, ЕСТОНИЯ, ИРЛАНДИЯ, СЛОВЕНИЯ

Българите искат Европа с атомни електроцентрали, с високи пенсии и с развити икономики, "така че хората да не емигрират", сочат предварителните резултати от дискусията "Граждани за Европа" под наслов "Твоят глас е важен!"

Както Портал ЕВРОПА вече писа, дискусията се състоя в София в събота и неделя. На нея едновременно обсъждаха и съставяха своята визия по три ключови за ЕС теми, случайно избрани граждани от пет държави: България, Чехия, Естония, Ирландия и Словения. Предстои нататък и останалите страни-членки да дискутират същите теми в същия формат - отново в групи от по пет, според предварителен график.

Проектът за общоевропейска дискусия "Граждани за Европа" е подкрепен от Европейската комисия. Финансирането е от Фондация "Крал Бодуен" и Институт "Отворено общество".

Общият бюджет на проекта е 3.4 милиона евро, от които малко под 1.9 млн. евро са дадени от Европейската комисия. ЕК подкрепя специфична част от общия проект за консултации с гражданите - т.нар. "План Д". Останалите пари са дадени от 17 европейски фондации, сред които авторитетната Фондация "Крал Бодуен".

Това уточни специално за Портал ЕВРОПА Жан-Пол Колет, представител на Фондация "Крал Бодуен".

Трите теми са - енергетика и околна среда, социална политика и имиграция. Участниците във форума се разделиха на три групи и на ротационен принцип (така, че всеки да участва в работата на всяка група) формулираха различни предложения по зададените теми. В края на форума предложенията бяха подложени на гласуване изреченията, събрали най-много гласове, оформиха визията на съответната държава за Европа.

Центърът за либерални стратегии, който е партньор от българска страна на инициативата - заедно с Агенция "Алфа рисърч"- предостави на Портал ЕВРОПА както предварителния, така и заключителния документ за българската визия за Европа.

Редакцията предлага на вашето внимание и двата текста за сравнение. Първият е формулиран самостоятелно, с помощта на модератори, от 65-ма граждани, подбрани на случаен принцип от "Алфа рисърч". След това пред участниците са говорили експерти по темите, и участниците са имали възможност да преформулират написаното.

Предварителното мнение

Нека уточним, че участниците в дискусията са работили с отправна точка, как да изглежда Европа към 2020 година.

Междинните резултати сочат, че енергийната независимост е посочена като важен фактор и в петте страни-участнички, а чистата околна среда е безспорен приоритет. Единствена българската група е споменала "ефективни и икономични АЕЦ" като водещ принцип по темата "Околна среда и енергетика в Европа". За разлика от нас, чехите зоват за "Европа, която не забравя конете и велосипедите."

По темата "Социална политика за семействата в Европа", българите са единствените, които говорят за пенсии - "Европа, която осигурява средства за достоен живот на пенсионерите", категорични са българските участници. Ирландците също настояват за отпускане на пари, но не за да бъдат давани за пенсии, а за разпространение на "разбираема и достъпна информация за социалните права - пенсии, здравеопазване и др. - на национално и европейско ниво". И пак за разлика от нас чехите предпочитат Европа, "в която възрастта не е пречка за постигане на качество на живот и намиране на работа". Естонците отбелязват, че подобряването на сигурността на семействата с деца ще допринесе за по-висока раждаемост, а според словенците трите ключови европейски ценности в тази сфера следва да бъдат: "уважение към семейството, социално равенство и по-справедлив пазара на труда."

Третата тема е формулирана така - "Имиграцията- проблем на ЕС в глобалния свят". Тук българите настояват имигрантите да имат равни икономически и социални права, а "Европа на солидарността" да оказва помощ на развиващите се страни. Визията на Словения е сходна, като се отбелязва, че е нужна "активна миграционна политика". Чехия изрично записва, че трябва да се намалят "нелегалната имиграция и престъпността", а имигрантите трябва да спазват законите на страната, в която са, и да запазват обичаите си "само доколкото те с в съответствие с приетото в страната домакин." Естонците се обявяват за културна интеграция на имигрантите, но категорично казват, че е нужен "контрол над имиграцията с цел намаляване на имиграционния натиск за Европа."

Интересно е, че във визиите на Ирландия и на България темата имиграция се споменава и в другите сфери на обсъждане - така например участниците от Дъблин пишат: "Искаме Европа, която осигурява по-голямо финансиране в подкрепа на интеграцията на имигрантите на пазара на труда (езиково обучение, осведомяване на хората за нуждите на имигрантите, интегриране на разнообразието и мулти-интеркултурно ообразование)." А българите виждат "Европа, в която икономиките на отделните страни са достатъчно развити, така че хората не трябва да емигрират."

Портал ЕВРОПА предоставя на вашето внимание първите резултати, подложени на гласуване на 10 февруари. Те отразяват предложенията, направени в отделните групи на дискусията. Сложният принцип на формулирането и гласуването се стреми да търси степени на консенсус. Всеки от 65-мата участници имаше право на максимум 5 предпочитания по всяка тема. Въз основа на спечелилите най-много гласове, 5 предложения от всяка тема в събота бяха сглобени в първоначалната визия:

ВИЗИЯТА НА БЪЛГАРИЯ - ПРЕДВАРИТЕЛНА

Енергетика, околна среда и икономика

Искаме да живеем в Европа с по-чиста околна среда, постигната чрез сигурни, ефективни и икономични АЕЦ, обща енергийна система и алтернативни източници, с евтин ток, който е постигнат на основата на конкурентни пазари и модерни технологии.

Имиграцията - проблем на Европейския съюз в глобалния свят
 
Искаме да живеем:
- в Европа на равнопоставеността, в която имигрантите не са дискриминирани и са с равни икономически и социални права с останалите граждани;
- В Европа на солидарността, оказваща помощ на развиващите се страни;
- В Европа на културното многообразие и толерантността, постигнати чрез интеркултурно образование;
- В Европа на сигурни външни граници.

Семейство и социална политика

Искаме да живеем в Европа, която закриля децата, подпомага правно и финансово семействата в отглеждането им. Европа, в която икономиките на отделните страни са достатъчно развити, така че хората не трябва емигрират. Европа, която осигурява средства за достоен живот на пенсионерите.

Експертите

Във всяка от трите групи е гостувал експерт по съответната проблематика. Експертите са обяснили на гражданите своето мнение, а след това е направена редакция на визията, за да стане документът окончателен. Експертите са - Георги ГАНЕВ - енергетика, Иван НЕЙКОВ - социална политика и Лазар КОПРИНАРОВ - имиграция.

Мнение на информирани граждани

Ето как изглежда окончателният вариант на българската визия за Европа според участниците в дискусията:

ВИЗИЯТА НА БЪЛГАРИЯ - ОКОНЧАТЕЛНА

Енергетика, околна среда и икономика

Искаме да живеем в Европа с по-чиста околна среда, постигната чрез сигурни, ефективни и икономични АЕЦ, обща енергийна система и алтернативни източници, с енергия на достъпни цени, постигнати на основата на конкурентни пазари, модерни технологии и ефективна употреба.

ЕС трябва да е въвлечен в изработването на обща енергийна система, в създаването на конкурентни условия на енергийния пазар и в създаването на нови технологии.

ЕС не трябва да бъде въвличан в развитието на АЕЦ, в политиките на използване на алтернативни източници и за енергийна ефективност.

Семейство и социална политика

Искаме да живеем в Европа, която осигурява обща правна регулация за закрилата на децата, подкрепя семействата при отглеждането им чрез финансово подпомагане и възможности за гъвкаво работно време на родителите. Европа, в която националните икономики са достатъчно развити, така че хората да не мигрират и осигурява средства за достоен живот на пенсионерите.

Европейският съюз трябва да бъде ангажиран със:
- създаване на обща правна регулация за закрила на децата;
- подпомагане ускореното развитие на националните икономики.
Страните членки на национално равнище да се ангажират с
- финансово подпомагане на семействата с деца;
- създаване на възможности за гъвкаво работно време на родителите;
- осигуряване на средства за достоен живот на пенсионерите.

Имиграцията - проблем на Европейския съюз в глобалния свят
 
Искаме да живеем:
- в Европа на равнопоставеността, в която имигрантите не са дискриминирани и са с равни икономически и социални права с останалите граждани на ЕС
- В Европа на солидарността, оказваща помощ на развиващите се страни
- В Европа на културното многообразие и толерантността, постигани чрез  интеркултурно образование за имигрантите и за гражданите на ЕС
- В Европа на сигурни външни граници, което е приоритет на европейско ниво и се постига чрез техническа подкрепа и обща информационна система

Европейският съюз трябва:
- да определя рамки, норми и правила за постигане на равнопоставеност на имигрантите на пазара на труда;
- да взема решения за отпускане на средства за слабо развити страни, като се отчитат възможностите на всяка една страна на национално ниво;
- да поставя общата рамка за контрол на външните граници;
- да осигурява финансовата помощ за постигане на равни икономически и социални права за имигрантите и гражданите на ЕС;
- да осигурява финансова помощ за постигане на толерантност чрез образователни програми

На национално ниво:
- да се решават конкретните механизми, чрез които ще се постига равнопоставеност на имигрантите на пазара на труда;
- да се приемат специфичните действия за контрол на външните граници;
- на национално ниво да бъде основната тежест при гарантиране на равни икономически и социални права за имигрантите и гражданите на ЕС;
- да се определя съдържанието на образователните програми за имигранти и граждани на ЕС, възпитаващи в толерантност.

Пояснение 

Участниците са имали възможност да подкрепят тези текстове изцяло, да ги приемат частично или да ги отхвърлят. По темите за енергетиката и имиграцията, по един участник се е възползвал от опцията "частична подкрепа" - т.е. текстът по темата за семействата е подкрепен от всички 65-ма участници, а другите два текста - от по 64.

Тези текстове са предоставени под формата на кратък доклад на всички участници, а така също и на двамата български евродепутати, които се отзоваха на поканата да присъстват на форума - Константин Димитров от ЕНП-ДСБ и Евгени Кирилов от ПЕС-БСП. Всички останали български евродепутати ще също получат текстовете.

За сравнение, Портал ЕВРОПА ви предлага първоначалните визии и на останалите страни, участвали в първия етап на дискусията:

ВИЗИИТЕ НА ДРУГИТЕ ЧЕТИРИ СТРАНИ

Околна среда и енергетика в Европа

ЧЕХИЯ „Искаме да живеем в Европа с чиста и безвредна околна среда, където законодателството поощрява енергийната ефективност и самостоятелността и независимостта на енергетиката, и предвижда строги наказания за щети на околната среда. Искаме да живеем в Европа, която подкрепя екологичното поведение на гражданите и научните изследвания (и не забравя конете и велосипедите;-)"

ЕСТОНИЯ През 2020 искаме да живеем в устойчива и екологично чиста Европа. Смятаме, че използването на възобновяеми източници на енергия, които могат да бъдат сигурно добивани, трябва да продължи. Нашата Европа гарантира качеството на живот и нейните граждани са социално активни."

ИРЛАНДИЯ „Искаме Европа, която финансира изследвания на алтернативни и обновяеми източници на енергия и прилага правила за по-нататъшно развитие.  Ние искаме Европа, която поставя постижими и амбициозни цели за енергийна ефективност засилва контрола върху производителите за гарантиране на максимална ефективност и на устойчивост и рециклиране, като същевременно награждава държавите, които постигат тези цели и използва стимули, а не наказания (в производството, жилищното строителство и транспорта)."

СЛОВЕНИЯ Искаме да живеем в Европа на съзнателни граждани, които разбират последствията върху околната среда, които търсят и използват възобновяеми и чисти източници на енергия и пестят енергията, за да запазят четирите сезона. Европа трябва да стане енергийно независима и внимателна към околната среда и така да остави богато наследство на бъдещите поколения."

Социална политика за семействата в Европа

ЧЕХИЯ „Искаме да живеем в Европа, в която семействата имат възможност да отглеждат здрави и образовани деца, в която възрастта не е пречка за постигане на качество на живот и намиране на работа, и където обществото дава равен шанс на жените на пазара на труда, както и достъп до услуги за отглеждане на деца."

ЕСТОНИЯ  Искаме да живеем в Европа, която цени личността и дава възможности на индивида за развитие и работа според интересите и способностите; в която уязвимите групи също имат гаранция за добър жизнен стандарт и се обръща специално внимание на увеличаване на раждаемостта чрез подобряване на сигурността на семействата с деца. Всичко това трябва да доведе до балансирано развитие на обществото. "

ИРЛАНДИЯ „Искаме Европа, която осигурява по-голям достъп до специализирано лечение в цяла Европа и цели подобрен достъп до здравеопазване в чужбина, а също и съгласуване на изследванията в здравеопазването и стандартизирано обучение / квалификация за всички медици в ЕС. Искаме Европа, която да увеличи разбираемата и достъпна информация за социалните права (пенсии, здравеопазване и т.н.) на национално и европейско ниво чрез отпускане на повече средства за разпространение на информация. Искаме Европа, която осигурява по-голямо финансиране в подкрепа на интеграцията на имигрантите на пазара на труда (езиково обучение, осведомяване на хората за нуждите на имигрантите, интегриране на разнообразието и мулти-интеркултурно ообразование)."

СЛОВЕНИЯ „Искаме да живеем в Европа, в която всички поколения ще създават - активно и солидарно - условия за следните ценности: уважение към семейството, социално равенство и по-справедлив пазара на труда."

Имиграцията- проблем на ЕС в глобалния свят

ЧЕХИЯ Искаме да живеем в Европа, която има обща външна политика и служи за пример на останалите страни. В Европа, в която имигрантите спазват законите и правилата, и запазват обичаите си само доколкото те с в съответствие с приетото в страната домакин. Европа, която контролира външните граници ефективно и може да налага спазване на правилата; тези правила трябва да гарантират намаляване на нелегалната имиграция и престъпността, свързана с нея. Европа, в която действат общи икономически правила и стандартът на живот в отделните страни се изравнява; това води до предотвратяване на ръста на миграцията към ЕС. Европа, която установява причините за миграцията и предоставя ефективна икономическа и политическа подкрепа за страните, от които идват имигрантите."

ЕСТОНИЯ „Искаме да живеем в Европа, която уважава културите на местните общества и разширява интеграцията на имигрантите към вътрешното културно пространство, като в същото време смятаме за важно да са осъществява контрол над имиграцията с цел намаляване на имиграционния натиск за Европа."

ИРЛАНДИЯ Искаме Европа, която насърчава държавите-членки да предотвратяват гетоизацията и да създават образователни програми за учениците, за възрастни и за мигранти. Искаме Европа, която разработва програми за решаването на вътрешни проблеми, както и проекти за развиващите се страни."

СЛОВЕНИЯ „Искаме да живеем в Европа, която осигурява условия за заетост, образование за своите граждани и за имигрантите с активна миграционна политика вътре в и извън своите граници. Спазвайки човешките права, тази Европа трябва да гарантира икономическа, културна и религиозна интеграция, съжителство на всички свои граждани в мултикултурна общност и същевременно да помага на развиващите се държави с обединени социални помощи и помощ за развитие."

Оттук нататък - ефектът и продължението

Важен е не само резултатът, а също целият процес на обсъждане, който създава на хората, които участваха в работата ни, усещане, че гласът им има значение, обясни пред Портал ЕВРОПА Антоанета Приматарова, програмен директор в Центъра за либерални стратегии. Според нея това е от особена важност сега, когато България вече е член на ЕС и активно трябва да участва при формулирането на общите европейски политики. Участниците успяха да погледнат надалеч, да формулират заедно дългосрочна визия - приятна изненада е, че у тях съзираме изграждащ се европейски рефлекс, допълва Приматарова.

В заключителната дискусия по проекта, която ще се проведе в Брюксел на 9 и 10 май, ще участва по един представител от държава на участвалите във формулирането на визиите групи - изборът на българският представител е станал с гласуване.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.