Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
26-02-2007

“ЕВРОБАРОМЕТЪР” ЗА СОЦИАЛНАТА РЕАЛНОСТ В ЕС – БЪЛГАРИЯ НА ДЪНОТО

  • Българите са най-нещастни в ЕС, румънците са с 21% по-щастливи от нас.
  • Българите не споделят принципа на взаимопомощта и доброволната солидарност.

Новото проучване на "Евробарометър" очертава социалната реалност в страните-членки.

Проучването е реализирано през ноември и декември 2006 г. Анкетирани са 26 755 европейски граждани над 15-годишна възраст - включително българи и румънци в навечерието на нашето присъединяване. Заради това, поясняват социолозите, резултатите за ЕС-27 имат само индикативен характер, тъй като не може да се предвиди какъв ще бъде следприсъединителният ефект върху въпросите, свързани с т.нар. "социална реалност".

Портал ЕВРОПА ви предлага оригиналното проучване на английски език ТУК. Следва обобщение на наш екип на някои от резултатите:

На въпроса - "Щастливи ли сте?" средно 87% от европейците отговарят положително: с най-много "да" - 97% са датчаните, следвани от Холандия, Белгия, Ирландия и Швеция (съответно 95-94%). В дъното на таблицата на ЕС-25 е Унгария - с 68%, като други от новоприсъединените с предишната вълна държави като Полша и Чехия имат по-голям процент (съответно 86% и 87%).  България е на дъното - едва 39 процента от сънародниците ни казват, че са щастливи. Контрастно е в Румъния - там 60% казват "да".

голям размер
Като цяло "Евробарометър" отчита, че гражданите на "Европа на петнайсетте" са най-щастливи", следвани от "Европа на десетте" (10-е новоприети страни-членки през 2005 г.) - процентите са 28 спрямо 17.

92% от европейците заявяват, че смятат своята къща или апартамент като задоволителни. Много по-слаба е удовлетвореността по отношение на усещането за собствена сигурност (70% от гражданите на ЕС като цяло), възможности за забавления, сигурност за пенсиите и възможности за работа (съответно 60, 42 и 38% на удовлетвореност за ЕС като цяло).

От стандарта си на живот са доволни 31% от българите и 63% от румънците. От качеството си на живот - съответно 42% от българите и 70% от румънците. За сравнение в ЕС като цяло удовлетворението от тези два компонента е средно 84%.

Ниво на удовлетвореност от качеството на живот и стандарта на живот - най-високо е то в Северна Европа - Бенелюкс, Скандинавия, Великобритания и Ирландия, а най-ниско - в България. По-малко от половината български граждани изразяват удовлетвореност от качеството на живот и стандарта си на живот.

Сигурни ли сте в бъдещата си пенсия - 47% "да" в Румъния, 25% "да" в България, парадоксът е, че процентът е същият в Германия, а средно за Европа на 25-е процентът е 42. Унгария, Полша и Франция също имат ниско доверие в бъдещата пенсия - около 30%.

От резултатите личи, че в Литва и в България най-малък брой са гражданите, които се чувстват сигурни, като ходят сами пеша по тъмно - съответно 46% от българите и 45% от литовците. Най-много се чувстват сигурни да правят това в Холандия - 88%, Дания - 85% и Швеция - 83 на сто.

Социолозите от "Евробарометър" са съставили таблица на общото ниво от удовлетворението от живота - по петобалната система. Холандия, Дания и Люксембург са начело със средна оценка 4.15. Румъния е предпоследна - 3.30. България е последна - оценката е 2.89.

Сред най-важните неща в живота в общественото мнение на европейците се нареждат здраве, семейство и приятели. За най-малко важна европейците считат политиката. Свободното време изпреварва като приоритет работата, а религията изпреварва политиката.

В "Евробарометър" пише, че усещането, че помагането на другите или полагането на доброволен труд е важно, е най-слабо разпространено в Латвия (65%), Ирландия и Румъния (63%) и едва 62% в България - на дъното.

Във втората част на изследването се разглеждат задълбочено възприятията за семейство, семейни задължения, деца и работно място и трудови навици. 70% от българите казват, че работата им е твърде трудна и стресираща, докато средното ниво за ЕС е 41%. До средното ниво е близо Румъния - 47%.

Семейството е основен елемент на европейското общество, смятат гражданите на ЕС като цяло. Социолозите обаче отчитат, че мъжете все още не изпълняват своя дял от домакинската работа.

България е на дъното в таблицата за обем на активното участие в доброволна работа - едва 10%. Средното за Съюза е 34%. Румъния е почти двойно по-добре от нас - 18%.

"Имам доверие на нула институции" - 74% от чехите споделят това твърдение, тук сме на предпоследно място със 72 на сто.

Кои са основните теми, будещи тревога - по държава: в България 57% се тревожат за здравеопазването, 51% от цените, 36% от безработицата и от пенсиите - 34%. Една трета от нашите сънародници смятат, че животът ни през следващите 12 месеца ще се вложи. Същото мнение споделят едва 16% от румънците: там мнозинството (44%) вярват, че ще вървят към подобрение. Толкова - 44% - пък са българите, които мислят, че за една година нещата няма да се променят.

Кои са важните неща за напредък в ЕС? в Унгария и Гърция гражданите смятат, че да работиш здраво е по-важно, отколкото да получиш добро образование. И образованието, и работата, са еднакво важни според испанците. "Евробарометър" отбелязва, че според чехите, българите, словаците и холандците, да имаш късмет е по-важно, отколкото да работиш здраво.

"Социалните реалности на румънците в много пунктове приличат на тези на гражданите на другите страни-членки, докато животът в България изглежда категорично е по-различен. Хората в България оценяват повечето аспекти на живота чувствително по-малко позитивно. Едва 39% от българите казват, че са щастливи. За сравнение 87% от гражданите на ЕС като цяло казват, че са щастливи" - е дословен цитат от изводите на доклада.

ПОРТАЛ ЕВРОПА ПРЕПОРЪЧВА ПО ТЕМАТА

- ПРОГРАМАТА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ

- КАКВА ЕВРОПА ЖЕЛАЯТ БЪЛГАРИТЕ ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ ГОДИНИ СПОРЕД ЦЕНТЪРА ЗА ЛИБЕРАЛНИ СТРАТЕГИИ

- ПРИОРИТЕТИТЕ В НАЦИОНАЛНАТА СТРАТЕГИЧЕСКА РЕФЕРЕНТНА РАМКА

- ТЕЛЕВИЗИОННА ИЗЯВА НА ПРЕМИЕРА СТАНИШЕВ ОТ ПРЕДИ ГОДИНА.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.