Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
02-03-2007

ДНЕВНИК: ЧЛЕНСТВОТО ТОТАЛНО БЛОКИРА ПАРИТЕ ОТ ЕС

Веднага след като се присъедини към Европейския съюз, България се оказа неспособна да получава финансиране за нови проекти от общността заради липса на готовност на администрацията. Освен проблема с усвояването на средства от богатите структурни фондове на съюза, за който се знае от миналата година, сега се оказа, че е блокирано одобрението на нови проекти и по предприсъединителните фондове, средствата от които страната ни ползваше като кандидат-членка и които по принцип може да продължи да ползва до 2010 г.

От 1 януари нови проекти по ФАР и ИСПА не се сключват, тъй като българската администрация се забави и не успя навреме да получи необходимата акредитация по разширената децентрализирана система за изпълнение (EDIS) на парите по ФАР и ИСПА. На практика се получава, че в момента се извършва само техническа работа - обявяват се проекти, набират се оферти на кандидати, но когато нещата опрат до финансиране и сключване на договори с бенефициентите, процесът се блокира, каза пред "Дневник" първият секретар на Представителството на Европейската комисия в София Фернандо Понс Канто. Очакванията на комисията са окончателната акредитация да бъде получена през май или юни тази година.
Според Фернандо Понс Канто, ако това се случи, няма да има сериозен финансов проблем за страната. При забавяне и поредно неспазване на сроковете обаче България може да се окаже в по-неблагоприятно финансово положение в сравнение с времето преди приемането й в ЕС, тъй като няма да получава средства не само от еврофондовете, но и по нови проекти от предприсъединителните фондове.

EDIS акредитацията е задължителна за отпускането на средствата, защото след присъединяването на дадена страна в ЕС се отменя предварителният контрол на Европейската комисия върху тръжните процедури и целият процес, включително сключването на договори, трябва да се поеме от съответната държава членка. За целта обаче тя трябва да докаже пред Брюксел, че е способна да разпределя и да управлява прозрачно парите, получавани от ЕС.

Още през май миналата година Европейската комисия в своя мониторингов доклад предупреди българското правителство, че ако продължи със забавянето и не успее да получи акредитацията EDIS навреме, това "би довело до сериозни последици, включително до загуба на големи суми от предприсъединителното финансиране". В предпоследния доклад на комисията се казваше още, че подобно забавяне "хвърля съмнения върху способността на България да контролира правилно бъдещото изразходване на средствата по структурните фондове". Само преди две седмици Европейската агенция за борба с измамите (ОЛАФ) съобщи, че български фирми са замесени в една от най-сериозните афери с източване на средства от предприсъединителната програма САПАРД.

Първоначалният срок за получаване на EDIS акредитация беше средата на 2006 г. Въпреки призивите на ЕК за спешни действия българското правителство не успя да покрие необходимите критерии навреме, за да могат преди 1 януари всички агенции, които работят по програми по ФАР и ИСПА, да получат акредитация.

Според информация на Министерството на финансите през февруари е бил проведен одит на агенциите, които работят с програми по ИСПА, а сега текат проверки и за акредитацията по ФАР. В четвъртък от министерството официално потвърдиха информацията, че по програма ИСПА временно са спрени средства по някои от финансовите меморандуми, въпреки че от ведомството твърдят, че с акредитацията по ИСПА няма проблеми. Колкото до парите от ФАР, от финансовата институция твърдят, че България "не е спряла да получава средства по отношение на сключени с бенефициенти договори". Изплащането на средства по сключените до 31 декември м.г. договори обаче никога не е било застрашено. Проблемът е, че без EDIS акредитация не могат да се сключват нови договори.

Междувременно на заседанието в четвъртък Министерският съвет одобри оперативните програми, по които през следващите седем години трябва да получаваме средства от фондовете, от които черпят страните членки. Следващата седмица седемте оперативни програми ще бъдат представени пред Европейската комисия. Програмите вече бяха изпращани за одобрение в Брюксел, но досега комисията ги връщаше със забележки. Най-оптимистичният вариант е най-рано през септември да бъдат обявени първите търгове за конкретни проекти по тези програми.

(по вестник „Дневник")

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.