Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
05-03-2007

"ПРЕЗИДЕНТЪТ ХЕМ СМЯТА ИЗБОРНИЯ ЗАКОН ЗА НЕДЕМОКРАТИЧЕН, ХЕМ ГО ПОДПИСА"

Коментари за указа на Георги Първанов за обнародване на закона за евровота.  

Лютви Местан, ДПС:

"С издаването на Указ за обнародването на Закона на евродепутати президентът Георги Първанов е упражнил едно свое право. Но този формален акт не винаги означава съгласие на държания глава с всички текстове на закона", коментира заместник-председателят на ДПС Лютви Местан. "Явно за президента е важно изборите да се проведат най-късно до края на май. Ние споделяме това. Споделяме и изключително точно формулираните му критики за някои текстове като отстъпление от демократичните традиции и принципи, като въвеждащи двойни стандарти и най-вече позицията му всичко това да не се мултиплицира върху други изборни закони. Сега вече сме още по-убедени, че Конституционният съд следва да бъде сезиран, включително и във връзка със следващи избори. Време е този въпрос да бъде решен окончателно. Разбира се в съответствие с онези демократични принципи, за които говори президентът Първанов", допълни Лютви Местан. (по пресцентъра на ДПС) 

Коментар на "Медиапул" по повод указа:

Това, че президентът хем изразява резерви към закона, хем не го връща, не е изненадваща позиция на фона на поведението на съпартийците му от БСП, които също се обявиха против принципа за уседналост, но в крайна сметка помогнаха да бъде приет, като масово гласуваха "въздържал се", а няколко депутати начело с шефа на парламента Георги Пирински открито подкрепиха ограничението.

ДПС, които в началото протестираха и се заканиха да дадат закона на Конституционния съд, защото бил "дискриминационен" и "антиконституционен", впоследствие утихнаха и дори аплодираха окончателното му приемане. Вероятно защото в него се появи допълнителна разпоредба, която обезсмисля ограничението, тъй като дава право на глас на всички български граждани, които два месеца преди изборите са имали постоянен и настоящ адрес у нас. Както е известно, голяма част от живеещите в Турция са запазили настоящия си адрес в България, макар да не живеят тук, а останалите получиха достатъчно време, за да подадат необходимото заявление за регистрация.

Излизащото в Брюксел на турски език електронно издание AB Haber преди дни публикува писмо до премиера на България Сергей Станишев, в което му изказва лично благодарност и го поздравява за това, че "е успял да промени новия избирателен закон, за да не бъдат изключени българските граждани, живеещи в чужбина, от гласуването за ЕП". "Поправката" бе подкрепена не само от ДПС и БСП, но и от НДСВ и дясната опозиция, които преди това прокараха принципа за уседналост, предизвикал временни трусове в тройната коалиция и заплахи на премиера Станишев за предсрочни избори. Депутати и експерти като Михаил Константинов, които имат отношение към новия закон, признаха, че се отваря врата в закона и принципът за уседналост няма как практически да се прилага от българските власти. В същото време те акцентираха на друг текст от закона, който би ограничил злоупотребите на ДПС с вота на българските изселници, като изискването избирателни секции да се откриват само в дипломатически мисии. За Турция това са посолството в Анкара и две консулства, като няма да се допусне откриването на допълнителни секции, както ставаше досега. (Със съкращения, "Медиапул")



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.