Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
12-03-2007

ЗАКЛЮЧЕНИЯ НА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪВЕТ В БРЮКСЕЛ (8-9 МАРТ 2007 Г.)


Приключилият в петък Европейски Съвет, прие насоките за бъдещото развитие на Европейския Съюз, които за записани в заключенията на председателството, съобщават от пресслужбата на съвета.

Въз основа на постигнатия значителен напредък в изпълнението на целите на обновената Лисабонска стратегия за растеж и работни места и с оглед на преодоляването на най-неотложните предизвикателства, Европейският съвет призовава държавите-членки и институциите на ЕС да предприемат действия, насочени към:
• укрепване на вътрешния пазар и конкурентоспособността, създаване на по-добри рамкови условия за иновации и по-големи инвестиции в научноизследователската и развойната дейност, подпомагане на качествената заетост и подобряване на социалното единство,
• акцентиране върху плана за по-добро регулиране, с цел създаване на по-динамична бизнес среда,
• разработване на устойчива интегрирана европейска политика за климата и енергетиката.

Заключенията са разделени в четири глави:

Лисабонска стратегия за растеж и работни места- посочва, се че стратегията започва да дава резултати и допринася за една обща благоприятна икономическа насока.

За да подпомогне усилията за ускоряване на реформите и по този начин да подобрят още повече конкурентната позиция на Европа в световен мащаб, Европейският съвет одобрява конкретни препоръки за политиките в областта на икономиката и заетостта за всяка държава-членка и за еурозоната, чиито държави-членки следва да гарантират ефективно координиране на политиката. За да стане възможна подготовката на следващия тригодишен цикъл от обновената Лисабонска стратегия, Европейският съвет приканва Комисията да представи междинен доклад през есента на 2007 г. предвид нейното предложение за Интегрирани насоки за растеж и работни места (2008-2011 г.). Освен това, Европейският съвет приканва държавите-членки да представят своевременно своите национални доклади за изпълнението на националните си програми за реформа.

Основните мерки, които се предлагат от Съвета са: Финансова и икономическа политика, насочена към растеж и стабилност; Укрепване на вътрешния пазар и засилване на конкурентоспособността на Европа; Утвърждаване на иновациите, научните изследвания и образованието; Увеличаване на заетостта, модернизиране и утвърждаване на европейския социален модел.

Във втората глава - По-добро регулиране - Европейският съвет изтъква, че през 2006 г. е постигнат добър напредък в усъвършенстването на регулаторната среда, и приветства Програмата за действие на Комисията за намаляване на административните тежести в ЕС. Той подчертава, че са необходими по-нататъшни усилия за консолидиране и надграждане на постигнатото до този момент. Европейският съвет приканва Комисията редовно да актуализира своята програма за опростяване. Той изтъква значението на постигането на конкретни резултати в тази област, без да се прави компромис с политическите цели на правната уредба и като се зачитат достиженията на правото на Европейската общност, и приканва Съвета да обърне особено внимание на предложенията за опростяване, които счита за приоритетни.

Европейският съвет подчертава, че намаляването на административните тежести е важна мярка, за да се даде тласък на европейската икономика, особено чрез нейното въздействие върху МСП. Необходими са енергични съвместни усилия за значително намаляване на административните тежести в рамките на ЕС. Поради тази причина Европейският съвет изразява съгласие, че свързаните със законодателството на ЕС административни тежести следва да бъдат намалени с 25 % до 2012 г. Като взема под внимание различните отправни точки и традиции, Европейският съвет приканва държавите-членки да определят също толкова амбициозни свои национални цели в сферите си на компетентност до 2008 г.

Във връзка с това Европейският съвет приканва Комисията да постави началото на програма за действие за намаляване на административните тежести с помощта на държавите-членки, изразява съгласие, че следва да започне отчитане на административните разходи по законотворчеството на Общността в предложените от Комисията приоритетни области, и приканва Съвета и Европейския парламент да дадат приоритет специално на предвидените в програмата мерки за незабавни действия, след като Комисията направи съответните предложения с оглед на тяхното приемане възможно най-рано през 2007 г. Той подкрепя намерението на Комисията да създаде, в рамките на пилотен проект, независим експертен комитет, който да подпомага Комисията и държавите-членки в изпълнението на плана за действие за намаляване на административната тежест.

Третата глава - Интегрирана политика за климата и енергетиката - зае ключово място в срещата на европейските лидери и бе най-широко отразена от медиите.

В частта за опазването на климата, Европейският Съвет одобрява целта на ЕС за 30 %-но намаляване на емисиите на парникови газове до 2020 г. в сравнение с 1990 г. като принос за едно цялостно и всеобхватно споразумение за периода след 2012 г., стига други развити страни да се ангажират с подобно намаляване на емисиите и икономически по-напредналите развиващи се страни да допринесат според отговорностите и съответните си възможности.

Освен това съвета решава, че до сключването на цялостно и всеобхватно споразумение за периода след 2012 г., без това да засяга неговата позиция в международни преговори, ЕС твърдо и независимо се ангажира до 2020 г. да постигне намаление на емисиите на парникови газове с най-малко 20 % в сравнение с 1990 г.

Европейският съвет решава, че е необходим справедлив и прозрачен диференциран подход към приноса на държавите-членки, който отчита националните особености и съответните базови години за първия период на задължения по Протокола от Киото. Той отчита, че изпълнението на тези цели ще се основава на политиките на Общността и на договорено вътрешно поделяне на тежестта и приканва Комисията незабавно да започне, в тясно сътрудничество с държавите-членки, технически анализ на критериите, включително социално-икономически параметри и други свързани и сравними параметри, за да положи основата за по-нататъшни задълбочени обсъждания. Като се има предвид голямото значение на отраслите с високо потребление на енергия, Европейският съвет подчертава, че са необходими икономически ефективни мерки за подобряване както на конкурентоспособността, така и на въздействието върху околната среда на тези европейски индустрии.

В частта за енергийната политика, като крайъгълен камък в създаването на Енергийна политика за Европа (ЕПЕ) и като трамплин за бъдещи действия, Европейският съвет приема всеобхватен план за действие в областта на енергетиката за периода 2007-2009 г., който се основава на съобщението на Комисията „Енергийна политика за Европа". Европейският съвет отбелязва, че изборът на енергиен микс от страна на държавите-членки може да се отрази на състоянието на енергетиката на други държави-членки и на способността на Съюза да постигне трите цели на ЕПЕ.

В последната глава - Международни отношения - Съветът приветства постигнатото на 8 февруари споразумение за сформиране на палестинско правителство на националното единство. Той изразява одобрение за ролята на Саудитска Арабия и арабските лидери за постигането на палестинско помирение. ЕС изразява готовност да работи с легитимно палестинско правителство, което приема платформа, отразяваща принципите на Четворката. Той насърчава Четворката да продължава активния си принос към мирния процес в Близкия Изток.

Европейският съвет припомня своята решимост за засилване на суверенитета, териториалното единство и независимостта на Ливан. Той потвърждава своя призив за пълно и незабавно прилагане на Резолюция 1701 и всички останали свързани резолюции на Съвета за сигурност. Той потвърждава своята ангажираност за създаване на специален трибунал за Ливан в съответствие с Резолюция 1664 на Съвета за сигурност и настойчиво приканва всички членове на международната общност да окажат подкрепа. Приветства всички конструктивни международни усилия за посредничество, по-специално тези на Генералния секретар на Арабската лига и Саудитска Арабия, насочени към разрешаване на сегашната политическа криза в страната. Подчертава необходимостта от изпълнение на ангажиментите, поети на международната конференция „Париж ІІІ
В заключителната част е представен и плана за действие на Европейския Съвет за периода 2007-2009 г., по въпроса за енергийната политика за европа.

Портал ЕВРОПА ви представя пълния текст на  Заключенията на Председателството на Европейския съвет в Брюксел (8-9 март 2007 г.).

 


 

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.