Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
12-03-2007

ОТТЕГЛЯНЕТО НА ШИРАК БЕЛЕЖИ КРАЯ НА ЕДНА ЕРА В ЕС

Френският президент Жак Ширак потвърди, че няма да се кандидатира на предстоящите президентски избори, с което обяви края на 12-годишното си управление, съобщава EUobserver.

В телевизионно обръщение към нацията, направено в неделя вечерта, Ширак съобщи на французите: „Когато свърши мандата, който вие ми дадохте, ще е дошло времето да ви служа по друг начин".

„Скъпи сънародници, аз обичам Франция страстно", заяви Ширак докато открояваше успехите си в борбата с безработицата и престъпността. Той посочи, че е работил „Франция да заеме полагащото й се място в света".

"Франция не е като другите страни. Тя има специфични отговорности, наследството на своята история и универсалните ценности, за чието създаване е помогнала", заяви президентът.

Отиващият си президент не изрази подкрепата си за никой от кандидатите - дори и за представителя на собствената му партия - вътрешния министър Никола Саркози.

Той обаче отправи послание към французите по въпроса за европейската интеграция.

„По време на референдума вие изразихте своите съмнения, притеснения и очаквания. От жизненоважно значение е да продължим с европейската конституция. Национализмите, които нанесоха толкова много щети могат да се възродят по всяко време", заяви Ширак като добави, че Франция трябва да продължи да оказва натиск за „политическа" Европа, която „предпазва нашия социален модел".

Ширак оставя смесено наследство в европейската политическа сцена, като според другите европейски лидери, той е силен боец по време на срещите.

Той е известен като твърд защитник на френските фермери, за които осигури през 1999г. сделка по въпроса за общата земеделска политика, която остана на практика непроменена - за учудване на британците, но му спечели благодарността на някои други страни-членки, разчитащи на земеделски субсидии.

След последното участие на Ширак в Европейския съвет, провел се на 8 и 9 март, ирландския премиер Бърти Ахърн заяви: „По време на преговорите в Берлин през 1999г. президентът Ширак преговаряше до последния момент. Ирландските фермери трябва да са му благодарни".

Ширак постигна и известен успех в сдържането на неолиберализма според него на Европейската Комисия. Той промени значително инициативите на ЕК за освобождаването на европейските пазари на услугите и енергията.

Френският президент обаче отблъсна от себе си новите страни-членки още преди те да влязат в блока през 2004г., като каза на страни като Полша и Чехия да „млъкнат", след като те публично подкрепиха американските действия в Ирак без да се консултират с европейските си партньори.

На последната пресконференция след срещата на върха в Брюксел, той отбеляза въпроса като „инцидент", но призна, че „вероятно" е реагирал „по прекален" начин.

Като най-голям провал в европейската политика на Ширак се разглежда отрицателния референдум за европейската конституция от май 2005, който предизвика тежка криза в ЕС, след като няколко дни по-късно френския пример бе последван и от холандските избиратели, които също гласуваха с „не".

„Ние се провалихме на референдума. Да ви кажа честно, бях изненадан. В крайна сметка това показа, че демагогията има своите предимства", заяви Ширак, обвинявайки кампанията против конституцията, че е излъгала французите като ги е накарала да вярват, че референдума е добър момент да се гласува срещу правителството и освен това, че има план „Б" за евроконституцията.

„Съжалявам за това, може би не съм направил всичко необходимо за избягването на този проблем за Европа и Франция", заяви Ширак.

 

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.