Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
20-03-2007

EUOBSERVER: ИЗЛИЗАТ ДЕТАЙЛИ ОТ ДЕКЛАРАЦИЯТА ЗА ЮБИЛЕЯ НА ЕС

(по Mediapool)

Наситената със символика Берлинската декларация, която ще отбележи 50-тата годишнина на Евросъюза, бавно придобива форма. В настоящия текст борбата с промените в климата е посочена като върховен приоритет на Европа, а общностният метод е начинът страните членки да работят заедно, съобщава EUobserver, цитиран от Mediapool.

Текстът ще се състои от пет части с кратки пасажи и няма да е по-дълъг от три страници.

Първата част е посветена на успеха на европейската интеграция, донесла мир, просперитет - благодарение на вътрешния пазар и единната валута, както и стабилност "като централно достижение на европейското единство". В тази част също така се отбелязва, че "присъединяването на нови страни членки спомогна за обединението на континента, консолидирането на демокрацията и върховенството на закона в Европа." Разделението на континента нямаше да може да бъде преодоляно, ако стремежът на народите на Централна и Източна Европа към свобода не беше толкова силен, пише в декларацията.

Втората част е фокусирана върху единението и сътрудничеството в ЕС. Изтъкват се "демокрацията и върховенството на закона като фундаменти на членството в ЕС" заедно с "равните права и задължения на всички страни членки, както и прозрачността и субсидиарността". Тези характеристики се отнасят към "общностния метод".

Третата част е за "основните ценности, върху които се гради европейското единство". Декларацията посочва, че "фокусът е върху човешката личност, чието достойнство е ненакърнимо; свободата и отговорността, солидарността, като ключови елементи на европейския начин на живот; разнообразието е отличителен белег на Европа, който прави съществени толерантността и уважението".

Четвъртата част на Берлинската декларация подчертава външните и вътрешните приоритети на ЕС, като енергийната политика и защитата на климата оглавяват листата като "два компонента на стратегията, които заедно се противопоставят на глобалните заплахи" и в което противопоставяне ЕС трябва да играе "пионерска роля".

Другите цели са засилване на ролята на ЕС като глобален играч чрез неговата външна политика и политика на сигурност, както и чрез развитие на политика, фокусирана върху мирното разрешаване на конфликти.

Гарантирането на основните човешки и граждански права е основната цел на политиката по правосъдие и вътрешен ред. В декларацията се подчертава "споделеният ангажимент за борба с тероризма и организираната престъпност" и съвместните усилия за "справяне с нелегалната имиграция".

Петата част е посветена на икономиката. В проектодекларацията се казва, че засилването на консурентноспособността и вътрешния пазар "вървят ръка за ръка със социалната отговорност".

Финалната част за "споделените ангажименти" би трябвало да включва и европейската конституция, отхвърлена от Франция и Холандия през 2005 г.

Този пасаж стоя празен седмици наред заради противоречията около предоговарянето на споразумението, но в понеделник германското председателство на ЕС е предложило нов вариант с текст, който, според вътрешни източници, би бил приемлив за всички страни.

Той отбелязва изборите за Европарламент през 2009 г. като срок, в който ЕС трябва да е разрешил институционалните си проблеми.

На този етап се допуска, че Берлинската декларация може да бъде подписана само от ръководителите на три европейски институции - германският канцлер Ангела Меркел (от името на Европейския съвет), Жозе Мануел Барозу (Европейска комисия) и Ханс Герт Пьотеринг (Европейски парламент).

Първоначалната идея беше лидерите на 27-те страни членки да подпишат необвързващия документ, когато се съберат на честването в Берлин на 25 март, когато ще се отбележи тържествено 50-тата годишнина от Римския договор, с който се полагат основите на ЕС.

Междувременно дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) представи в понеделник свой вариант на изявление във връзка с годишнината, като подчерта, че сегашните трима лидери на ЕС Меркел, Барозу и Пьотеринг, и тримата дясноцентринстки политици, персонално да допринесли за изготвянето му.

Според тази декларация "интеграцията на Европа е преди всичко достижение на европейските християндемократи като Робърт Шуман, Конрад Аденауер, Алсид де Гаспери и Хелмут Кол".

В текста има специален параграф за падането на комунизма. Полша силно подкрепя включването на такъв параграф в официалната Берлинска декларация, но според наблюдатели такъв едва ли ще има.

В документа на християндемократите европейската конституцията също не присъства, макар че според първоначалния вариант е трябвало да се отбележи, че тя е най-добра база да постигане на настоящите цели на ЕС.

Текстът за конституцията е отпаднал след като Ангела Меркел казала, че предпочита да не се споменава, обясни лидерът на ЕНП Вилфрид Мартенс.

 



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.