Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
21-04-2007

ЕКСКЛУЗИВНО: ГРИЖАТА НА БРЮКСЕЛ


Пет страни-членки на ЕС са се обявили за по-ясни и строги правила при прилагането на механизма за контрол на борбата с корупцията и организираната престъпност в България и Румъния, коментира ВВС.

Великобритания, Франция, Швеция, Финландия и Холандия са поискали също така по-прозрачни действия от страна на Европейската комисия при осъществяването на проверките и по-недвусмислена позиция за постигнатия действителен напредък, както и налагане на предпазни клаузи.

На среща в началото на месеца дипломати от петте страни са изразили безпокойството на своите страни от постъпващите в техните правителства сигнали, че двете нови страни-членки на ЕС не правят достатъчно, за да спазят обещанията, които дадоха в края на миналата година.

Уверението на София и Букурещ, че ще продължат с реформата в посочените от Брюксел проблемни области, беше условието, необходимо, за да не бъде отложено приемането им до 2008 г. По време на разговора, представителите на петте държави са изразили съмнение в ефикасността на механизма за наблюдение.

Според техните правителства няма достатъчно ресурси, с които да се осъществява натиск върху София и Букурещ за реформи. Въпреки че е много рано да се говори за задействане на предпазните клаузи, недоволството на страните членки би могло да доведе до натиск в посока на активирането им.

Брюксел е много по-притеснен за качеството на реформите в България дори на фона на политическата криза в Румъния, коментираха високопоставени източници в комисията още след като София изпрати в края на март в Брюксел своя отчет за напредъка в областта "Правосъдие и вътрешен ред".

Подобни опасения се споделят и от някои от страните - членки на ЕС.

Нейната цел беше да бъде проверена степента на напредък по проблемните зони. Същият брой национални експерти ще участва и в мисията в Румъния следващата седмица.

Освен подобно равноправно участие в проверките на ЕК страните членки са поискали и редовни отчети от комисията за постигнатото от България и Румъния. Те са настояли още Брюксел да осигури повече прозрачност при процедурите за наблюдение.

Въпреки че ЕК ще представи своето становище за напредъка на България и Румъния в специален доклад, който ще бъде публикуван през юни, правителствата на двете страни разполагат реално с не повече от две седмици, през които ще могат да отчитат напредък в проблемните области.

Причината е, че експертите в Брюксел имат срок до 4 май, за да подготвят оценката си.

Германия, която в момента е председател на ЕС, е настояла докладът на ЕК бъде обявен след срещата на върха на ЕС през юни, за да се избегнат неприятни дискусии между страните-членки по проблемите на България и Румъния в момент, когато председателството иска да постигне споразумение за бъдещето на европейската конституция, съобщава BBC.

( по kafene.net)



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.