Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
27-04-2007

"ФАЙНЕНШЪЛ ТАЙМС": „СЕРИОЗНА” КОРУПЦИЯ ПРЕДИЗВИКВА КОНФРОНТАЦИЯ В БРЮКСЕЛ

Великобритания и Франция обединиха усилията си и поискаха от Брюксел да действа строго спрямо България и Румъния заради "сериозната" корупция и твърденията, че двете най-нови членки на Европейския съюз са оставени без натиск. Това пише британският вестник "Файненшъл таймс", цитиран от Netinfo.

Швеция и Холандия също изразиха опасения, че Европейската комисия не взема на сериозно обещанието си да поддържа натиска върху двете балкански държави да изпълнят съдебните реформи, което подкопава процесът на разширяване на ЕС.

Формалната жалба, според "Файненшъл таймс", е направена на частна среща този месец. Страните-членки твърдят, че европейският комисар по правосъдие и вътрешен ред Франко Фратини е станал твърде близък с двете държави, които наблюдава. Решението на Фратини да отиде да кара ски през февруари с Румен Петков, българският вътрешен министър, е предизвикало притеснения в някои столици и сред колегите му в Брюксел.

Говорителят на италианския комисар уточни, че карането на ски е станало по време на работен уикенд в България и отрече "с възможно най-силните думи" каквито и да било предположения за конфликт на интереси. Въпреки това посланиците от ЕС твърдят, че оценките на Фратини за напредъка на България, в частност, не отразяват думите на дипломат, който заяви, че положението в страната е много, много сериозно. "На карта е заложена правдоподобността на процеса на разширяване. Защото ако не можем да се справим с това както трябва, заключението ще е, че не можем да приемаме нови страни в бъдеще", смята други дипломатически източник.

"Файненшъл таймс" припомня, че България и Румъния станаха членки на ЕС на 1 януари, но с условието, че ще извършат много бързо реформите в областта на правосъдието, борбата с корупцията и организираната престъпност. ЕК установи режим на мониторинг, след който страните могат да бъдат наказани с активирането на предпазни клаузи от договора за присъединяване. Според някои страни-членки на ЕС представители на ЕК са получили указания на четири очи да не се отнасят много критично към България и Румъния, въпреки че в София няма нито един осъден за корупция по високите етажи.

Посланиците на Великобритания, Франция, Холандия и Швеция поискаха среща с Катрин Дей от ЕК, за да поискат от нея докладът, който се чака през юни да е възможно най-критичен. Британското издание, цитирано от Netinfo, посочва още ,че Франция и Холандия са скептични за разширяването, а Великобритания и Швеция искат да се уверят, че българският опит няма да попречи на усилията за разширяване на границите на ЕС.

 



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.