Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
04-05-2007

СКАНДАЛЪТ ВЪВ ВЛАСТТА СТИГНА ДО БРЮКСЕЛ

Ходът на разследването в "Топлофикация" и скандалните събития от последните дни се следят "лично и отблизо" от Европейската комисия, по-специално от еврокомисаря по правосъдието Франко Фратини. Това става ясно от изявление пред БНР на говорителя на Фратини Фризо Роскам Абинг, който изрази надежда, че борбата с корупцията в България ще продължи без колебания.

Припомняме, че само преди дни влиятелният "Файненшъл таймс" писа, че Лондон и Париж се съмняват в почтеността на Франко Фратини: Франция и Великобритания твърдят, че европейският комисар по правосъдие и вътрешен ред "...е станал твърде близък с двете държави, които наблюдава" (България и Румъния, бел. ред.) Решението на Фратини да отиде да кара ски през февруари с Румен Петков, българският вътрешен министър, е предизвикало притеснения в някои столици и сред колегите му в Брюксел - допълни вестникът.

Както обобщава "Медиапул", за момента е налице един-единствен институционален отговор на безпрецедентната ситуация, в която следовател №1 е директно обвинен от шефа на държавния холдинг "Булгартабак", че искал ежемесечно да му изплащат по 150 000 лв., пробутвал свои фирми за ремонти и посредничил за назначения на кадри от ДПС.

А именно, че след като четоха декларации и отправяха закани, депутатите свикаха извънредно в четвъртък парламентарната комисия по корупция, която реши другата седмица да изслуша главния прокурор Борис Велчев.

Междувременно председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков коментира, че това, което се случва, е вредно за България, за правителството и за БСП, още повече, че тече партньорка проверка от ЕК по глава "Правосъдие и вътрешни работи".

"Разбира се, че се интересуваме от подобни важни случаи. Редовно на всеки две седмици получаваме от отговорните български институции информация, както за по-общите политически и законодателни действия, така и за отделни значими случай", обясни пред БНР говорителят на Фратини, цитиран от "Медиапул". Говорителят допълни, че ЕК не коментира развитието на тези случаи, "защото имаме доверие в политическата и съдебната власт в страната и особено в главния прокурор и неговата амбиция да продължи реформата в съдебната система старателно и неотклонно, независимо кой е обект на даденото разследване".

Портал ЕВРОПА припомня на своите читатели какво отчете България в края на първото тримесечие от членството ни в ЕС по отношение на борбата с корупцията. Вижте обобщение от доклада ТУК

Депутати и от мнозинството, и от опозицията, изразиха убеждение, че настоящият мегаскандал тръгва от среди в БСП и става дума за преразпределение на власт и влияние, пише "Медиапул". Според тях пръст в цялата компроматна история с подслушването на близкия до Овчаров бизнесмен Красимир Георгиев има вътрешният министър Румен Петков, от години известен като вътрешнопартиен противник на колегата си.

Интерес от дискредитирането на енергийния министър имал и президентът Първанов, който също е в конфликт с него и би желал да държи контрола върху енергийните връзки с Русия и свързаните с тях огромни финансови потоци, твърдят депутати.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.