Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
07-05-2007

ПАПАКОЧЕВ: СКАНДАЛЪТ СЪС СЛЕДСТВИЕТО И ОВЧАРОВ ЩЕ ОБЕЗКУРАЖИ И МАЛКОТО РЕШИЛИ ДА ГЛАСУВАТ НА ЕВРОВОТА

Ходът на Станишев наподобява на опит да се лекува инфаркт само с турски аспирин и витамин С, коментира журналистът Георги Папакочев за "Дойче веле".

Десет дни преди първите български избори за депутати в Европейския парламент, дебатът за бъдещето на страната в съюза беше изместен от поредния тежък скандал във висшите етажи на властта. В рубриката "Евроатлантически седмичник" на Радио "Дойче веле" Георги Папакочев се спира върху очакваните последствия от оформилата  се криза.

Както можеше да се предположи, дебатът около конкретните задачи в ЕС на едва четири месечната негова членка- България, приключи преди да е започнал. Това е логично - вместо да породят радост, национална гордост и разумен диалог за бъдещето, още първите януарски дни на еврочленството бяха белязани с  граждански протести срещу политиката на правителството в социалната сфера, здравеопазването, срещу престъпността и корупцията. Четири месеца по-късно, вместо истинска европейска предизборна кампания, която да осветли хората за ролята на българските представители в европейските институции, управлавищите сервираха на обществото поредния тежък институционален скандал, с белезите на политическа криза. Защото когато ключов министър от кабинета и шеф на основна служба в правораздавателната система решат  да си извадят публично „кирливите" корупционни  ризи, а техни приближени сътрудници с ранг заместник-министри, следователки и тям подобни, започнат да се замерят с криминални обвинения, това е безпогрешен симптом за  неспособността на управлението да контролира своите просмукани от корупция и раздирани от противоречия структури, а подобна властова парализа носи риск от подкопаване устоите на самата държава.

В този контекст командироването на двамата конкретни за  случая скандалджии - министърът на икономиката и енергетиката и шефа на националното следствие  - в отпуск и уволнението на двама публично неизвестни заместник-министри от партийни квоти  -  е закъснял и доста безпомощен ход на премиера Станишев, който наподобява на опит да се лекува инфаркт само с турски аспирин и витамин С.

По-отблъскващото, обаче, е друго.

Вече става ясно, че поредната разправия на върха ще обезкуражи и малкото непартийни ентусиасти, които са решили да гласуват на евродепутатските избори на 20 май - доказват го експресните социологически сондажи.  Те сочат също, че повечето от хората  ще отидат да гласуват за нещо, което не познават - с корупционни скандали и чалга музика трудно се „обяснява" нелеката европейска материя. Едва ли някой си въобразява, че избирателите ще разберат нещо повече за личностите, които се кандидатират, за техните конкретни идеи и ангажименти- евро вотът ще бъде формален и в него няма да има залог, защото този вот не носи никаква конкретна полза за избирателите, а единствено за 18-те, които ще трябва да заминат за Страсбург.

Но това е все още по-малката беля.

Истинската драма може да настъпи през юни, когато ЕК предстои да представи позицията си по т.нар. „напредък" на страната в областта „Правосъдие и вътрешен ред". Макар след изпращането на правителствения отчет в края на пролетта комисията да не реагира официално, неофициалните коментари от Брюксел бяха показателни. Авторитетната германска агенция ДПА припомни в началото на месеца, че ЕК вече  е заплашила България с налагането на санкции заради бавното темпо на извършваните от нея  реформи. Агенция Франс прес от своя страна цитира високопоставен източник от представителството на Еврокомисията в София, според когото властите така и не са направили нищо, за да изпратят добре познатите престъпници зад решетките. "Жалко е както за българите, така и за европейците, които страдат от последиците на такава безнаказаност",  е допълнил източникът на АФП. Дни преди това в годишния си доклад Центъра за изследване на демокрацията констатира, че за първи път през последните 10 години българските граждани определят корупцията като основен проблем пред страната  и че политическата корупция остава практически безнаказана. Експертите посочиха, че сред населението и бизнеса в България се засилва убеждението, че политическата корупция (сред членове на правителството, народни представители, кметове) се увеличава и се затваря в "корупционни мрежи", по-популярни като "обръчи от фирми", а усилията на държавните институции да се ограничи корупцията сред политиците и висшите държавни служители се възприемат от гражданите като недостатъчни и неефективни.

В доклада беше направена и забележителната констатация, цитирана от редица чуждестранните медии, че в „България е по-вероятно да пострадаш в катастрофа, отколкото да бъдеш наказан за даване или получаване на подкуп".

На този фон единственото, което би могло да представлява известно любопитство е доколко дълбинен ще се окаже  поредния корупционен трус за българската политическа класа, ще предизвика ли той вторични ефекти в управлението  и доколко надеждна е статиката на управляващата в момента тристранна коалиция.

Защото едва ли за някого е тайна, че подобно на самосрутващите се паянтови къщи, една проядена от корупция, зле конструирана  и лошо функционираща власт, е опасна за хората. Особено когато и  не отговаря на европейските норми за управление.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.