Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
08-05-2007

ФАЙНЕНШЪЛ ТАЙМС: БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕМИЕР ОТСТРАНИ ВРЕМЕННО МИНИСТЪР

Българският премиер Сергей Станишев отстрани временно министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, като заяви, че иска да "изпрати ясен сигнал", че съдебната система и кабинетът няма да толерират политическата корупция.

Отстраняването трябва да влезе в сила, когато г-н Овчаров, който през миналата година договори доставките на природен газ за България с Газпром, се завърне с премиера от Москва. Г-н Овчаров е влиятелен министър в правителството със солидна подкрепа в управляващата социалистическа партия. Той отказа да подаде оставка.

Решението идва в момент, когато в Брюксел нараства загрижеността, че България не е осъдила никого за корупция по високите етажи на властта преди и след приемането й в ЕС на 1 януари т.г.

Европейската комисия, която наблюдава корупцията в България и Румъния, може да препоръча правни или финансови санкции, ако някоя от двете страни не осъществи напредък преди публикуването на официалния доклад през следващия месец.

Г-н Овчаров е обвинен, че се е намесил в официално разследване на корупция по високите етажи на властта, включваща компанията Топлофикация в София и държавната тютюнева и цигарена фирма Булгартабак, която е подготвяна за приватизация чрез софийската борса.

Ръководителят на националната следствена служба Ангел Александров беше също така отстранен временно, след като заяви, че е бил заплашен от г-н Овчаров. Няколко високопоставени служители обвиниха г-н Александров, че е поискал подкуп от директора на Булгартабак.

Премиерът уволни двама заместник-министри, за които се твърди, че са замесени в корупция. Но сблъсъкът между г-н Овчаров и г-н Александров подчерта препятствията, пред които е изправена прокуратурата в борбата с корупцията и организираната престъпност. Главният прокурор Борис Велчев, назначен миналата година, за да се справи с тези проблеми преди влизането на България в ЕС, поиска от Европейската комисия да наблюдава разследването на Топлофикация-София.

Искането беше посрещнато със загриженост от Брюксел, където смятат, че това е сигнал за липсата на напредък в укрепването на съдебната система. "Изглежда странно, че искат от нас да отидем и почти да изпълняваме ролята на съдия и на съдебни заседатели," каза служител на комисията.

Булгартабак е последната голяма държавна компания, която трябва да се приватизира след два провалили се опита на предишни правителства. Г-н Овчаров беше похвален от международни институции, че реши да направи това през софийската борса, за да осигури прозрачност на сделката. Но решението е проблемно от политическа гледна точка, защото влиятелният партньор на социалистите в коалиционното правителство ДПС е категорично против. През миналия месец Великобритания, Франция, Холандия и Швеция настояха пред Брюксел да заеме по-твърда позиция към България и Румъния по отношение на корупцията и заявиха, че комисарят на ЕС по въпросите на правосъдието и вътрешния ред Франко Фратини се е сближил твърде много със страните, които трябва да наблюдава и контролира. Той отхвърля обвиненията.

(по kafene.net)


По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.