Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
16-05-2007

НАД ЕДИН МИЛИАРД ЛЕВА ГОДИШНИ ЗАГУБИ ОТ КОРУПЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ

Близо 1 млрд. лева е загубила държавата през изминалата година от замени с държавна собственост, съобщи в сряда Огнян Шентов, шеф на Центъра за изследване на демокрацията, цитиран от Mediapool.

Шентов представи доклад на кръгла маса, посветена на корупцията при обществените поръчки, организирана от Комисия за борба с корупцията към Народното събрание.

Управлението на държавната собственост и обществените поръчки са двата най-разпространените начини за преразпределение на огромни обществени средства чрез корупционни практики, се твърди в доклада на ЦИД.

От икономическите сектори у нас, енергетиката е с най-висок процент на риск за даване на нерегламентирани средства, коментираха авторите на доклада Огнян Шентов и Асен Дюлгеров. Причината е, че около 30% от поръчките се възлагат чрез пряко договаряне, а не чрез конкурс. Корупцията в енергетиката се стимулира допълнително и от занижения последващ контрол и ниските санкции за нарушителите. По данни на ЦИД около 15 млрд.лв. са средствата, които се разпределят в този сектор на икономиката у нас.

Авторите на доклада са съставили и кратък регистър на фирми, които най-често участват по енергийните проекти. В него присъстват имената на Красимир Георгиев от "Фронтиер", Николай Вълканов от "Минстрой" - и двамата разпитвани по корупционния скандал "Овчаров- Александров". В регистъра присъства и името на Христо Ковачки като един от най-големите играчи в енергетиката.

Фискалните щети от корупцията при обществените поръчки за 2006 г. се оценяват на 1.2 млрд.лв, каза Огнян Шентов. Според него тези загуби са съизмерими с очакваните от страната ни средства от европейските фондове през следващите 2-3 години.

От ЦИД уточняват, че една от причините за корупцията при обществените поръчки е липсата на прозрачност около финансирането на политическите партии. Според представения от центъра анализ, корупцията е разпространена предимно по високите етажи на властта.

През 2002 г. всяка втора фирма е споделяла, че е плащала подкуп за участието си в конкурс по Закона за обществените поръчки, съобщава Mediapool. През 2007 г. делът на фирмите, признали подкуп, а намалял пет пъти, по данни на ЦИД. Въпреки това равнището на корупцията в страната остава високо, според оценката на фирмите. Над 80 процента от компаниите, които работят у нас, са попадали на опорочени процедури, а за 60 на сто от тях корупцията е широко разпространена.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.