Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
30-05-2007

ОСТАВКАТА, КЛАУЗИТЕ, ЕВРОДОКЛАДЪТ

Букурещ ще избегне предпазна клауза, категоричен е румънският вътрешен министър.

Мога само да кажа на този етап, че следим новините, както и вие го правите. Както винаги казваме, ние не се концентрираме върху личностите, а върху необходимите реформи, коментира говорителят на ЕК Марк Грей за Портал ЕВРОПА.

"На този етап няма да коментирам специфичното влияние на една личност върху доклада. Българските власти много добре знаят какво трябва да се направи. Българският премиер много добре знае какви резултати искаме. И ние ще преценим спрямо това" - каза още Грей.

Припомняме, че Марк Грей вчера опроверга пред БТА съобщенията в наши медии, че Европейската комисия била оказвала натиск за промени в кабинета в София. Подготвяният от Европейската комисия доклад в контекста на процеса за мониторинг в правосъдната област и вътрешните работи по никакъв начин не е свързан с въпроса за състава на българското правителство, подчерта Марк Грей. Междувременно от Комисията уточняват, че мониторинговият доклад за страната ни може да не бъде обнародван точно на 27 юни - а малко по-рано или по-късно. На 26 юни Европейската комисия отваря три нови преговорни глави с Турция, припомнят анализаторите.

Европейският комисар по въпросите на правосъдието и вътрешните работи Франко Фратини "предупреди България и Румъния, че може да се задейства предпазна клауза, ако ритъмът на реформите в двете страни не бъде ускорен" пише на сайта си румънската телевизия "Реалитатеа", позовавайки се на интервю, което Фратини е дал за електронното издание "Юръпиън войс", базирано в Брюксел. 

Портал ЕВРОПА научи, че интервюто в "Юръпиън войс" ще бъде публикувано утре.

"Фратини отговори на критиките от страна старите страни членки на ЕС, като Франция, Великобритания, Холандия и Швеция, свързани с „приятелския" маниер с който биват третирани Румъния и България, уточнявайки, че и към двете страни трябва да има равно с другите отношение: „Трябва да съществува контакт с Румъния и България. Не мога да ги третирам така, както техните съседи, например Сърбия. Те са пълноправни страни членки", заяви Фратини" - допълва "Реалитатеа ТВ".

В интервюто за "Юръпиън войс" Фратини казва, че клаузата може да бъде задействата, "ако дете страни не отбележат напредък в борбата срещу корупцията и не успеят да подсилят съдебната система".

Самият Петканов каза, че оставката му няма нищо общо с очакваните критики от ЕС в глава „Правосъдие и вътрешен ред".

Електронното издание EUexpands същевременно предаде, че румънският министър на вътрешните работи Кристиан Давид е заявил пред журналисти в Брюксел вчера, че задействането на предпазни клаузи "не е на дневен ред". Давид се срещнал с Фратини преди да заяви това. Кристиян Давид подчертал, че има индикации, които го карат да мисли, че Румъния ще избегне наказанието, както пише EUexpands. Това изказване обаче може да създаде ново напрежение между комисар Фратини и страните-членки, които вече поставиха под въпрос обективността на еврокомисаря при наблюдението му над новоприетите в ЕС държави.

Днес пък в интервю за френския вестник "Фигаро" еврокомисарят по разширяването Оли Рен казва, че ако има обективни причини, "Комисията трябва да реши да бъдат наложени предпазни клаузи". На въпрос на вестника, дали Комисията "би се осмелила да санкционира Румъния и България за плачевните им резултати в борбата срещу престъпността и корупцията", Оли Рен отговаря така: "Това е въпрос на доверие в процеса на разширяване".

Преди три дни ръководителят на Представителството на ЕК в България Майкъл Хъмфрис също каза пред "Дарик", че предпазна клауза е възможна при отрицателна оценка в мониторинговия доклад.

А според министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова, клаузата е "теоретична възможност". Цитирана от "Фокус" днес, тя казва, че клаузата "ще виси над главите ни през първите три години от членството". Аз лично работя 100-процентово за положителен сценарий, пояснява Грънчарова.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.