Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
02-06-2007

СТАНИШЕВ: КОАЛИЦИЯТА СИ ВЪРШИ РАБОТАТА

На пресконференцията, дадена днес, премиерът Станишев обяви решението си да приеме оставките на двамата министри.

След тридесет минутно закъснение Станишев каза, че иска да "коментира развитието на страната" в последните две години след създаването на коалицията на 16 август 2005 г. Според него тройната коалиция е постигнала голяма част от поставените цели и основната от тях е членството на България в ЕС. "Проведените наскоро избори за Европейски парламент финализираха и формално този процес - освен юридическо членство в ЕС - България има 18 депутати в една от водещите европейски институции. Коалицията изпълни не малка част от своята програма за управление. Реализирани са неща, заложени в четиригодишния период" каза Станишев. "Коалицията запази своята стабилност и на изборите за ЕП спечели над 55 % от гласовете на българските граждани, които излязоха да гласуват"(29 % избирателна активност бел. ред.), допълни той.

Най-важният момент според премиерът е, "че не сбъднаха апокалиптични сценарии и страхове", не са фалирали масово български фирми, няма икономически шокове. Заради усилената работа на коалицията България е влязла в ЕС без предпазни клаузи. Станишев очаква и положителен доклад през юни за напредъка в областта на правосъдието и вътрешния ред. "Има политическа воля да се предприемат конкретни действия, които да отговорят на очакванията на нашите граждани и партньори в ЕС", каза той.

Вчера премиерът е разговарял с Румен Овчаров, при което двамата са постигнали съгласие, че при разразилия се скандал е необходим морален жест, при което е взето решение за оттеглянето на икономическия министър, въпреки че прокурорската проверка е показала, че няма никакви доказателства за нарушения от негова страна. Той прие и оставката на Георги Петканов, като му благодари за свършената досега работа.

В близките седмици министър-председателят ще инициира разговор за актуализиране на управленските приоритети. "В не малка степен нашите цели са реализирани, но трябва да си поставим нови, по-амбициозни. Очаквам подкрепа от коалиционните ни партньори НДСВ и ДПС, за да седнем на една маса и да проведем този разговор, от който се нуждаем като управляваща коалиция, разговор, от който се нуждае и българското общество. Трябва да видим какво иска България да постигне в ЕС като пълноправен член. В последните години по време на избори гражданите имаха възможност да избират нови лица, а не нови политики. От там произтича едно от проблемите на българската демокрация", посочи премиерът. Трябва да се обмисли политиката в сферите на здравеопазването, образованието, социалната политика, към които, според него, обществеността е особено чувствителна.

Станишев ще предложи и обособяването чрез закон на Национална агенция за сигурност. Тя би трябвало да се структурира от няколко министерства -на вътрешните работи, на отбраната и на финансите.

"В много от европейските страни, а и не само там - тази инициатива съм убеден че ще получи подкрепа и от коалиционните партньори от гледна точка на развитието на държавността" добави Станишев. Според него правителството трябва да отговори на много чувствителни въпроси , за това той ще предложи и от Министерството на земеделието и горите да се обособи отделна Агенция за горите.

На въпрос , зададен от БНТ, има ли яснота кой ще заеме местата на Румен Овчаров и Георги Петканов и ще се раздели ли министерство на икономиката и енергетиката, Сергей Станишев заяви, че персоналните промени трябва да се обсъдят в най-кратко време, отговорно от управляващата коалиция. "Всяка една фигура, в изпълнителната власт, е функция не само на политическата партия, която я предлага, а трябва да бъде екипна", каза Станишев. В зависимост от политическите, икономически и социални приоритети, може да се правят и други структурни промени в изпълнителната власт, но не бива да бъдат самоцелни, а действително внимателно преценени, а не да се прави политически баланс.

Резултатите от изборите за евродепутати не са повод за промяна на коалиционни баланси. Коалицията не съществува като математическа формула, а като политическа формула .

От Дарик радио попитаха "премиера", а не лидера на БСП,  Сергей Станишев, как ще продължи да управлява след като в неговата собствена партия тече ожесточен дебат колко лява трябва да бъде тя и кога планира "премиерът" Станишев да спечели дебата в БСП за лявата БСП.

Станишев каза, че отговорите на тези въпроси ще станат ясни утре, след заседанието на ВС на БСП, на което ще се проведат дебати по всички теми.

Той заяви категорично, че политиката, която провежда това правителство е успешна, като баланс между либералното и социалното. Една коалиция, която съществува в даден случай, не е еднородна идеологически.

"Аз няма да приема т.нар. леви завои. Защото тези, които днес предлагат т.нар. ляв завой, би трябвало да знаят последиците от резки движения" каза Станишев. Ляв завой не може да се осъществява за сметка на финансовата стабилност и икономическото развитие на страната. "Тез, които сочат днес примера на унгарските социалисти, който беше проведен преди няколко години, би трябвало да знаят и последиците. От крайно ляв завой се стигна до крайно дясно затягане на всички колани, увеличение на всички данъци, такси, съкращения на средствата за публични разходи и много голямо социално недоволство. Мога да уверя и вас, и българските граждани, в това число и моите съпартийци, че правителството ще прави всичко възможно за догонващо увеличаване на доходите, особено на тези, които действително зависят от помощта на държавата", заяви министър-председателят. Според Станишев в БСП има нужда от разговор за социалната политика  и той е убеден, че представителите на БСП в правителството има какво да представят пред партията.

Премиерът беше запита и  защо точно сега предлага създаването на Национална агенция за сигурност, дали това означава, че България се намира в апогея на престъпността и кои от правомощията на вътрешния министър ще бъдат орязани, и дали това е час от търсенето на баланс между лобитата на "Руменовците" в БСП.

"Няма никаква извънредност в тази ситуация, има последователност", каза той "Аз вече подчертах, че в резултат на усилията на МВР и Министерство на правосъдието, както и на други институции, които имат отношение, България стана пълноправен член на ЕС, без предпазни клаузи, въпреки прогнозите на опозиционни политически партии."

Голямата заслуга за това била на ръководството на МВР. Много усиля били положени не само в борбата с организираната престъпност и корупцията, а и за  прозрачност в работата на институцията. Той даде за пример публикуването на имотните декларации на управляващите.

"Необходимо е засилването на държавността, на политическото ниво, за силна държава, която е прозрачна, работи срещу корупцията, която е голям проблем за националната сигурност, наред с другите проблеми на страната. Не би трябвало никой да си прави илюзии, че това е ограничаване на когото и да било, ще търсим, в рамките на коалицията, максимална ефективност в работата на институциите. Подобна агенция засяга и Министерство на отбраната, и Министерство на финансите.

Никога не съм разглеждал нито правителството, нито БСП като баланси на отношение на когото и да било. БСП и правителството могат да бъдат успешни, ако са достатъчно целенасочени и консолидирани и това мисля, че е реалност и ще продължи и в бъдеще" завърши пресконференцията Станишев.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.