Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
02-06-2007

КОМЕНТАРИ НА БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ ЗА ОСТАВКИТЕ

На извънредна пресконференция днес министър-председателят Сергей Станишев обяви, че е приел оставките на министрите на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и на правосъдието Георги Петканов. Изявлението на премиера бе коментирано от редица български политици от парламентарнопредставените партии.

Всички очаквахме да се случи това, това е очакване продължило месец, заяви за БГНЕС заместник-председателят на НДСВ Николай Свинаров по повод днешното изявление на премиера Сергей Станишев.

Свинаров не пожела да изкаже категорично мнение по приетите оставки и структурни промени от премиера, тъй като не е направен нито политически анализ нито има политически отговор. Премиерът изпълнява конституционните си задължения за исканите промени, каза Свинаров. На въпрос необходими ли са и други промени на министри и в структурата на МС, Свинаров каза, че това е преценка на премиера. Той допълни, че едва ли утре на конгреса на НДСВ ще бъдат обсъждани направените промени.

За политическата класа, за нас, това не е голяма новина, заяви заместник-председателят на ДПС Юнал Лютфи, цитиран от БГНЕС.

Според Лютфи не е изненада приемането на двете оставки, нито структурните промени. Негово конституционно право като премиер е създаването на двете агенции. От тук нататък тези негови виждания и решения ще бъдат обсъдени на различни формати и аз виждам това да стане на заседание на Съвета на коалицията и вероятно и безспорно това ще стане дискусия на пленума на БСП и тепърва тези неща ще бъдат обсъждани от партиите, които влизат в тройната коалиция, допълни Лютфи.

Относно факта, че в изказването си премиерът не изключи и други промени в правителството след разговори с коалиционните партньори, Лютфи каза: "Аз не разбрах, че той желае други промени и ще иска други промени. Станишев заяви, че формулата на управлението не е математическа формула, а тя е политическа формула и досега дава добър резултат". Запитан дали ДПС би предложило други структурни промени, примерно разделяне на Министерство на икономиката и енергетиката, Лютфи заяви: "Не мога да предполагам, най-вероятно във вторник ще се съберем на Централно оперативно бюро и ще обсъдим всичко казано от премиера".

Това, че министър Румен Овчаров си подаде оставката е действие на един сериозен политик, каза министърът на културата Стефан Данаилов, цитиран от Агенция "Фокус". Стефан Данаилов каза още, че е очаквал такова поведение от страна на министъра на икономиката и енергетиката и добави, че е доволен от това.
Данаилов обаче не мога да отговори дали ще се стигне до там, че Овчаров да подаде оставка и от столичната организация на партията.

От своя страна евродепутатът Илияна Йотова заяви, че резултатът от целия скандал и подаването на оставката на министър Румен Овчаров са били съвсем очаквани.
Тя допълни, че все още не знае какви са аргументите за приемането на оставката.

Очаквах премиерът Сергей Станишев да вземе решение и той го взе. Това е кръстът, който носи един министър-председател. Това каза пред Агенция "Фокус" депутатът от НДСВ Лидия Шулева. По думите на Шулева след освобождаването на министър Овчаров от поста му, напрежението в обществото няма да намалее, тъй като имало много въпроси, които все още нямат отговор.

Промените в правителството не са достатъчни. Това правителство доказа, че не е годно да управлява държавата. Така коментира пред Агенция "Фокус" заместник-председателят на ПГ на ОДС Иван Сотиров приетите от премиера Станишев оставки на минстира на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и на правосъдието Георги Петканов.

"В рамките на тази управляваща коалиция не би могло да се излъчи по-дбро правителство, защото те нямат волята да променят совето мислене и начина по който балансират нещата в управлението. Няма ясна визия и стартегия за управлението на държавата. Най-лошото е, че правителството е свързано с корупционни практики и бизнес-интереси. Всичко това не дава надежди, че правителството и с новите министри, които ще бъдат излъчени, ще може да промени ситуацията в страната", коментира още Иван Сотиров.

Попитан какво ще бъде поведението на СДС оттук-нататък, депутатът отговори, че СДС като часто от опозицията ще се опита да се противопостави на това, което се случва в държавата, като за осъществяването на контрол върху действията на управляващите ще търси подкрепа от останалите партии в опозиция.

Единственият начин да излезе с достойнство от това положение Станишев, е да подаде оставка на кабинета и да се отиде на предсрочни избори, заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров, цитиран от "Фокус". По думите на Сидеров - трябва да се премине към нови избори, но преди това трябва да се направи промяна в Закона за парламнетарните избори - внасяне на мажоритарен елемент и въвеждане на задължителното гласуване.

Сидеров попита, защо едва сега се разбира, че министър Румен Овчаров е депозирал оставката си на 5 май: "Прикриването на този факт означава, че Станишев е имал възможност да му приеме оставката и по-рано, но го е криел и е изчаквал да види как ще се развият нещата. Надявал се е на някакво замазване, но тъй като скандалът се разшири, отпуши клапана с оставката на Овчаров", коментира Сидеров. По думите му тази оставка не е достатъчна и не решава нищо, защото са необходими много по-радикални промени. Тези промени могат да се направят единствено чрез предсрочни избори.

Министри, които са несъстоятелни и трябва да си отидат според Сидеров, са министърът на вътрешните работи Румен Петков, министърът на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем, министърът на земеделието и горите Нихат Кабил, министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Лидерът на "Атака" каза още, че с това, че не се пипат министрите от ДПС, се увеличава властта на Ахмед Доган, а Станишев се доказва като негова марионетка. "Виждаме, че Доган отново е изпазарил нещата така, че да е отгоре", каза още Сидеров.

С оставките на министрите Румен Овчаров и Георги Петканов не се решава нито един от съществуващите проблеми в държавата, заяви пред Агенция "Фокус" народният представител от Коалиция за България Костадин Паскалев. Той каза още, че промените в правителството не са неочаквани за него и допълни, че още преди две седмици е заявил, че министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров няма път обратно към кабинета.

"Много се надявам, че думите на премиера за формиране на нови политики ще бъдат реализирани", посочи Паскалев. Той добави, че е скептичен и се съмнява, че това ще се случи, защото се говори за формиране на нови политики и същевременно спазване на финансовата стабилност. "Не че тази стабилност не трябва да се спазва, но това е по-скоро един аргумент, който няма нищо общо с желанието да се прави нова политика", коментира депутатът от левицата.

"Трябва да има промяна на политиката, която се води до момента. В противен случай нищо добро не ни чака", категоричен бе Костадин Паскалев.

Според него след направените персонални промени в кабинета обществеността на България няма да се успокои.

С приемането на оставките на министрите Румен Овчаров и Георги Петканов не може да приключи ремонтът на кабинета. Това каза пред Агенция "Фокус" депутатът от ДСБ Асен Агов. По думите на Агов трябва да бъдат свалени от постовете, които заемат, и министрите Румен Петков, Емилия Масларова, Николай Василев, Емел Етем и Радослав Гайдарски. Агов бе категоричен, че трябва да бъдат сменени всички онези фигури във властта, които носят отговорност за сегашната криза в управлението. "При всички случаи ремонтът на кабинета само с тези две оставки не е задоволителен за обществото", коментира още депутатът. Той обясни, че за смяната на някои от министрите трябва да бъде взето решение от самата БСП, например за Петков и Гайдарски. За министри като Емел Етем и Николай Василев пък би трябвало да се произнесе коалицията.

По отношение на предложението на премиера да се създаде Национална агенция за сигурност Асен Агов каза: "Поначало би трябвало да се извърши цялостно преструктуриране на органите в сектора на сигурността и по-специално разузнаване и контраразузнаване. Всички тези органи трябва да преминат на подчинение на Министерски съвет. А военното разузнаване задължително трябва да остане на подчинение на министъра на отбраната".

Управлението има управленски недостатък и ако някой трябва да си поддаде оставка, то първи това трябва направи премиерът Сергей Станишев. Това каза за Агенция "Фокус" Стефан Софиянски, съпредседател на ПГ на БНС.

Относно предложението на премиера Станишев за създаване на Национална Агенция за сигурност, Софиянски посочи, че "винаги, когато едно управление зацикли започват да въвеждат полицейщина в държавата. "Това е безсмислено и излишно. Няма да си правим сега отделно КГБ", коментира още Стефан Софиянски.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.