Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
03-06-2007

БОРИСОВ – БЪДЕЩ ПРЕМИЕР?

Правителството на Иван Костов било "либерално", пише френски политолог.

Френското издание "Courrier des Balkans" помества обширна статия, озаглавена: "Бойко Борисов - "близък до народа генерал", кмет на София... и бъдещ министър-председател на България?"

Автор е френският политолог Франсоа Фризон-Рош. Портал ЕВРОПА припомня, че той участва като чуждестранен експерт в комисията, която подбираше кандидатите за евродепутати на ГЕРБ.

Статията е публикувана на 31 май. Авторът обяснява за резултата на ГЕРБ на евровота и пише, че това е победа, "която тревожи останалата част от политическата класа в България". Остава един въпрос - кой в действителност е Бойко Борисов - пита авторът Фризон-Рош.

Портал ЕВРОПА ви предлага пълния текст на материала, публикуван в "Courrier des Balkans", на своята френскоезична версия - ТУК.

Ето синтез на някои от по-интересните изводи на автора.

"Политическата обстановка в България може да бъде наречена като цяло нестабилна. След голямата политическа, икономическа и социална криза от зимата на 1996-97 година, причинена от управляващата тогава социалистическа партия, две правителства с либерални възгледи - И. Костов от 1997 до 2001 и С. Сакскобургготски от 2001 до 2005 успяха единствено бавно да възвърнат международното доверие и да създадат известна икономическа динамика" - пише Франсоа Фризон-Рош.

По-нататък в статията си политологът пише: "Кой можеше да си представи преди десетина години, че някой си Бойко Борисов един ден ще играе в отбора на "големите" в политиката? Непретенциозен му е произходът, интелектуалната му подготвеност - по-скоро техническа, а началото на професионалната му кариера не са били предвестник за заемане на челни позиции. Като други политически фигури в посткомунистическа Европа, която е в процес на промени от 17 години, той се възползва от възможностите. Той съумя да ги използва и да ги експлоатира по един представителен начин."

Авторът отбелязва, че политическите противници на Борисов го наричат "пожарникаря". Кметът на София може и да няма диплома от български университет - както някои от противниците му имат диплома от "престижен" съветски и/ли/ западен университет. Както казва човек, който добре познава Борисов - той е повече човек на действието, отколкото на мисленето.

Материалът завършва с обширно интервю, което Франсоа Фризон-Рош е взел от Бойко Борисов в края на февруари 2007 г. в София.

Бойко Борисов е цитиран да казва: "Естествените ни партньори в евентуално правителство са другите партии от център-дясното, към които ние разбира се сме отворени, както и към всички останали партии, споделящи ценностите на ЕНП. Тези, с които не бихме могли да управляваме, са - от една страна - БСП, от друга - "Атака". Що се отнася до социалистическата партия, имам предвид сегашните лидери на партията, с тях никакъв диалог не е възможен."



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.