Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
03-06-2007

ПОЛИТИЧЕСКИ ДОКЛАД НА СТАНИШЕВ НА ЗАСЕДАНИЕТО НА ВС НА БСП - ПЪЛЕН ТЕКСТ

Пленумът на БСП прие единодушно оставката на бюрото и обяви конгрес на 16 юни, седмица след който ще бъде избрано ново ръководство. Редакцията на Портал ЕВРОПА ви предлага пълния текст на политическия доклад на Станишев пред съпартийците му от ВС на БСП. Текстът е предоставен от пресцентъра на Социалистическата партия.

СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ:

Уважаеми другарки и другари, виждам, че днес няма да се наложи да броим дали имаме кворум на заседанието на Висшия съвет на БСП и това е ясен знак и от членовете на Висшия съвет за осъзнаването на политическата ситуация, в която се намираме, ситуацията за страната, последиците за Българската социалистическа партия от резултатите на току-що проведените избори за депутати в Европейския парламент и необходимостта да направим един действително сериозен анализ за причините за тези резултати, да си направим изводите и да се стегнем като партия в навечерието на изборите за местна власт.

Аз съм доволен от резултатите. Доволен съм, защото БСП стана  втора политическа сила в изборите, които имат, слава Богу, най-малко политическо значение от гледна точка на управлението на страната. По-зле щеше да бъде, ако това ни се беше случило след местните избори. Вие знаете, че те винаги са били от голямо значение и за развитието на държавата, и винаги БСП е имала водеща роля в местното самоуправление, дори когато е била в опозиция. Предстоят ни много тежки битки на сегашните местни избори, защото имаме двама нови политически участника в надпреварата, ярко изразени вождистки, популистки партии. Става дума за ГЕРБ и за "Атака". Участници, които не са участвали на предишните местни избори, не са участвали на парламентарните избори, но се асоциират с алтернативност. Доколко тази алтернативност е същностна, доколко зад нея има реална политика - е друг въпрос. Аз лично мисля, че те са кухи като политика, но са много силни и ярки като послания, като способност да мобилизират разочарование, недоволство и това е голям риск за развитието на страната, защото става дума за популистко поведение, става дума за измама, защото популизмът от моя гледна точка винаги е равен на лъжа и измама.

Ако се бяхме мобилизирали малко повече за тези европейски избори, сигурно днес настроението щеше да бъде по-различно. Щяхме да кажем: "Да, БСП, нашите партньори от левицата, спечелихме все пак първото място, тези избори не са толкова важни. Трудно се обяснява значението на избор на депутати за Европейския парламент. Ние сме управляваща политическа сила." Впрочем в Европейския съюз практически няма случай на избори за Европейски парламент управляващите да ги спечелят. И щяхме да кажем: "Все пак ние се представихме достойно като основната политическа сила." Сега ситуацията е по-различна, защото БСП се представи под това, което ние си набелязахме като цели. Да, имаме същия брой депутати в Европейския парламент като ГЕРБ, но това по никакъв начин не може да ни успокоява. И, струва ми се, днес трябва да направим много сериозен анализ на последствията и на тенденциите в страната и в развитието на Българската социалистическа партия. Защото, разбира се, можем да разчитаме на това, че има комфортно парламентарно мнозинство, че то ще бъде стабилно заради участието в управлението на всеки един политически субект, но ние трябва да си зададем въпроса искаме ли просто да бутаме мандата до финал, или искаме да направим полезно управление за страната, да върнем доверието на тези наши избиратели, които не излязоха да гласуват и действително да излезем с чест от това управление за БСП, със сила, с конкретни резултати за гражданите и с мост към искане на доверие за следващо управление?

И днес всеки един от нас трябва да направи своя избор дали ние като партия ще тръгнем по наклонената плоскост, ще разиграваме сценарии, на каквито сме били свидетели преди 10-ина година, всеки ще търси ли своята лична политическа изгода, ще играем ли на крила, групи, фракции, гледайки към следващ конгрес, или ще се мобилизираме, ще направим необходимото Българската социалистическа партия да бъде консолидирана, единна, със силни политически послания и със силна политика към гражданите и със силна комуникация, общуване, диалог с хората?

Това са въпросите, на които трябва да даде отговор днес Висшият съвет на БСП.

Аз бих започнал от това къде се намира нашата страна, в какво положение, в какво състояние, защото БСП винаги е била държавническа партия, партия, която винаги е поставяла интересите на държавата на преден план, пред своите в това число. България стана пълноправен член на Европейския съюз и това без съмнение е голям успех и на страната, и на Българската социалистическа партия, защото ние гарантирахме членството на България от 1 януари 2007 г. Говорил съм неведнъж на тази тема, тъй като това членство не беше осигурено предварително. Имаме основание да се гордеем с това. Но членството в Европейския съюз създава нова обстановка, обществена, обстановка на нетърпение, на много по-високи изисквания към властта, към управляващите, стремеж всяко едно съсловие, всяка една социална група да реши натрупаните за 17 години проблеми с един замах сега, начаса, безалтернативно, без да мисли за другите, защото всеки издига своите искания. И те са всички основателни - за нивата на доходите, за много други неща, за проблемите на съсловието на лекарите, медицинските сестри, пенсионерите, студентите, хората, които живеят на село. Няма един проблем, едно искане, което да няма в себе си рационалното зърно и истинския мотив. И това нетърпение, и този натиск, струва ми се върви, защото след членството в Европейския съюз като че ли няма нов хоризонт, нов хоризонт, който да мобилизира, да сплотява българското общество, да го води към една обща цел с ясно подредени приоритети. И това е много голямо предизвикателство преди всичко пред управляващите партии и най-вече пред БСП. Тъй като въпреки че сме в малцинство в коалицията, ние носим най-голямата отговорност, ние отговаряме за всичко в това правителство, каквото и да се случи. И това обществено е съвсем разбираемо, понякога дори когато сме били в опозиция повече претенции са отправяни към нас, отколкото към управляващите, а сега още повече. Това е разбираемо в обществен план.

Вие знаете, преди началото на кампанията за избор на депутати в Европейския парламент Висшият съвет на БСП разгледа нови приоритети в социално-икономическата политика. Ние действително се нуждаем според мен от актуализирана управленска програма на коалицията и трябва да седнем до края на месеца да проведем този разговор с нашите партньори, защото хората очакват повече. Но за да знаем какво даваме, кои са нашите приоритети, е нужен този диалог.

И искам да кажа нещо по отношение на диалога като цяло в нашето общество. В продължение на години се натрупва едно убеждение, мнение, впечатление сред гражданите, че някой някъде формира някакви политики, които представляват заговор на върхушката и никой не ги пита, и хората се отстраняват от политиката. Все по-малко участват в избори, все по-малко участват в активния политически живот. И нашето общество в някакъв смисъл се превръща в заложник на най-активната политическа част от гласуващите.

Ние, Социалистическата партия, трябва да направим всичко необходимо за възстановяване на диалога, за разговор по всички основни проблеми вътре в партията и на партията, с обществото, такъв дефицит е налице. Всички ние като че ли един в по-голяма, друг в по-малка степен доста потънахме в технологията на управлението и в институциите. И това е една от причините за незадоволителните за мен резултати от изборите в Европейския парламент. Да, ангажираността на всеки депутат, министър, заместник-министър е голяма, но това не може да ни оправдае, защото избирателите на левицата, на БСП ни дадоха ясен предупредителен знак. Въпросът е как ще го разчетем. Дали ще направим верните изводи, дали ще кажем на хората: разбрахме вашето послание и ще се поправим, или ще караме по инерция? За мен отговорът на този въпрос трябва да бъде еднозначен, трябва да си направим изводите, не малко неща да променим в поведение, отношение, в начини на провеждане на политика, на информиране на обществото какво сме свършили. Но тук искам да кажа и нещо много важно, защото все повече звучат гласове за така наречения, защото той е така наречен, ляв завой в политиката на управлението и на Българската социалистическа партия. Сигурен съм, че ще има дебати по тази тема.

Тук са много от министрите в правителството в това число, да говорим за съдържанието на политиката. Ние се нуждаем от това. Аз съм убеден, че досега политиката на управляващата коалиция беше като цяло вярна. Със сигурност сме допускали и грешки. Но не бих допуснал да правим авантюри и експерименти и да отговаряме безпринципно, под натиск на всички искания, които се отправят. Защото при такъв тип, по същество не ляв, бих казал, авантюристичен завой, заложник ще бъде финансовата стабилност на държавата, нейното икономическо развитие и в крайна сметка социалната политика. Ние сме виждали, че при финансова дестабилизация цената я плащат не богатите, а именно нашите избиратели - средната класа, хората на труда, пенсионерите, младите хора. Подобен експеримент не бива да се допуска!

Да, правителството може и трябва да изстисква всички възможности от бюджета за по-активна социална политика, но социална политика, която действително помага на тези, които не могат да се справят, няма как да се справят, и която дава шанс на тези, които могат да се реализират. Иначе ще се окажем в плен на едно архаично мислене за това какво е лявото в България и в света, и ще отговорим точно на сценариите и тезите на онези от десницата, които казват: "Лявото не умее да е производствено, лявото не може да гради и да създава, да увеличава брутния вътрешен продукт и богатството на нацията. То може само да разпредели това, което някой друг е създал." Да тръгнем в тази посока за мен е неприемливо, което не означава, че не трябва да правим корекции в една или друга посока в начина на правенето на политиката.

Трябва да се постараем да приведем управленските проекти, голямата политика от макро ниво на микро, на човешкото, разбираемо ниво и това невинаги опира до пари. Има неща, които изключително много дразнят хората и които не изискват огромни средства. Изискват воля, компетентност и последователност за тяхно решение. Тук очевидно има какво да направим повече, отколкото това, което сме направили досега. Но ние трябва да гарантираме и стабилността на държавата, защото много често в нашето общество като че ли не осъзнаваме какво дава тя на всеки един човек и има рискове на България да се случи същото, което се случи на много други страни след влизането в Европейския съюз - политическа нестабилност, експерименти, силен популизъм, нестабилни управления, които в крайна сметка намират негативно отражение върху живота на хората.
По-подробен анализ ще бъде представен от председателя на Националния предизборен център Ивелин Николов за хода на самата кампания. Не се съмнявам, че всеки един от присъстващите тук има своите изводи, анализи, оценки, впечатления от нейното развитие, но може да се каже, че като цяло БСП така и не осъзна значението на тези избори и нямаше необходимата степен на мобилизация и ангажираност - нито на висшите, нито на средните, нито на никакви нива. Не го казвам като общ знаменател към всички. Нещата доста варират по региони и това струва ми се е доста ясно отражение и на състоянието на нашите партийни структури в различните места и е добра база като урок и анализ за местните избори. Защото, ако в една община се оказваме на изборите за Европейски парламент трета и четвърта политическа сила, как си мислите, че от такава позиция се печелят избори за кмет и за мнозинство в Общинския съвет? Затова във всяка област и във всяка община е нужен действително сериозен анализ и откровен разговор за причините, които са довели до тези резултати, особено там, където има просто въпиющи примери на слабо представяне, слаба организация.

В хода на кампанията сигурно са допускани и грешки, няма кампания, която е без грешки. Едно от нещата е, че ние не успяхме да наложим тезите, политиките за вътрешното развитие на страната, които ние изработихме - единствената политическа партия в навечерието на изборите за Европейски парламент, даде своето виждане за средносрочното развитие на България, но не можахме да ги обясним и да убедим хората, че действително ще ги провеждаме. Не можахме да обясним достатъчно и какво ще вършат нашите избраници в Европейския парламент, въпреки усилията на листата, на мнозина от нас.

Искам специално да благодаря на листата от нашите кандидати за европейски депутати, в т.ч. и особено на тези, които знаеха, че няма шанс да бъдат вътре, но съм убеден, че за тях тези избори, тази кампания беше един много добър урок, добър опит за правене на политика, за общуване с хора и съм сигурен, че и техният потенциал ще използваме и ще реализираме и в други кампании с по-добър резултат.

По време на кампанията не успяхме да наложим и темите на дебатите. И тук трябва да кажа, че една от причините за това е разноговоренето в Българската социалистическа партия. Всеки приказва каквото и както му хрумне, без да мисли за последиците от едно или друго изказване. И в разгара на кампанията членове на Висшия съвет работиха срещу нея - това за мен е съвсем очевидно, с мотива, че по този начин помагат. На кого помагат? Благодаря ви за такава помощ! Аз не знам впрочем дали тези хора по същество са участвали изобщо в кампанията, освен с публичните си изяви против БСП.

По време на тази кампания се случи и обществен, медиен скандал, който за съжаление от съдебната система се прехвърли и към изпълнителната власт - без достатъчно факти и основания реално погледнато, но се превърна в скандал, на който му се сложи етикета "корупционен скандал". Корупционен скандал, който засегна изпълнителната власт, наш министър, наши представители във властта и който рефлектира върху БСП. Аз смятам, че направих необходимото, за да се покаже ясен знак от страна на правителството и на БСП, че ние сме заинтересовани в изясняването на цялата истина по всички обвинения, които се хвърлиха в медийното пространство. Както знаете, приключи прокурорската проверка и тя излезе със своите изводи, но ние трябва да си направим и политическите изводи за БСП.

В обществото има нова среда и това е добре. Нова среда на нетърпимост дори в подозрение в корупция, изострена чувствителност по тази тема. И това е резултат от европеизацията на  България. Това е хубаво и всеки трябва да си направи своите изводи за тази среда и да не допуска и сянка от съмнение, най-вече върху партията, за подобно поведение. Но също така и този скандал разкри и друга реалност, бих казал задкулисна. Реалност, когато се разнасят някакви папки, някакви думи се хвърлят в общественото пространство, някакви недомлъвки се изговарят и виждаме, че всеки един може да бъде тотално омаскарен и смазан без един факт, без едно доказателство. Това говори за други реалности в българското общество, които не са от вчера. И днес ние трябва да направим нашите изводи както за работата на правителството, така и за функционирането на Българската социалистическа партия, за нейната политика, за състоянието на партията и за подготовката към местните избори.

Вчера аз вече обявих моите намерения за промени в правителството, приех оставката на Румен Овчаров като министър на икономиката и енергетиката. И мисля, че това е един достоен ход и от негова страна, защото когато си говорихме един ден с Румен, споделих, че просто няма да го оставят да работи. Той ще говори за икономика, за проекти, за това какво трябва да се направи за конкурентоспособността, него ще го тикат в друга тема. И в тази среда няма да може да върши нормално своите дейности.

Приех оставката и на министър Петканов, който действително свърши немалко като министър на вътрешните работи и като министър на правосъдието, но има умора, има натрупване на умора, а България трябва да покаже и правителството трябва да покаже ясна воля за съдебна реформа, много по-ефективна, за промени в правосъдието чрез законодателство, така че котката да лови мишки и трябва да покаже воля за засилване на държавността, на сигурността на държавата, на борбата срещу корупцията, срещу организираната престъпност. И това беше основният мотив да предложа да се създаде Национална агенция за сигурност, която да засили тази дейност на България, на правителството.

Аз казах и вчера, че за този период от почти две години Министерството на вътрешните работи свърши немалко работа, благодарение на това ние сме в Европейския съюз без предпазни клаузи и аз смятам, че и сега през юни няма да има предпазна клауза, смятам, че има всички основания да се отчете реалния напредък на България в борбата срещу тези явления, които разяждат нашето общество, но трябва да покажем още нещо повече и да изведем националната сигурност, борбата срещу корупцията, укрепването на държавността дори на по-високо политическо ниво и управленско ниво. Това е смисълът на моето предложение.

Аз вече видях в медиите различни обяснения, че търся баланси - управленски или партийни. Не съм председател на партията и не съм министър-председател, който работи на базата на баланси, защото балансът може да бъде просто някакво статукво. На нас ни трябва развитие  и това ще бъде мой приоритет и моя цел оттук нататък.

Също така предложих и още една структурна промяна, тя засяга Министерството на земеделието и горите, защото по въпроса за българската гора винаги е имало много висока чувствителност в нашата страна. Гората е национално богатство и ние трябва да покаже и политическа воля, и управленска способност да гарантираме нейното запазване, възпроизводство и развитие като се направи необходимата реформа за разделяне на контролните, стопанските функции и създаването на фонд Българска гора. Убеден съм, че това ще бъде правилно разбрано и от българските граждани.

Впрочем, пропуснах да кажа, че създаването на Национална агенция за сигурност засяга няколко министерства, в т.ч. и Министерство на отбраната, и Министерство финансите, защото националната сигурност е единна и работата по нея трябва да бъде по-добре координирана, под наблюдението на министър-председателя.

Ние трябва да си направим нашите изводи и за Българската социалистическа партия, защото неслучайно на тези избори успех постигнаха тези политически сили, които имат много ясно изразени лидери, аз бих казал вождове. БСП не е такава партия, не е била и никога няма да бъде, защото по мое убеждение БСП е най-истинската партия като партия, като демократичен организъм, но ние трябва да си проведем разговор за баланса между права и отговорности. Защото някак си много лесно и много хора свикнаха, че правата им са си права, а отговорности - няма. И е необходимо да направим избор - събираме ли се под знамето на БСП, на нашите принципи, на нашата политика или сме, както се изрази вчера на заседанието на Изпълнителното бюро зам.-председателят на партията др. Пирински, "своеобразен холдинг" - холдинг на различни групи. Групи, които както се спомена, едни ходят с папки, други с идейни платформи или клишета, трети - с бизнесинтереси.  Това ли е БСП? Аз смятам, че не е това, не това очакват от нас членовете на партията, нашите симпатизанти. И ние трябва да се преборим за възстановяване на доверието. То е разклатено, защото много цифри се споменаха напоследък колко гласове сме загубили. Разбира се, че не могат да се сравняват национални избори за парламент, както беше през 2005 г., спечелвайки близо един милион и 100 хиляди гласа и избори за Европейски парламент - с много по-ниска активност, с много по-абстрактна политическа тема за гражданите, но е факт, че БСП не получи близо 200-250 хиляди гласа от твърдото си ядро, които винаги са гласували на всички избори за Българската социалистическа партия. Не 700 хиляди, както казват някои, защото е различен типът мобилизация, но има разклащане на доверието. Това може да се нарече по различен начин - обида, дистанциране, наблюдение, показаха ни жълт картон, предупреждение, както вече казах. И ние трябва да си направим изводите с какво не сме отговорили на очакванията на нашите симпатизанти и членове.

Добрата новина е, че повечето от тези хора не отидоха при други партии. И всъщност тъй нареченият протестен вот не се състоя на тези европейски избори в мащаба, в който можеше да се състои, имаше предпоставки. Защото ГЕРБ и "Атака" играха като за национални избори. Те казваха "дайте ни доверие - ще обърнем властта, ние ще управляваме". И това, разбира се, е много по-мобилизиращо, отколкото кампанията, която ние правихме, това е разбираемо. Но те не успяха също да получат тази мощна подкрепа, която да дестабилизира ситуацията, което обаче не е застраховка за бъдещето. Затова аз смятам, че е необходимо да предприемем действия, не просто да правим анализи за причини, състояние, да действаме решително в партията, в правителството, за да си възвърнем доверието в тези хора.

Затова и вчера имахме продължително заседание на Изпълнителното бюро. Аз предложих на Изпълнителното бюро да подаде оставка пред Висшия съвет и тази моя идея беше подкрепена от Изпълнителното бюро. Оставката е на ваше разположение от страна на членовете на Изпълнителното бюро и това не е знак на слабост или на вина. Да, това е поемане на отговорност, това е знак и към цялата партия, че трябва да разберем какво се случва и да си направим изводите, не задължително организационни, но изводи по начина на функциониране, по дейността на партийните организации, на общинските съвети, на областните съвети. Защото, да си кажем правото, много често има един огромен формализъм в политическата дейност и затова хората не проявяват доверие.

Също така предлагам Висшия съвет да приеме решение за провеждане на заседание на 46-ия конгрес на Българската социалистическа партия. Ние се нуждаем от този конгрес, за да проведем политическия разговор, за политиката, която водим, какво сме свършили дотук и какво възнамеряваме да правим оттук нататък, за подготовката за местните избори и също така за функционирането на Българската социалистическа партия. Този разговор ни е необходим, защото се оказа, че легендата за партията, която има действени, много силни структури във всяко едно населено място в България, не се реализира на тези избори. Нашите партньори например от ДПС очевидно много по-добре са чели учебниците за партийно строителство от едно време и имат резултат, много убедителен. Впрочем тук искам да се върна към една тема, свързана с изборите за етническото гласуване, защото етническо гласуване и анти-ДПС гласуването стана доста мащабно на тези избори - и на хората, които гласуваха за "Атака", и за ГЕРБ. И ние ще трябва да проведем разговор с нашите коалиционни партньори и за причините на подобно настроение, защото моето дълбоко убеждение, че национализма, ксенофобията са много опасни игри и искри, които могат да подпалят много лош огън за страната, за нашето общество - и не бива да се допуска. Но трябва да се изяснят и причините за подобен феномен. Това трябва да го направим ние, това трябва да го направят и нашите партньори и да направим корекции там, където е необходимо, за да не се дава почва за подобно отношение. Тъй като за мен всеки един български гражданин, българин, турчин, циганин, евреин, всякакъв, арменец трябва да е равен по права, по отговорности, това трябва да бъде политиката на БСП.

Но ние трябва да намерим и нашия нов прочит на патриотизма, за да се даде отпор на крайния национализъм. Защото патриотизмът е нещо светло, то се основава на любовта към родината, към своя народ, към нашето минало и то е оптимистично, а национализмът е омраза. Омразата винаги е разрушителна. И трябва да дадем политически бой и на тези явления.

Предлагам също така Висшият съвет на БСП да утвърди решенията за темите на конгреса - за приоритети в политиката на БСП и за участието на БСП в изборите за местни органи на самоуправление. Изпълнителното бюро предлага конгресът да се проведе на 16 юни т.г. и Висшият партиен съвет да утвърди избраните още днес от 46-ия конгрес работни органи.
Аз знам, че някои хора говорят за извънреден конгрес сега, след местните избори. Ние се нуждаем от дискусия и от мобилизация сега, за да влезем в местните избори в ожесточена кампания в друго състояние, много по-мобилизирани, а не след това да си правим анализите, за да може някой да си разиграва и политическите намерения.

Предлагам днес Висшият партиен съвет да вземе решение и за свое заседание - за потвърждаване на документите на конгреса. След гласуването на оставката на Изпълнителното бюро, която вярвам ще бъде подкрепена от Висшия съвет на партията, предлагам да се избере работна комисия за подготовка на заседанието на 46-ия конгрес, за да не се мисли, че Изпълнителното бюро формално подава своята оставка, а всъщност задкулисно ще управлява подготовката на конгреса. В тази комисия предлагам да участват председателите на съвети на партията и на комисии, които са избрани от Висшия съвет и да има четирима зам.-председатели: Ангел Найденов, Бойко Великов, Георги Пирински и Петър Димитров, както и организационен секретар на комисията - др. Димитър Дъбов.

Смятам, че на свое заседание на 15 юни Висшият партиен съвет трябва да разгледа основните въпроси на политическия доклад, приоритетите в политиката, проекторешението за дейността и функционирането на БСП и подготовката за местните избори.

Предлагам също така днес да се утвърди оперативно ръководство на Националния предизборен център на Българската социалистическа партия, след като досегашното ръководство подаде оставка. Имам предвид НПЦ за местните избори 2007 г. В него предлагам да включим другарите: Димитър Дъбов, Евгений Узунов, Катя Николова, Антон Кутев, Дора Янкова, Ивелин Николов, Кирил Добрев и др. Угърчински като секретар-координатор.

Това са предложенията, които мога да отправя към Висшия съвет. Нека чуем и подробния анализ на Националния предизборен център, който вчера беше разгледан и утвърден от Изпълнителното бюро.
Благодаря ви за вниманието. (Ръкопляскания.)

3 юни 2007 г., гр. София. Снимка: уебсайт на БСП.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.