Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
05-06-2007

ПРОТЕСТИ СРЕЩУ АЕЦ „БЕЛЕНЕ” И „БНП-ПАРИБА” В МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА

В България, Румъния и други страни от ЕС днес протестират срещу АЕЦ „Белене” и френската банка, която финансира проекта.

Протестни действия в редица държави от ЕС срещу банка БНП-Париба организира неправителствената екоорганизация „Приятели на земята” днес, 5 май – Международния ден за опазване на околната среда.

Само във Франция еколозите ще протестират в 15 града, научи Портал ЕВРОПА от „Приятели на земята” в Париж.

Протестът е срещу участието на БНП-Париба във финансирането на строежа на АЕЦ „Белене” в България – според тях това начинание е „изключително рисковано и спорно”.

 

Само за седмица до БНП-Париба са били изпратени 7000 подписа на граждани срещу АЕЦ „Белене”. В прессъобщение на „Приятели на земята” пише, че БНП-Париба е отговорила, че не е замесена в проекта. Кредитът не бил за строеж, а за проучвателна работа по проекта, казва банката. Портал ЕВРОПА припомня точно какъв беше предметът на обществената поръчка, с която НЕК търсеше кредитор: предметът на поръчката беше - "Кредитът има за цел финансиране на проектирането, доставката на оборудване и строително - монтажните работи по проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" през първата година от неговото изпълнение."

„Банката отново промени позицията си, предлагайки на „Приятели на земята” среща с генералния си директор Бодуен Прот. Срещата била предложена в навечерието на еко-протестите, планирани за днес. „Приятели на земята” припомнят огромните рискове от проекта за банката”, пише още в прессъобщението на "Приятели на земята".

Сред изброените от еколозите рискове са, че Белене е в сеизмичен район, където през 1977 г. земетресение отне живота на 120 души; че ОВОС на проекта е манипулирана, не отчита зеизмичните рискове и предстои съдът да се произнесе по нея; че избраният тип реактор е руски и много рисков, дори във Франция вероятно не би било издадено разрешително за експлоатация на такъв вид реактор.

Според „Грийнпийс” това означава, че България нарушава Директива 97/11/EC за оценка на ефекта на определени публични и частни проекти върху околната среда – директивата EIA. „Грийнпийс” също подчертава, че еврокомисарят по енергетиката Андрис Пиебалгс само преди две седмици публично е обявил, че не разполага с никаква информация по въпроса за реактора на АЕЦ „Белене”.

Междувременно стана ясно, че Oкръжната прокуратура във Велико Търново е възложила полицейска проверка по сигнал на Общинския съвет в Свищов за процедурни и финансови нарушения, свързани с размразяването на строителството на АЕЦ "Белене". Съветниците настояват за прокурорска проверка на начина, по който са били изразходени над 8 млн. долара за изготвянето на доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) на бъдещата атомна централа, и да бъде направена пълна финансова ревизия на всички средства, вложени на площадката от замразяването на строителството й през 1990 г. досега. В нито една от общинските администрации на Белене, Свищов и Никопол не са регистрирани проучвания на 40-членния екип на българска фирма подизпълнител на американската компания "Парсънс", която е спечелила конкурс за обществена поръчка за изготвянето на доклада, обясни пред БТА доц. Андрей Захариев, цитиран от Медиапул. По думите му всяка една от страниците на доклада струва 4700 долара на българските данъкоплатци, без да е извършена реална работа. 

11 известни световни банки са отказали да участват във финансирането на АЕЦ „Белене”, а спечелилата през май търга за финансиране на първата част от проекта БНП-Париба досега отказваше среща с еколозите от „Приятели на земята”, „Грийнпийс” и още 160 неправителствени организации от 28 държави, които настояват за такава среща от половин година.

Еколозите от „Приятели на земята” пишат, че БНП-Париба е отговорила, че „до момента все още не е взето решение за строеж на атомната електроцентрала и все още не е окончателно избрана технологията за нея”. Еколозите обаче казват, че това не е вярно и припомнят, че на съвместна пресконференция на 31 октомври 2006 г. българската Национална електрическа компания (НЕК) и българското Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ) са анонсирали, че е избрана руската технология ВВЕР 1000/B466, както са избрани и строителите на АЕЦ „Белене”: Areva NP и Атомстройекспорт.

Еколозите не са доволни от отговора на БНП-Париба (виж по-долу, бел.ред.) и настояват представители на банката да се срещнат с неправителствените организации като „БелеНЕ”, за да получат истински данни за проекта. Те няма да отменят протестите, планирани за днес.

В прессъобщението на „Приятели на земята” е цитиран Даниел Попов от българския Център за екологична информация и образование, който казва, че проектът „Белене” крие огромни технологични и процедурни неясноти: „Ако БНП-Париба желае да инвестира в нашата страна, то нека го прави съобразно стратегическите цели на ЕС в сферата на енергетиката, т.е. в секторите за енергийна ефективност и възобновяемите ресурси.”

Еколозите предупреждават, че ако БНП-Париба продължи участието си в проекта за изграждане на АЕЦ „Белене”, със сигурност протестната кампания ще се засили.

ПОРТАЛ ЕВРОПА ПОЯСНЯВА:

  • Протести срещу БНП-Париба ще има в следните държави: Германия, Австрия, Белгия, България, Франция, Гърция, Унгария, Италия, Люксембург, Македония, Холандия, Португалия, Румъния, Русия.
  • Банките, които са отказали участие във финансирането на АЕЦ „Белене” са: Société Générale / Komerncni Banka, Merril Lynch & Co, Morgan Chase, Credit Suisse / First Boston, Citibank, Lehman Brothers, Commerzbank, Deutsche Bank, Bayerische Landesbank, UniCredit / HVB / Bank Austria - Creditanstalt, KBC / CSOB.

ОТГОВОРЪТ НА БНП-ПАРИБАвижте оригинала на френскоезичната версия на Портал ЕВРОПА.

Резюме от отговора в превод на български език: „БНП-Париба не финансира проект за старомодна АЕЦ в Белене. България се присъедини към ЕС на 1 януари и всичките й енергийни проекти са подложени на същите изисквания и бдителност от страна на Общността, както и в другите държави от ЕС. България се ангажира да затвори всичките си електроцентрали, използващи остарели руски технологии, което беше сред условията за приемането на страната в ЕС. БНП-Париба бе избрана след официален конкурс – обществена поръчка, в конкуренция с над десет големи банки, за да управлява кредит от 250 милиона евро за НЕК. Финансовият ангажимент ще бъде разпределен между няколко банки. Този кредит е функционален като неговият размер няма отношение с този, необходим за строеж на атомна електроцентрала. НЕК отбеляза, че възнамерява да ползва този кредит за финансиране на първоначалните проучвания – сигурност, околна среда, технологии, експлоатация – на базата на които ще потвърди: да или не за решението за строеж на централа в Белене и – ако да – строежът да бъде изпълнен при максимално благоприятни условия. До този момент решението за изграждане на централата все още не е взето и никой не се е спрял окончателно на избор на каквато и да е технология. Не е обявен търг за финансиране на строежа на централата. Ако такъв бъде обявен, БНП-Париба ще проучи детайлно проекта, преди да реши дали да участва в обществена поръчка за строежа на централата – както биха направили повечето големи международни банки.”

КОМЕНТАРЪТ НА ЕКОЛОЗИТЕ:

„Грийнпийс” репликира обаче, че БНП-Париба и клиентът й НЕК запазват в тайна името на евентуалните други банки, които ще участват във финансирането. Докато не обяви имената на останалите банки, БНП-Париба носи пълната отговорност, допълва „Грийнпийс”. Освен това не било вярно, че кредитът от 250 млн. евро не е свързан със строежа, а само с проучването на проекта. „Грийнпийс” цитира самата НЕК, която очаквала консорциумът да финансира предварително подготовката на строителството. Еколозите цитират като доказателство и публикации в българските медии, че 250-е милиона евро ще бъдат използвани за строителни дейности, които се очаква да започнат през септември. Прилагат се доказателства и за това, че решението за строежа е взето, както е избрана и руската технология.

ПОРТАЛ ЕВРОПА ВИ ПРИПОМНЯ КАКВА БЕШЕ ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА НА НЕК ЗА КРЕДИТА ОТ 250 МЛН. ЕВРО – ВИЖТЕ ТУК. НИЕ ПЪРВИ ПИСАХМЕ, ЧЕ Е ОБЯВЕНА ТАКАВА ПОРЪЧКА!

Справка на Портал ЕВРОПА сочи, че Международният ден за опазване на околната среда – 5 юни – се чества от 1973 г. по решение на конференцията на ООН по проблемите на околната среда, проведена в Стокхолм през 1972 г. На този форум е приета Декларация за околната среда - първият международен договор за принципите за екологична защита на Земята. Провежда се под егидата на Програмата на ООН за околната среда (ЮНЕП).

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.