Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
09-06-2007

ПОРТАЛ ЕВРОПА ПРИПОМНЯ: ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА ПРЕЗИДЕНТИТЕ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ И ДЖОРДЖ БУШ

17 октомври 2005 г., Вашингтон. Президентът Георги Първанов се срещна с американския си колега Джордж Буш в Овалния кабинет в Белия дом.
 
Ето стенограма от последвалата пресконференция.

Белият дом, Вашингтон – 17-10-2005 18:00 ч.

Джордж Буш, президент на Съединените американски щати: Добре дошли, господин Президент.

Господин Президент, вашата страна е стратегически съюзник. За мен е огромна чест да Ви приветствам с “Добре дошъл” в Овалния кабинет и Ви благодаря за тази дискусия по широка гама от важни проблеми.

България е един ценен партньор в НАТО. Вашата страна е силен пример за демокрацията. Вие разбирате, както и аз разбирам, че възходът на демокрацията ще доведе до световен мир. Бих искал да Ви благодаря за това, че вашата страна е част от една коалиция, която освободи 50 милиона души.

Ние обсъдихме важни двустранни въпроси. И отново бих искал да Ви благодаря, че дойдохте, да Ви благодаря за Вашето лидерство и за Вашето приятелство.

Георги Първанов, президент на Република България: Благодаря Ви. Уважаеми господин Президент, дами и господа,

Искам да изразя удовлетворението си от току-що приключилия разговор. Радвам се, че можахме да потвърдим нашето стратегическо партньорство, да обсъдим съвсем конкретни въпроси, свързани с него.

Оценявам високо подкрепата, която получихме и получаваме от САЩ в усилията ни да бъдем солиден член на НАТО, да влезем навреме през 2007 г. в Европейския съюз.

Ценя високата оценка, която получаваме за ролята на България ката стабилизиращ фактор на Балканите.

Имах възможността да потвърдя отново, че България остава част от действията на международната антитерористична коалиция. Конкретните форми, разбира се, могат да се коментират на експертно равнище.

Благодаря за възможността да поставя редица конкретни въпроси, свързани с амбициите на България да реализира ускорена модернизация на въоръжените си сили, да участва в крупни енергийни обекти на Балканите.

Сигурен съм, че след тази среща институциите, нашите екипи ще имат много работа по създаването на максимално благоприятни условия за активизиране на инвестиционния поток.

Доволен съм от открития, честен и прям разговор, който проведохме.

Въпрос (американски журналист): Господин Президент, очаквате ли член на вашата администрация да подаде оставка или да напусне в случай, че бъде обвинен?

Джордж Буш: Господин Президент, в момента се провежда разследване.

Изясних на пресата, че няма да обсъждам това разследване. Моята позиция е непроменена от последния път, когато обсъждахме този въпрос. Разследването е сериозно и ние няма да предрешаваме изхода от това разследване.

Въпрос (Тома Томов, вестник “Стандарт”): Господин Президент, бих искал да Ви благодаря за Вашето лидерство след 11 септември. Българското обществено мнение най-вече го интересува ситуацията и положението на нашите медици в Либия. Това е най-важният въпрос за нас. След няколко седмици те са изправени пред разстрел, ако присъдата им бъде потвърдена. Ние сме партньори. Защо не направите нещо по този въпрос?

Джордж Буш: Ние обсъдихме този въпрос много подробно. Както и на господин президента тук, и моето сърце се къса, когато малки деца биват заразени.

Становището на правителството на САЩ е, че сестрите трябва да бъдат освободени. Ние изразихме тази позиция пред либийските власти. За правителството на Либия не би следвало да съществува и сянка от съмнение или някакво объркване, че на тези медицински сестри животът трябва да бъде пощаден, но освен всичко те трябва да бъдат освободени и от затвора. И ние ще продължим ясно и недвусмислено да изразяваме това становище.

Въпрос: Господин Президент, за референдума за конституцията в неделя в Ирак. Сунитският вот против конституцията ще се отрази ли негативно на процеса и резултатът ще бъде ли повече насилие, насочено срещу американски войски?

Джордж Буш: Първата ми реакция спрямо това засилено участие в референдума за конституцията беше, че това е една много силна индикация, че самият иракски народ желае да разрешава всички проблеми по мирен начин. И аз считам, че те самите разбират, че да се постигне консенсус чрез конституцията е много по-добре, отколкото да се разчита на убийци, които да убиват невинни жени и деца.

И освен това бих искал да подчертая, че за мен беше огромно удоволствие да видя, че сунитите се включват в този процес. Идеята те да решат проблемите чрез гласуване е всъщност нещо много положително. И идеята хората да имат желание да разрешат и да преодолеят политическите си различия чрез един мирен процес ярко контрастира с терористите, с хората от “Ал Кайда” и с убийците, които се опитват да направляват политическия процес чрез убийства.

Ясен е начинът, по който политическият процес ще продължи. Политическият процес ще продължи с конституция, ако накрая бъде ратифицирана, и след това ще се пристъпи към избори, свързани с един план за сигурност, според който иракчани ще бъдат обучавани, за да могат те да поемат военните действия.

Всъщност степента на насилието при тези избори намаля в сравнение с миналите избори. И една от причините, поради които това стана, е, че иракчаните започнаха вече сами да се бият срещу врага и да осигуряват защитата. Което е много приятно за коалиционните сили, за приятелите и съюзниците.

Така че, вчера беше един ден, изпълнен с надежда за мен, един изключително вълнуващ ден за една страна, която само преди няколко години беше управлявана от един брутален тиранин. Така че аз съм доволен от постигнатия напредък.

Въпрос (Максим Минчев, БТА): Господин Президент, какво мислите за ролята на България, на вашия съюзник България като регионален лидер на Балканите?

Джордж Буш: Аз съвсем подробно наблюдавах вашите неотдавнашни парламентарни избори. Народът гласува. След това се сформираха коалиции за благото на страната. И това е един пример, от който всички могат да извлекат поука. Няма нищо по-благотворно от това да видиш една млада демокрация, която не само дава пример за други, но също се превръща в лидер и обяснява на гражданите си, че най-добрият начин за преодоляване на различията е чрез политически процес, който е мирен.

Президентът и аз разговаряхме за важната роля на България и превръщането й в лидер и помощта й за засилването и процъфтяването на младите демокрации.

Ние поставихме основата за мира. Демокрациите са мирни. Те живеят в мир със съседите си. На Балканите им трябва мир, на Близкия изток му трябва мир. И работейки съвместно с приятели като България, ние поставяме основите на този мир. И аз съм горд, че вие сте мой приятел. Благодаря ви.

Източник: интернет-страница на Президента на Република България. СНИМКА: Пресфото БТА, Анелия Николова.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.