Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
11-06-2007

РЕШЕНИЯ ОТ СРЕЩАТА НА Г-8

Срещата на Г-8 в края на миналата седмица привлече вниманието на световните медии и общественост, които очакваха решения за проблемите на Африка и борбата с климатичните промени.

Агенция Ройтерс проследява най-важните решения на срещата:

Промени в климата

Лидерите на Г-8 се споразумяха да работят за „значително" намаляване на емисиите вредни газове и обещаха да договорят нов световен договор, който да продължи и разшири Протокола от Киото, изтичащ през 2012г.

Домакинът на срещата - германския канцлер Ангела Меркел - обаче не успя да убеди останалите лидери да поемат твърди и ясни обещания за намаляването на вредните газове. Страните от Г-8 само обещаха да помислят „сериозно" за намаляването на вредните газове наполовина до 2050г.

Президентът Джордж Буш се съгласи да включи програмата си за климата в рамките на ООН, но той вероятно ще е приключил мандата си до постигането на някакво ново споразумение, като участието на САЩ ще зависи от присъединяването на Китай и Индия към споразумението, коментира Ройтерс.

Африка

Г-8 обеща помощ от 44 млрд. евро за борба със СПИН, малария и туберкулоза - болестите, опустошаващи африканските страни. Декларацията обаче не указва конкретни срокове за помощите, както не са обозначени и приносите на всяка отделна страна.

Лидерите подновиха обещанията, направени на срещата в Гленагълс през 2005г.

Връзките Русия - САЩ

Американският президент Буш и руския му колега Владимир Путин се срещнаха за пръв път след началото на спора върху американските планове за разполагане на противоракетен щит в Европа.

Путин изненада Вашингтон с предложението си за използването на руски радар в Азербайджан, вместо да бъдат разположени елементи от американската система в Полша и Чехия.

Косово

Лидерите на Г-8 не успяха да постигнат пробив и в кризата около независимостта на Косово, като Русия отказа да приеме опита на Франция за избягване на вето чрез отлагане на гласуването в ООН. Канцлерът Меркел заяви, че няма смисъл в отлагането на вота, ако не се очертава приемлив компромис в скоро време.

Иран

Г-8 повтори дълбоките притеснения от продължаването на иранската ядрена програма. Страните призоваха Иран да изпълни международните си задължения и обещаха „допълнителни подходящи мерки" (кодово име за санкции), ако продължава да пренебрегва призивите на Съвета за сигурност на ООН.

Освен това на срещата бе отправен призив за завършване на кръга преговори от Доха за световната търговия и призоваха всички страни да покажат гъвкавост за постигането на споразумение.

 



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.