Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
13-06-2007

ЕВРОПА НЯМА ПОВЕЧЕ ЛОСТОВЕ, С КОИТО ДА НИ КАРА ДА СЕ РЕФОРМИРАМЕ, ПРЕДУПРЕЖДАВА "ФАЙНЕНШЪЛ ТАЙМС"

Провалите на българското правителство, които ще се отразят в юнския доклад на Комисията, минират европейското бъдеще на целия регион и ще забавят дори Хърватия, заключава коментар в авторитетното световно издание.

"Когато България и Румъния се присъединиха към ЕС, те изгубиха най-мощният стимул за реформи", пишат Джордж Паркър, Керин Хоуп и Кристофър Кондън в коментар под заглавие "Блудните синове на Европа", поместен днес във вестник Financial Times.

Целият материал е преведен на български език в електронното издание Kafene.net. Оригиналната публикация можете да видите на англоезичната версия на Портал ЕВРОПА.

Портал ЕВРОПА цитира за вас някои от изводите в доклада на базата на публикацията в Kafene.net.

Брюксел се опитва да се противопостави на корупцията в двете нови страни, но "Европа откри, че няма повече лостове, които да накарат новите страни да се реформират, освен празни заплахи". Авторите посочват, че "Когато ЕС даде на България и съседна Румъния своето одобрение да се присъединят на 1 януари, той се лиши от възможно най-силния стимул за политически и съдебни реформи в тези страни: предложението за членство."

"Опитът от последните две разширявания може да разпали опозицията срещу по-нататъшното разрастване в опасния заден двор на Европа, където са Сърбия, Босна, Македония, Албания, Черна гора и независимо Косово" - констатира Financial Times.

Цитиран е Рон Асмус от Германския фонд "Маршъл" в Брюксел, който казва: "Съществува опасност от избухване на насилие и нестабилност в Косово и несигурност около политическото бъдеще на Сърбия, ако добавите към това проблемите в Румъния и България, нетният ефект е възникването на все повече въпроси за бъдещето на процеса на разширяване."

Коментарът във Financial Times отбелязва, че за еврокомисаря по разширяването Оли Рен "да се вкарат Сърбия и Косово в европейското семейство" е стратегически приоритет. Ако България и Румъния не се реформират ефективно, това със сигурност ще забави графика за членство, като се започне с Хърватия - отбелязват авторите на коментара: "Страните вече няма да получават зелена светлина за членство само срещу обещания, че по-късно ще извършат реформи."

В навечерието на юнския доклад на ЕК за нашия напредък, продължава изданието, "Приемането на България и Румъния се разглежда от някои хора в Брюксел като урок за това, как да не бъде разширяван ЕС. Поради политическото желание да се осъществи "големият взрив" в разширяването в Централна и Източна Европа, двете страни получиха гаранции, че могат да се присъединят през 2007 или най-късно през 2008, дори ако не са напълно готови. В бъдеще, нито една страна-кандидат няма да получи подобен празен чек, според служители близки до г-н Рен."

Този коментар във Financial Times бе предшестван днес от друга статия в същия вестник, за която която Портал ЕВРОПА писа сутринта - в нея журналистът Джордж Паркър предвижда, че ако двете страни продължат да се провалят в прочистването на политическите и съдебните си системи, това може да се отрази негативно на желанието на ЕС да продължи да разширява границите си на Балканите. Паркър цитира високопоставени източници в Брюксел, според които, въпреки че окончателното решение за клаузите още не е взето, на България и на Румъния ще бъде казано да ускорят реформите, а „санкциите ще бъдат запазени като резерва".

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.