Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
14-06-2007

ИТАЛИАНСКАТА ПРЕСА: ПРЕСТЪПНОСТТА ОТ ЧУЖБИНА Е НЕОТЛОЖНИЯТ ВЪПРОС

„Председателят на Провинция Милано: спешна намеса за ограничаване на влизането на българи и румънци. Северната Лига: поле за действие на Киаравалле."

Статия на Елизабета Сольо, вестник „Corriere della Sera", 14 юни 2007 г.

Бележка на Портал ЕВРОПА: Филипо Пенати е председател на провинция Милано от 27 юни 2004, избран като кандидат на лявата коалиция. Пенати призовава италианското правителство да започне отново преговори с Румъния и България за връщане на визовия режим за гражданите на двете нови членки на ЕС. По този повод ви предлагаме с незначителни съкращения превод на статията по темата във влиятелния италиански вестник „Кориере дела сера".

„Помагаме на сто, но пристигат други хиляда. Така не може да се продължава повече." И след това: „На юг тече борба срещу мафията. При нас трябва да започне борба с чуждестранната престъпност" - каза председателят на Провинция Милано, Филипо Пенати и продължи с атаката си: „Смятаме, че трябва спешна намеса и да се преразгледа нормативната база за достъп в нашата страна. Искаме правителството да предоговори с българското и румънското правителство условията за достъп до нашата страна, както направиха много от другите европейски нации." Безпокойството на Пенати произтича от обявеното намерение на министъра на вътрешните работи Джулиано Амато в следващите дни да представи данни за престъпността, извършвана от чужденци, като предварително намекна за растяща ескалация на този проблем.

Подходът към проблема не трябва да е идеологически: „Сигурността не само че не е тема на десницата, но е част от на работническо-лявата култура, в която съм израснал". Политическото отклонение е достойно за отбелязване: „Ние бяхме тези, които поддържахме реда и законността; тези, които се борехме за спазването на правилата. После дойде повеят на 68-ма с релативизма, който оправда всичко." Но да се върнем на темата. Пенати подчертава, че „никоя администрация, с колкото и добри намерения да е тя, не е в състояние да се справи с феномена на емиграцията, която продължава да прекрачва нашите граници. В същия момент сме свидетели на постоянно нарастване на броя на престъпленията, извършвани от чужденци, а ние трябва да дадем на нашите граждани отговори за святата необходимост от сигурност."

Ако политическата реакция в случая е атака срещу министъра (администратора от Рим), то административният отговор минава през пакта за Милано: „Договореността между провинцията, общината, префектурата (полицията) и правителството - настоява Пенати - за общи действия и стратегия по ромските политики, дава добри резултати. Към свършената досега работа трябва да се добави и въвеждане на мерки, които да обхващат всички общини на провинцията." За да се превърнат думите в дела, Пенати обяви предоставянето на 2,5 млн. евро (първоначално трябваше да са по-малко от половината) за Фонда за сигурност на града:" По този начин ще има база за изплащане на извънредни на хората от силите на реда и за инвестиции в нови технологии, свързани със сигурността на нашите градове." Фонд, който разбира се е отворен за другите общини: „Никой не е длъжен да прави каквото и да е, но бихме били благодарни, ако всяка община участва със символична сума от 1 евро за всеки пребиваващ в нея гражданин."

Както обясни управляващият този ресор в провинцията Алберто Гранчини, в следващите дни ще бъдат определени конкретни мерки, набелязани съобразно нуждите на съответните територии: за тази цел са обособени шест провинциални зони, върху които да се работи. Съюзниците на Пенато обаче не са убедени. Антонело Патта, секретар на PRC, отсича: „Провинцията няма правомощия в областта на сигурността и ако се отнемат средства от един бюджет, който така или иначе е оскъден, това трябва да става на базата на решение на мнозинството, а не на импровизирано изразени мнения." Патта се противопоставя и на философията на Пенати: „Неговите критики към радикалната левица от 68-ма първо се движат по ръба на дясна философия, и второ не отчитат факта, че досега регионът и общината са управлявани от десницата, чиято репресивна политика в сферата на сигурността доведе до тази криза."

Общината също не е въодушевена от изявлението на председателя на провинцията: „Декларациите на Пенати - казва зам.-кметът Рикардо Де Корато - относно грешките, допуснати от Проди и Далема с „подкрепата" на Амато, са post factum и закъснели. Знаехме от септември 2006, че в Милано имаше криза с емиграцията. И въпреки това останах сам, когато исках да се забрани безусловното отваряне на границите с Румъния." Председателят на групата на Северната Лига Матео Салвини обяснява: „Пенати не заслужава да му се вярва. Ако иска да демонстрира намеренията си, да престане да харчи милиони за наеми, блокове и нови ромски лагери и да уволни отговорника по въпроса за малцинствата." Междувременно Северната Лига обявява, че от следващата сряда групи от привърженици на Лигата ще се качват в автобусите, които свързват град Порта Романа с град Киаравалле, „за да ескортират гражданите, на които им е омръзнало да се возят по маршрут, превърнал се в театър на грабежите, агресията и вандализма." 

AFP: Пенати поиска през следващите две години влизането да става с визи.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.