Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
21-06-2007

ДНЕВНИК: ЮНСКИЯТ ДОКЛАД НА БРЮКСЕЛ ЩЕ Е КАТО ДЕКЕМВРИЙСКИЯ

Европейската комисия ще продължи наблюдението над България по всички шест показателя в сферата на правосъдието и вътрешния ред, защото не е намерила достатъчно аргументи да отчете значителен напредък по който и да било от тях. Това е изводът от предварителния вариант на доклада на ЕК, видян от"Дневник".

Текстът от 14 страници е в типичния за Брюксел дипломатичен стил, но служители на комисията го определят като негативен. "Дипломатично казано, това не е положителен доклад. Не сме разчитали на чудеса, но очаквахме България да постигне повече", каза експерт, запознат с подготовката на оценката. Зад изрази като "необходими са повече усилия" се крие разочарованието от недостатъчния напредък на страната, посочи той. Само един от показателите - конституционни промени, премахващи съмненията в независимостта на съдебната система, е отчетен като формално изпълнен, макар и не докрай, защото все още предстоят промени в закони. "Нужна е още работа" е извод, който се отнася и до останалите критерии: осигуряване на ефективен съдебен процес, реформиране на съдебната система, борба с корупцията по високите етажи, както и с подкупността на граничните пунктове и в местната власт, борба с организираната престъпност и прането на пари (виж карето).Комисията не може да намери причини да прекрати наблюдението в тези области, макар първоначалните й намерения да са били то да приключи през юни 2008 г., като дотогава на всеки шест месеца отпадат по две сфери, каза експерт от ЕК. Според дипломати натиск за продължаване на мониторинга оказват и влиятелни страни - членки на Европейския съюз. Неофициално служители на комисията си обясняват забавянето на реформите не толкова с неумение, колкото с наличието на достатъчно мощни интереси, които работят срещу промените.

Като цяло коментарите в Брюксел за доклада отчитат, че той няма да препоръча задействане на предпазна клауза, но не скриват разочарованието от България за липсата на достатъчно положителни резултати. Тонът им контрастира на оптимистичните изказвания от София.

Правителството ще намери начин да изтълкува доклада по начин, удобен за него, ние обаче съветваме българските медии да го прочетат много внимателно и да задават правилните въпроси, каза високопоставен брюкселски чиновник. Документът отразява фактите така, както са били поднесени от властите в София, но и както са били видени от експертите на ЕК и страните членки, посочиха експерти на ЕК.

В Брюксел отказват да правят сравнения между скоростта на реформите в България и в Румъния, защото проблемите и наблюдаваните области в двете страни са различни. След първата половин година членство в ЕС някои от комисията продължават да смятат, че правилното решение и за двете страни е било по-късно влизане в общността, за да се запази стимулът им за реформи. Въпреки това неофициалните прогнози са, че до предпазни клаузи няма да се стигне, защото минусите на такъв акт превишавали плюсовете. Както заяви преди седмица председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, истинският въпрос пред България и Румъния не е за предпазните клаузи, а какво е доверието в тях. Високопоставен експерт изказа мнение, че критиките в доклада са достатъчен знак към София и че продължаващият мониторинг е достатъчно голяма санкция, тъй като България остава със статут на наблюдавана държава. Не е комплимент за една страна членка да бъде отделена от останалите и подложена на безпрецедентно наблюдение, каза експертът, според когото именно това е истинската санкция.

Най-много критики в доклада са отправени към борбата с корупцията по високите етажи и с организираната престъпност, съобщава „Дневник". България не е била достатъчно убедителна в безпристрастното разследване на корупционни случаи, необходима е по-добра координация между институциите, които се борят с нея, се казва документа. Не са достатъчни и усилията срещу влиянието на засегнати страни върху следствието и прокуратурата и е необходимо да се покажат конкретни съдебни производства и уволнения при случаи на корупция в държавните институции. Според експерти в България има проблем с политическата култура, която толерира корупцията и намесата на неясни интереси в политическите решения. Препоръчват се повече усилия за прилагането на стратегията за борба с организираната престъпност и прането на пари. В показателите за съдебната система със знак плюс се отбелязва произволното разпределение на съдебни дела, но се иска сериозно подобряване на качеството на разследванията. Отчита се и упоритият проблем със скоростта на съдебните процедури и произнасянето на присъди. Документът споменава и показните убийства и настоява за приключване на случаите. Корупцията в местната власт, по границите, в агенцията по пътищата и корупционни практики на ниско ниво също продължават да са проблем.

 



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.