Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
26-06-2007

ПУТИН: РУСКОТО ВЛИЯНИЕ СЕ ЗАВРЪЩА В ЧЕРНО МОРЕ

Президентът Владимир Путин заяви в понеделник, че Русия отново е ключов играч в черноморския регион и призова съседите си да превърнат регионалната организация в ефективен инструмент за икономическо сътрудничество, коментира Ройтерс.

„Балканите и Черно море винаги са били сфера на специалните ни интереси", заяви той след срещата на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС). „Така че е естествено въздигаща се Русия да се върне тук".

Русия изгуби много от влиянието си в района след края на Студената война и краха на СССР, но възвръща позициите си на основата на силния икономически растеж и увеличаването на износа на нефт и газ, коментира Ройтерс.

Путин заяви на срещата в Истанбул, че Черно море има огромен потенциал да се развие като център на доставките на нефт и газ от Централна Азия и каспийския регион за европейските пазари.

„Енергийните доставки стават все по-важен фактор за прогреса. С нашите регионални партньори сме готови да разрешим важни задачи, които ще повлияят, не само на икономическия климат в региона, но и на европейската и световната икономика", заяви на срещата Путин.

Миналият месец, Путин заяви на конференция в Санкт Петербург, че гъвкавите регионални групи могат да се противопоставят на водените от Запада международни организации, които според него не успяват да вземат напълно под внимание националните интереси на развиващите се страни.

В Истанбул той заяви, че ОЧИС може да се превърне в такава група.

Освен проекта „Син поток", който доставя руски природен газ за Европа през Турция, руският монополист Газпром подписа на 23 юни сделка с италианската компания ENI за изграждането на тръбопровода „Южен поток" по дъното на Черно море, който ще минава през България, припомня агенцията.

Според анализатори разширяването на тръбопроводната мрежа е част от стратегията на Москва за обезглави създаването на конкурентни маршрути, заобикалящи Русия. Европейските страни се опитват да ограничат тежката си зависимост от Русия за доставките на нефт и газ, припомня Ройтерс.

„Всички проекти - малки и големи - трябва да бъдат икономически жизнеспособни, иначе ще бъдат просто празни приказки, носещи разочарование", заяви Путин в очевидна препратка към конкурентните проекти.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.