Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
15-07-2007

КАКВО ЦЕЛИ ФРАНЦИЯ С ВИЗИТАТА НА СЕСИЛИЯ САРКОЗИ В ЛИБИЯ?

400 милиона долара компенсации ще получат семействата на заразените с вируса на СПИН либийски деца, писа френският вестник ФИГАРО. По един милион долара ще бъде изплатен на 400 либийски семейства. Сейф ал Ислам е заявил пред изданието, че  компенсациите ще бъдат дадени от България, Словакия и Чехия.

Сега повече от всякога съдбата на българските медици е в ръцете на Кадафи, тъй като либийският Висш съдебен съвет е на директно подчинение на Министерството на правосъдието, пише ФИГАРО.

Изданието цитира Еманюел Алтит, адвоката на медиците ни от правозащитната организация "Адвокати без граници", според когото за успешно решение на случая ще може да се говори едва тогава, когато медиците ни "стъпят на европейска почва". "Идеалното би било сестрите да бъдат транспортирани в Европа след отменяне на присъдите им по здравословни причини", твърди Алтит.

Според Сейф Ал-Ислам, решението на случая е едва в своето начало. По думите му, Либия се стреми да постигне двустранно споразумение с Европейския съюз. "Помощта на Брюксел за борба срещу СПИН не трябва да се ограничава само с Либия, а с наше (либийско - бел.ред.) посредничество да се разпростре върху целия африкански континент", казва Ал-Ислам, цитиран във ФИГАРО. 

В публикацията се говори и за визитата в Либия на съпругата на новия френски президент. Еманюел Алтит е цитиран да казва, че това е една "прекрасна инициатива", че е "символичен, следователно и политически жест", който свидетелства за активността на френската дипломация.

Обаче ФИГАРО е попитал и Сейф Ал-Ислам какво мисли за това изненадващо посещение. Синът на Кадафи е отговорил, че "няма идея" и не коментира повече визитата на Сесилия Саркози в Либия.

Посещението на г-жа Саркози не бе предварително обявено, подчертава от своя страна в свой материал по темата авторитетното британско радио Би Би Си.

Европейските представители, които се занимават със случая, били пък от своя страна раздразнени, че не са били предварително информирани за това посещение. Вестник ФИГАРО цитира коментара на неназован европейски представител, който пред РОЙТЕРС е казал, че се съмнява, че Франция иска да извлече позитиви от случая в последната минута.

Сесилия Саркози в Либия

Може да изпитваме "разумен оптимизъм" за съдбата на сестрите, заяви при завръщането си от Триполи генералният секретар на Елисейския дворец Клод Геан, който придружи Сесилия Саркози.

Както предаде кореспондент на финансираното от френското външно министерство държавно френско радио РФИ, Сесилия Саркози е била приета два пъти от полковник Кадафи, на когото предала призив от своя съпруг за милост към шестимата затворници.

Снимка РФИ
РФИ предаде дословно: "Първото си индивидуално излизане на международната сцена Сесилия Саркози започна с един изключително чувствителен проблем. Дискретната визита, без снимки, без никакви контакти с пресата, имаше преди всичко хуманитарна цел, но присъствието край първата дама на генералния секретар на Елисейския дворец Клод Геан безспорно придаде на това пътуване и политическо измерение."

И още: "Изпращайки в Триполи съпругата си и най-близкия си сътрудник, Никола Саркози се стреми да заеме територия, докато се подготвя договор, който ще позволи на сестрите и лекаря да излязат от либийския затвор. Това се нарича да се впуснеш да помагаш на победата, шегува се близък до делото човек. Либийските ръководители злорадстват като гледат как са ухажвани, докато близък на серопозитивните деца се безпокои от медийната експлоатация на СПИН-драмата в Бенгази".

В Париж 

Отделно, в Париж, на редовния брифинг на говорителя на Външното министерство, бяха зададени журналистически въпроси във връзка с посещението на президентската съпруга в Либия.

Това е един от най-важните случаи за Външното министерство на Франция. Как се вписва в дейността на дипломатите това действие на съпругата на президента? - запита репортер. "Можем да си представим, че утре тя ще иде примерно в Колумбия, за да подпомогне освобождаването на заложниците. Вие работите ли с нея? Има ли съветници на Външното министерство, които работят с нея, или  тя действа изцяло паралелно" - допълни журналистът своя въпрос.

Отговорът на говорителя на МВнР в Париж бе: "Както ви е известно, държавният глава е първият по отговорност по отношение на външната политика на Франция и Министерството на външните работи очевидно работи в услуга на държавния глава и съответно в услуга на хората, натоварени с определена мисия от държавния глава."

Следващият журналистически въпрос към говорителя на Външното министерство на Франция на този брифинг беше - обичайно ли е генералният секретар на президентството да придружава някого в чужбина на ниво министерство и за външната политика на Франция?

"Доколкото аз зная, по няколко казуса това вече се е случвало", отговори говорителят.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.