Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
25-07-2007

НЯКОИ КОМЕНТАРИ В ЕВРОПЕЙСКИТЕ МЕДИИ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ОТНОШЕНИЯТА С ЛИБИЯ


Днес световните медии отделят значимо внимание на завръщането на медиците в България. Освен отразяването на посрещането на медиците в България и помилването им от президента Първанов, интерес предизвикват и въпросите около подобряването на отношенията между Либия и ЕС, както и ролята на френската първа дама Сесилия Саркози.

Вчера комисарят по международните отношения Бенита Фереро-Валднер обяви, че Либия може да очаква „нова ера" в отношенията си с ЕС.

Либия е единствената страна в региона, която не е член на Евро- средиземноморското сътрудничество или на политиката на ЕС за добросъседство, коментира EUobserver.

Отношенията между Брюксел и Триполи започнаха бавно да се подобряват след 2003г., когато Либия се отказа от ядрената си програма и предаде двама заподозрени за атентата в Локърби. Освобождаването на българските медици обаче бе условие за възстановяването на пълноценните отношения.

Подписаният от Фереро-Валднер меморандум между ЕС и Либия предвижда отваряне на европейските пазари за либийски селскостопански и рибни продукти, техническа помощ за възстановяване на археологически обекти и стипендии за либийски студенти в ЕС, коментира Mediapool.

Либия е получила гаранции, че болните от СПИН деца ще бъдат лекувани, че ще бъдат отделени средства за тяхната рехабилитация и че детската болница в Бенгази, където са били заразени, ще бъде модернизирана, предаде Ройтерс.

Споразумението между Либия и ЕС включва и подписването на договор за създаване на зона за свободна търговия. Еврокомисарят Фереро-Валднер обяви, че "споразумението обхваща всичко - търговия, археология, незаконна имиграция, стипендии за студенти и визови проблеми".

Освен това Либия иска да се изпълнят икономически проекти на нейна територия като автомагистрала, свързваща границата й с Тунис на запад и с Египет на изток, също така железопътна линия, която да свързва либийски пристанища и някои африкански градове.

Въпреки това не всички са съгласни с внезапното подобряване на отношенията с Либия, тъй като зачитането на човешките права в страната продължава да предизвиква притеснения, коментира изданието.

Евродепутатът Джефри ван Орден, който освен докладчик за България водеше и кампания за освобождаването на медиците, заяви в изявление, че е изключително радостен от освобождаването на шестимата.

"В еуфорията обаче не бива да забравяме, че сестрите на първо място не трябваше изобщо да влизат в затвора. Тяхното освобождаване включва прехвърлянето на огромни средства на либийците", заяви той.

„Много съм подозрителен към предложените „по-близки връзки с ЕС" със страна, която се държи по такъв начин. Какъв сигнал изпращаме ние? Най-малкото либийските власти са тези, които трябва да платят компенсации на сестрите за мъките им. Не трябва да хвалим политическия опортюнизъм на полковник Кадафи и назадничавата съдебна система на Либия", заявява ван Орден.

Освобождаването на българските медицински сестри и палестинския лекар доведе до желан край на една дълга съдебна грешка, но нарушаването на човешките права в Либия остава причина за дълбока загриженост, се коментира и в изявление на "Хюман райтс уоч", цитирано от Netinfo.

Организацията приветства освобождаването на сестрите ни, но посочва, че и други хора остават в затвора след мъчения и несправедливи процеси, включително политически затворници, обяснява Сара Лиа Уитсън, директор на "Хюман райтс уоч" за Близкия изток и Северна Африка.

Либийските власти трябва да реформират съдебната система, която несправедливо вкара в затвора тези здравни работници за повече от осем години. Подкрепяме подобряването на отношенията на Либия с международната общност, но не и с цената на човешките права, пояснява Уитсън.

Липсата на свободна преса, лошото отношение към арестантите и нуждата от правна реформа изискват спешно международно внимание, смята тя. По отношение на болните от СПИН либийски деца Уитсън посочва, че Либия трябва да им осигури необходимите здравни грижи и да гарантира, че болниците в страната не подлагат на риск останалите. Правителството също така трябва да развива програми за увеличаване на информираността по отношение на болестта СПИН и да намали дискриминацията спрямо хората, които живеят с ХИВ-вируса

Освен състоянието на човешките права в Либия, критики се отправят и към начина, по който бе извършено освобождаването.
Намесата на Никола Саркози, който изпрати съпругата си Сесилия в Триполи в последния момент и медиците се завърнаха в София с френски правителствен самолет, предизвика раздразнение сред някои европейски страни и най-вече Германия.

Германски дипломати са раздразнени, че френският президент и съпругата му Сесилия са си "присвоили" дипломатическия успех с освобождаването на шестимата медици в Либия, пише сп. "Шпигел", цитиран от Mediapool.

В действителност германският външен министър Щайнмайер заедно с ЕК е постигнал пробива в преговорите при визитата си в Либия на 12 юни, посочват дипломатически източници в Берлин. Те допълват, намесата на Саркози и съпругата му е станало в последния момент, след като споразумението е било факт и френското вмешателство е предизвикало ескалация на либийските претенции и усложнило преговорите.

"Хепи енд в Либия" е озаглавил редакционния си коментар по темата френският в. "Монд", цитиран от News.bg.

За ролята на френската първа дама в преговорите вестникът коментира, че теренът е бил доста поразчистен още преди първото пътуване на госпожа Саркози в Либия.

В друг коментар по темата в. "Монд" отбелязва, че произнесените срещу българските медици смъртни присъди са обида за научната истина, нанесено от страна на либийското правосъдие.

"Вен катр ор" цитира Клод Монике, специалист по въпросите на френското разузнаване, който смята, че освобождаването на българските медици е просто случай на взимане на заложници, за чиято свобода беше платен откуп. "Няма съмнение, че това развитие, ще наведе други съмнителни режими на подобни чудновати идеи", допълва експертът.

Изданието, цитирано от News.bg, отбелязва също, че от кризата с българските медици Кадафи излиза с високо вдигната глава. До неотдавна той дори не можеше да напусне страната си, а сега европейските лидери го аплодират.

 

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.