Europe.bg
  Начало - Портал ЕВРОПА представя
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Портал ЕВРОПА представя

  • A+
  • A-

TENDERS ELECTRONIC DAILY

Приложение към Официален вестник на Европейския съюз - вече и на български език!

Що е то TED?

  • Обявления за поръчки и за предварителна информация
  • Конкурси за проекти
  • Квалификационна система с покани за участие в конкурси

Портал ЕВРОПА ви предлага да посетите сайта ТУК.

Поради големия читателски интерес, Портал ЕВРОПА ви предоставя допълнителна синтезирана информация за TED - Tender Electronic Daily.

България вече е член на ЕС, а българският език е сред официалните езици на Европа на 27-е.

Ето защо от началото на месеца са активни българските версии на три важни европейски сайтове - наред с Official journal, български страници имат Порталът на ЕС - Europe.eu, както и Eurolex.eu.

Първата страница на Портала на ЕС - Europe.eu - вече е на български език, като в скоро време очакваме и останалите компоненти от сайта да бъдат преведени.

Интересният сайт Eurolex.Europe.eu също вече има версия на български език. Всъщност това е официалният раздел на европейския Official journal - еквивалента на българския Държавен вестник. Тук се съдържа законодателството в електронен вид - по начин, по който вероятно и ние някой ден ще видим родния Държавен вестник.

TED на практика е притурката на официалния вестник на ЕС. Това е всекидневник в електронен вид на търговете в Съюза. Официалният вестник на ЕС излиза 5 пъти в седмицата - от вторник до събота включително. За да се ориентираме най-добре както представлява той, нека най-напред видим какво имаме ние в България. За сравнение, българският Държавен вестник също има своя електронна притурка - към Народното събрание, на която се обявяват всички обществени поръчки. Отделно у нас има и сайт на Регистъра на обществените поръчки. Ако в притурката на ДВ се съдържат само обявленията, то в Регистъра човек може да прочете и кои са победителите, тъй като те се обявяват единствено там.

TED въплъщава и двете - Регистъра и електронната притурка на ДВ. Т.е. на този сайт - който принципно съществува отдавна, макар че българската версия е от началото на годината, от 3 януари - се вписват както обявленията, така и резултатите от търговете.

Всички страни-членки са длъжни да си обявят в TED определени обществени поръчки. Още в началото на годината например Румъния е обявила една обществена поръчка - нашите северни съседи търсят да закупят файлови сървъри. Ето защо Румъния е листната сред останалите обявили поръчки държави по азбучен ред. България все още не е листната, но това не е притеснително - просто все още нашата администрация не е обявила поръчка, чийто параметри да изискват вписване в TED.

Прагът и характера на поръчките, които задължително се обявяват в TED, е описан в Директивите, а така също и в нашия ЗОП - Закона за обществени поръчки.

Смисълът на съществуването на този сайт TED е даването на он-лайн достъп до всички покани за оферти, до информацията за възложените поръчки и останалата важна информация. Фактът, че TED вече е и на български, е голямо улеснение за българския бизнес, който редовно следеше и досега търговете в своята област. От момента на членството се надяваме, че повече наши фирми ще участват в големи тръжни процедури на европейско ниво, стига да са достатъчно конкурентоспособни.

Надяваме се, че с посредничеството на Портал ЕВРОПА този процес ще бъде още по-лесен за българския бизнес, а така също и за обществеността, която редовно ще може да прави справки за изпълнителите на важни обществени поръчки в ЕС, от които зависи повишаването на нивото на живот в Съюза. Интересен щрих е, че за потребителите на TED се предлагат и специални персонализирани услуги - например съобщения по електронната поща, RSS фиидове, както и списъци с клипинги.

Портал ЕВРОПА не само ви дава линк към сайта на TED, но и се ангажира редовно да информира под формата на новини и анализи за по-интересните поръчки.

Що се отнася до изискванията към обществените поръчки, които трябва да бъдат изпращани от страна на възложителя до ЕК, то там най-важен е прагът. Праговете са различни за различния тип възложители - държавни институции, публични предприятия и концесионери или търговци. Видовете поръчки също са от значение: те биват доставки, услуги и строителство - както подробно са изброени с последните изменения на ЗОП. В раздел 7, чл. 45а са фиксирани и финансовите прагове на обществените поръчки.

По темата



 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.